Retete naturale

Retete naturale Mareste imaginea.

Anghinarea
Anghinarea, ca remediu fitoterapeutic, este indicată în anorexie (refuzul de a mânca).
Pentru stimularea poftei de mâncare se recomandă o infuzie din 1 linguriţă de plantă uscată, la 1 cană cu apă şi se bea câte de cană înainte de masă.
Contraindicaţii: Nu se administrează în stadiul acut al bolilor hepato-biliare şi renale. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune în fitoterapie)

Borşul de tărâţe
Este foarte util în depresii, nevroze, stres, ori în intoxicaţii cu tutun si alcool.
Preparare: într-un vas se amestecă târâtele de grâu cu 1-2 pumni de porumb, rezultând aproximativ un sfert din volumul vasului. Se toarnă foarte puţină apă rece, cât să se umezească, după care se completează cu apă clocotită, până la 3 sferturi din volumul vasului. Se amestecă cu unfăcăleţ si se adaugă tărâţe acrite cu borş. In lipsa lor, se umezesc la început târâtele cu borş, în loc de apa rece. Se amestecă bine şi se acoperă cu o cârpa, pentru 24 de ore, apoi se strecoară.
Administrare: 1-2 pahare de 3 ori pe zi după mese, timp de 1-3 luni.

Captalan

Benefic in caz de stări anxioase, depresie, atacuri de panică -pulbere. Este recomandat să se asocieze cu o altă plantă puternic antidepresivă şi anxiolitică: sunătoarea Hyperieumperforatum). Se administrează cu o regularitate strictă, de 4 ori pe zi, timp de mai multe săptămâni. După ţinerea lor sub limbă, este recomandat ca plantele să se înghită cu puţin lapte cald.

Mod de preparare si administrare: Pulberea -planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1- 2 linguriţe rase de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile. (Tudor Ilie Mihai Minoiu - Plante medicale miraculoase din flora României)

Cătina
Benefică în caz de:
- depresie (adjuvant) -pulbere, se va ţine sub limbă timp de 20 de minute şi se va utiliza o doză de câte o linguriţă de 4-5 ori pe zi. Efectele de refacere a tonusului psihic şi de revenire a apetitului sunt în acest caz foarte rapide;
[Notă: Administrarea regulată a cătinei măreşte în timp nivelul de serotonină din creier, inducând o stare de curaj, calm, foarte util celor care au depresii, sau stări de tensiune. Creşterea serotoninei micşorează numărul recidivelor bolilor psihice, al sinuciderilor. Se fac cure îndelungate de 6 luni, cu pulbere de cătină, 1 linguriţă de 3 ori/zi.]
- obezitate, diabet (adjuvant), alergie, sensibilitate Ia frig şi la extreme termice în general -pulbere sublingual, în cure de minim o lună.
Preparare si administrare : Pulberea - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru faină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.
Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile. (Tudor Ilie Mihai Minoiu j - Plante medicale miraculoase din flora României)

Ceai combinat
Un ceai combinat, recomandat în insomnii, stării de anxietate, stres excesiv, nelinişte, nervozitate, poate  fi preparat din următoarele plante: talpa-gâştii - 2 părţi, conuri de hamei — 2 părţi, sovârv — 1 parte, flori de tei — 2părţi, rădăcină de valeriană — 2părţi, roiniţă — 1 parte.
Se prepară o infuzie din 2 linguriţe de amestec de plante la 1 cană cu apă. Pentru inducerea somnului se bea 1 cană seara, înainte de culcare. Pentru sedare se pot bea 2-3 căni pe parcursul zilei. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune în fitoterapie)

Cicoarea
Ceaiul din flori şi tulpini de cicoare se foloseşte cu succes în caz de obezitate. Se beau zilnic 2 ceşti din aceasta infuzie. (Măria Treben, Sănătatea din farmacia Domnului, pg.92)

Cimbrişorul
Fitoterapia cu ceaiuri şi extracte din cimbrişor este utilă anorexiei.
Se poate prepara o infuzie din 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune în fitoterapie)

Coriandru
Coriandrul este utilizat în fitoterapie în caz de anorexie.
„Infuzia se prepară din 1 linguriţă de fructe la 1 cană cu apă. Se bea 1 cană cu 30 de minute înainte de masă. La copii se face o infuzie din "de linguriţă de fructe la 1 cană cu apă şi se administrează 1 cană pe parcursul zilei. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune în fitoterapie)

Eucalipţii!
Ajută la atenuarea depresiei
Ulei esenţial: 10 picături în apă fierbinte într-un vas cu gâtul îngust, iar vaporii rezultaţi se inhalează, sau diluat în baie pe timpul bolii. (Stephen Harrod Buhner-Antibiotice din plante, pg .51)

Floarea patimilor
Preparatele din floarea-patimilor se folosesc în insomnii, stări de anxietate, stări de stres, mai ales cele însoţite de încordare musculară, stări de iritabilitate nervoasă.
Se poate administra 0, 5-1 g de pulbere pe zi. Infuzia se prepară din 1 linguriţă de plantă mărunţită, la 1 cană cu apă. Se beau 2 sau cel mult 3 căni pe zi. Pentru favorizarea somnului, se bea 1 cană de ceai, seara, înainte de culcare. Este inclusă în diverse preparate medicinale şi se administrează conform indicaţiilor din prospect.
Dozele foarte mari pot fi însoţite de cefalee, stări de confuzie mintală. Nu se administrează la copiii sub 2 ani. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune in fitoterapie)

Genţiană (Fierea pământului)
Depresie, stări de melancolie la persoane supraponderale, isterie, adjuvant în sindromul discordant - pulbere administrată de 4 ori pe zi, Ia aceleaşi ore, în cure de câte o lună cu pauză de 2 săptămâni, atât cât este necesar. în medicina populară din zona Maramureşului este cunoscută o licoare (macerat la rece) făcută din genţiană şi angelică (Angelica archangelica) în proporţii egale, care alungă gândurile negre, vindecă „ veninul la inimă ", fereşte de întristare şi nebunie. Ştiinţific s-a constatat că uleiul volatil şi furanocumarinele din angelică într-adevăr au un efect echilibrant psihic, în timp ce alcaloidul genţianină din rădăcinile de genţiană acţionează direct la nivelul creierului, având efecte antidepresive.
Preparare si administrare: Pulberea - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Se
poate mânca după minim 30 de minute de la administrare.
Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile. (Tudor Ilie Mihai Minoiu - Plante medicale miraculoase din flora României)

Ghimbirul
Ajută în tratarea depresiei.
Preparare şi dozaj: Se poate consuma sub forme de ceai, capsule, tinctură sau în mâncare.
Ceai: Rădăcină proaspătă - 25g lăsată la opării timp de 5 minute în 237 ml apă. Rădăcină uscată – 1 linguriţă şi jumătate în apă, fiartă în clocote mici timp de 10 minute. In timpul episoadelor acute, beţi ceaiul de-a lungul zilei.
Capsule: Măcinaţi planta pudră şi încapsulaţi-o; luaţi 3 capsule de 3 ori pe zi ca stimulent al sistemelor circulator şi imunitar. In timpul episoadelor acute, luaţi pană la 25 de capsule pe zi.
Tincturi: Rădăcină proaspătă 1:2 în alcool de concentraţie 95%, 10-20 de picături depănă la 4 ori pe zi. Rădăcină uscată (nu la fel de bună) 1:5 în alcool de concentraţie 60%, 20-40 de picături depănă la 4 ori pe zi.
In mâncare: frecvent.
Efecte secundare şi contraindicaţii: Evitaţi dozele mari în timpul sarcinii.
Alternative la ghimbir: Galangal (ghimbir mic, Alpinia galanga), usturoi, ceapă, hrean, muştar. (Stephen Harrod Buhner- Antibiotice din plante, pg .63-64)

Ienupărul
Benefic în nevroză, depresii, stări de angoasă,
anxietate - cura cu boabe de ienupăr, asociată unei alimentaţii naturale şi unor schimbări de atitudine, catalizează procesul de vindecare al acestor afecţiuni şi tulburări. Pe termen lung ienupărul se dovedeşte a fi psihostabilizant şi anxiolitic, asigurând un climat propice vindecării atât bolilor fizice, cât şi celor psihice. (Tudor Ilie Mihai Minoiu - Plante medicale miraculoase din flora României)

Isop
Isterie, depresie însoţită de astenie, nevroze anxioase, hiperexcitabilitate - pulbere de isop: un sfert de linguriţă de 3 ori pe zi în cure de 21 de zile cu 7 zile pauză. Isopul se asociază foarte bine în aceste cazuri cu sunătoarea (Hypericum perforatuiri), talpa gâştei (Leonurus cardiaca), păducelul (Crataegus oxyacantha), captalanul (Petaşites officinalis).
Mod de preparare si administrare: Pulberea (obţinută prin măcinarea fină cu râşniţa electrică de cafea) - se ia o linguriţă rasă (se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute) apoi se înghite cu puţină apă. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol. Se poate mânca după 30 de minute de la administrare. (Tudor Ilie Mihai Minoiu - Plante medicale miraculoase din flora României)

Levănţică (lichior)
Ingrediente: flori de levănţică, alcool de 90 gradeX 600 grame de miere naturală, 700 mililitri de apă.
Mod de preparare: Florile de levănţică recoltate când sunt pe trei sferturi înflorite, se taie mărunt, se pun în sticlă (capacitate 500 mililitri)pe trei sferturi, se umple sticla cu alcool. Se lasă astfel la macerat, înfăşurată în hârtie albastră, timp de 18 zile. Sticla se agită de două ori pe zi. Se filtrează şi se amestecă cu sirop preparat din apaşi miere. Se iau câte 3 linguri pe zi.
Este util în tratamentul stărilor de anxietate. (Elena Niţă Ibrian -Terapia naturală -1463 reţete, pg. 258)

Obligeana
Benefic în caz de şoc psihic, isterie, anxietate (stări de teamă fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnii
- macerat la rece: se bea 1/2 -lpahar (200 ml.) dimineaţa, la prânz şi seara. Poate fi înlocuit cu l/2linguriţă de pulbere luată în aceleaşi momente ale zilei.
- stări de depresie, melancolie - pulbere: 2-3 linguriţe rase pe zi.
- adjuvant în psihoze (schizofrenie şi în sindrom discordant, paranoia) - pulbere: 2-4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Ideal ar fi să se administreze jumătate de linguriţă de 6 ori pe zi. Are efect sedativ uşor, antidepresiv, tonic nervos.
Pulberea -plantase macină fin cu râşniţa electrică de cafea după - care se cerne prin sita pentru faină albă. Se ia, de regulă, 1/4- " linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după
care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece ise alterează proprietăţile.
Maceratul la rece (reţetapentru obţinerea a 200 ml.) o linguriţă de pulbere de obligeanăse lasă la înmuiat într-o jumătate de pahar de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează. Preparatul obţinut se bea de regulă înainte de masă cu un sfert de oră. Doza: 2- 3 căni pe zi. (Tudor Ilie Mihai Minoiu - Plante medicale miraculoase din flora României)

Păducelul
Acidul triterpenic dinpăducel este benefic la tratarec bolilor de inimă pe fond nervos, tahicardiei, tulburărilor neuro-vegetative şi insomniilor, precum şi a obezităţii.
Florile depăducelpotfi combinate cu alte plante^ medicinale, de exemplu cu odolean şi talpa gâştei, rezultând un ceai medicinal valoros. (Felicia- Dicţionarul plantelor de leac, Editura Calin, pg. 100)

Portocalul
Preparatele pe bază de portocal dau rezultate pozitive în deranjamente stomacale, spasme, stări de agitaţie uşoară, obezitate. Preparatele pe bază de frunze, flori şi coajă de portocală sunt indicate, cuprecădere, în afecţiuni pe fond nervos, având efecte calmante şi relaxante recunoscute de multă vreme.
Substanţe active importante: în portocale — hidraţi de carbon, săruri minerale, vitamine (mai ales vitamina C), proteine; în flori şi coaja portocalelor — uleiuri volatile; în frunze — hesperidă. (Felicia - Dicţionarul plantelor de leac, Editura Călin, pg 110)

Rozmarinul
Preparatele din rozmarin sunt indicate în anorexie. Infuzia se prepară din 1 linguriţă de frunze uscate şi mărunţite, la 1 cană cu apă. Se beau 1-2 căni pe zi.
Depăşirea dozei terapeutice poate duce la apariţia convulsiilor, de aceea utilizarea uleiului volatil trebuie făcută cu maximă atenţie. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune în fitoterapie)

Salcia
Preparatele din scoarţă de salcie sunt utilizate în stările de iritabilitate nervoasă şi anxietate şi în insomniile pe fond nervos.
Preparare şi administrare: Decoctul de scoarţă de salcie se prepară din 2 linguri de produs mărunţit, la 1 cană cu apă. Se administrează 3-4 linguri pe zi. Se poate administra şi sub formă de pulbere în doză de o linguriţă înaintea celor trei mese principale.
Precauţii, efecte adverse: Administrarea în doze prea mari poate să ducă la apariţia unor fenomene nedorite cum ar fi cefaleea, ameţelile, greţurile şi vărsăturile, diareea, convulsiile. (Dr. Valentin Nădăşan, Incursiune în fitoterapie)

Izabelle Grigoriu
"Din intunericul tulburarilor psihice catre Lumina Vindecarii", Editura Agaton

Cumpara cartea "Din intunericul tulburarilor psihice catre Lumina Vindecarii"


20 Aprilie 2015

Vizualizari: 1918

Voteaza:

Retete naturale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE