Cu Hristos

Cu Hristos Mareste imaginea.

Sub nici o forma nu as vrea sa fiu inteles sau citit ca un jurnalist. De la inceput am incercat sa impart cu voi trairi, sentimente si ganduri ce de multe ori ne sunt comune, caci avem acelasi scop. Nu subestimez jurnalismul, ci incerc sa dau cuvantului caldura sufleteasca de care are nevoie ca sa rodeasca in inimile noastre, nu incerc sa ofer informatii. (De altfel, ca toti cei ce scriem aici.

)

Impreuna -noi si voi- ne straduim sa invatam cum sa fim mereu langa Hristos, cautam sa aflam adevarul in tot ceea ce ne inconjoara, batem impreuna -noi si voi- la poarta inimii celuilalt pentru a-i aminti ca trebuie sa-i deschida lui Iisus. Caci "daca Sf. Ap. Pavel are nevoie de imboldire pentru a spori in ravna, atunci noi cu atat mai vartos avem nevoie de semne imbolditoare pentru paza si curatia sufletului" spunea Sf. Ioan Iacob Hozevitul; de aceea scriem -spre a ne pastra in Viata.

Si daca vom citi cu atentie pericopa evanghelica de astazi, poate vom realiza care este adevarata binecuvantare in viata noastra, caci "cuvantul vesteste, talcuieste taina" dupa cum spunea Pr. Galeriu.

"Pe cand multimea Il imbulzea ca sa asculte cuvantul lui Dumnezeu, si El sedea langa lacul Ghenizaret, a vazut doua corabii oprite langa tarm, iar pescarii, coborand din ele, spalau mrejele. Si urcandu-se inundatiile dintre corabii, care era a lui Simon, l-a rugat sa o departeze putin de la uscat. Si, sezand in corabie, invata din ea multimile. Iar cand a incetat de a vorbi, i-a zis lui Simon: Mana la adanc si lasati in jos mrejele voastre, ca sa pescuiti. Si raspunzand, Simon a zis: Invatatorule, toata noaptea ne-am trudit si nimic nu am prins,dar, dupa cuvantul Tau, voi arunca mrejele. Si facand aceasta, au prins multime mare de peste, ca li se rupeau mrejele. Si au facut semn celor ce erau in cealalta corabie sa vina sa le ajute. Si au venit si au umplut amandoua corabiile, incat erau gata sa se afunde. Iar Simon-Petru, vazand aceasta, a cazut la genunchii lui Iisus, zicand: Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos! Caci spaima il cuprinsese pe el si pe toti cei ce erau cu el, pentru pescuitul pestilor pe care ii prinsesera. Tot asa si pe Iacov si pe Ioan, fiii lui Zevedeu, care era impreuna cu Simon. Si a zis Iisus catre Simon: Nu te teme; de acum inainte vei fi pescar de oameni. Si tragand corabiile la tarm, au lasat totul si au mers dupa El." (Luca 5,1-11)

Iar mesajul, taina acestei pericope este ca Hristos sta in aceeasi barcuta cu noi. Nu pot spune corabie, pentru ca Biserica este asemanata cu o corabie; dar pot spune "barcuta", pentru ca fiecare din noi incearca sa se mentina pe linia de plutire a acestei vieti. Si precum Petru, ne scufundam cand nu privim la Hristos!

Fie am constientizat, fie nu; fie recunoastem, fie nu.

Cu Hristos suntem in siguranta din punct de vedere al cotidianului. Ma trezesc dimineata, imi vad familia, plec la serviciu, ma intorc acasa, ma bucur de timpul liber si incerc sa ma odihnesc. Totul firesc, nu? Si totusi, eu vad cum ma protejeaza dragostea lui Dumnezeu. Cu totii stim ca este nevoie de o fractiune de secunda pentru a se intampla o nenorocire. De cate ori ni se putea intampla si noua astazi? De 86.400 de ori (60sec x 60 min x 24 ore si nu am impartit secunda in fractiuni)!.

Cu Hristos fac fata incercarilor pe care le intalnesc in viata; am credinta, nadejde, dragoste si imi intemeiez familia pe stanca, Il pun carmuitorul barcutei mele pentru ca stie voia Tatalui. Nimic din ceea ce mi se intampla nu este la voia intamplarii! Ci este sfatul lui Dumnezeu pentru a-mi salva sufletul! Daca voi privi in trecut, am trecut prin greutati mai mari decat cea pe care o am acum. De ce sa deznadajduiesc acum? .

Cu Hristos am obtinut tot ceea ce am. Cu El am strans, cu El pastrez. Eu trebuie sa ma bucur si Lui sa-I multumesc!. Asa cum se ingrijeste de Simon si de ceilalti ce erau cu el sa nu plece la casele lor fara sa fi luat plata muncii, tot asa se ingrijeste si de noi. De multe ori binecuvantandu-ne cu mai mult decat avem nevoie. Dar, aici exista un amanunt important: Petru a ascultat de El si a facut ce i-a spus si "au prins multime mare de peste, ca li se rupeau mrejele", eu ascult de El?. Daca ascult, reiese din cuvantul Evangheliei ca pot iesi in pierdere?

Hristos ii chema -si ne cheama- sa devenim pescari de oameni. Sa incercam sa pescuim cu Hristos - pentru Hristos - ale lui Hristos.

Daca tot este inceput de an scolar, as vrea sa inchei cu o povestioara ce pe mine m-a impresionat: "Intr-o dimineata calduroasa de Septembrie, Ioana -o fetita saraca de 8 anisiori- isi ia ghozdanul in spate si porneste catre scoala. In drum i se face pofta de inghetata si cautandu-se in buzunare realizeaza ca are putini bani la ea, care din cate se pare nu ii ajung. Se gandeste o clipa daca poate amana pana maine, in speranta ca va obtine de la parinti ceva in plus, dar isi aminteste ca au lasat-o cu bunica tocmai pentru ca erau someri amandoi. Continua sa paseasca, dar din ce in ce mai trista. La un moment dat, ajunge in fata unei cofetarii si priveste vitrina plina de dulciuri, pe un afis mare scria ca au si inghetata! Cu pasi timizi intra si merge catre frigiderul cu inghetata unde se afla o angajata.

-"Buna ziua! As vrea sa va intreb cat costa o inghetata?"

-"Depinde de ce vrei!" raspunse vanzatoarea deranjata.

-"Cu ciocolata", spuse rusinoasa fetita.

-"7,40 de lei cu ciocolata, frisca si sirop". ii spune nerabdatoare angajata.

-"Ceva mai ieftin?" murmura copila si se inrosi.

-"Fara ciocolata, frisca si fara sirop, 6 lei!!" se rasti vanzatoarea.

-"Va rog frumos, dati-mi o inghetata fara sirop si fara frisca, simpla." spuse privind in pamant fetita.

Isi ia bolul cu inghetata, se asaza la o masa si savureaza bucuroasa delicatesea. Ridicandu-se dupa ce termina, ii spune vanzatoarei:

-"V-am lasat banii pe masa. Multumesc din suflet!" Si recunostinta i se citea pe chip!

Vanzatoarea merge si strange de pe masa, numara banii si se uita la bonul de casa. Pe bon scria "6 lei", pe masa gasi 7,40 lei!!! Lacrimeaza, simte remuscari si iese pe trotuar sa alerge dupa fetita, dar nu o mai vede."

Este atat de simplu si usor sa facem un bine!.

 

Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2016

Vizualizari: 4332

Voteaza:

Cu Hristos 4.20 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • adriana gheorghePostat la 2013-10-15 12:38

    Frumos articol si emotionant, totodata plin de pilde care ar trebui sa le urmam toti numai in fapte bune si placute lui Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE