Cuvant la Duminica Ortodoxiei

Cuvant la Duminica Ortodoxiei Mareste imaginea.

In ce consta bogatia ortodoxiei? In primul rand in pastrarea, in adevarata lor valoare, a celor doua cai de transmitere a Revelatiei: Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Dumnezeu este sursa, izvorul tuturor cunostintelor noastre despre divinitate. De la Dumnezeu stim cine e Dumnezeu si ce trebuie sa facem noi!

Prin Biblie si Sfanta Traditie

Aceste notiuni ne sunt transmise pe cele doua cai. O data prin Sf. Scriptura, prin Biblie, si apoi prin asa-numita Sf.

Traditie. Aceasta este orala, pentru ca inainte de a se scrie Scriptura, a fost traditia despre care vorbim. Sf. Scriptura a fost scrisa pe baza descoperirii pe care Dumnezeu a facut-o inainte de Scriptura. Singura Biserica care mai pastreaza Traditia, dar care n-o numeste la valoarea ei, este Biserica Romano-Catolica. Toate celelalte confesiuni, protestantii si mai ales sectele, au renuntat la dimensiunea Traditiei. S-a spus ca traditia te duce la abuz, si de aceea nu mai avem nevoie de ea. Dar voi da doar un singur element in privinta aceasta, pe care sa-l avem ca document. Stim prea bine ca Scriptura cuprinde in ea cele patru Evanghelii. Deci cuvantul Mantuitorului a fost scris de catre patru martori. Ultimul din ei e Sf. Ioan. Dupa ce Sf. Ioan completeaza pe celelalte Evanghelii, exact la sfarsitul ei spune asa: „Multe altele a facut Iisus, care nu sunt scrise in aceasta". Si apoi face o comparatie: „Daca toate acestea s-ar fi scris, nu ar fi ajuns lumea aceasta ca sa incapa cartile in care s-ar fi scris".

Cuvinte dumnezeiesti

Unde sunt cele care le-a spus Iisus si care nu sunt scrise in Sfintele Evanghelii? Sunt cele pe care le pastram noi in Sf. Traditie. Si exista in traditie momente scrise. Adica, din cartile din care facem noi slujbele noastre, care nu sunt cuvinte ale oamenilor, nu sunt piese de teatru. Cine ar primi sa joace aceeasi piesa de teatru toata viata lui sau sa participe toata viata lui la aceeasi piesa?

Cuvintele Sf. Liturghii sint inspirate, luate din Scriptura, de aceea si sunt dumnezeiesti. Ele alcatuiesc o rugaciune a colectivitatii care e condusa de Mantuitorul Iisus Hristos. In momentul in care ne aflam in Biserica, e atata bogatie in Triod, ca ramanem uimiti, iar in aceasta perioada se poate realiza in cadrul cultului combinatia intre doua stari sufletesti, care de obicei, pentru noi, sint diametral opuse. Cum poti sa fii si bucuros si trist in acelasi timp? Si iata ca in aceasta perioada, desi noi ne-mbracam in negru de luni si pana vineri, iar sambata si duminica facem Liturghia Invierii.

Crezul

Ortodoxia pune accent si pe Sfanta Traditie, ca si pe Sf. Scriptura. Si mai sunt si alte elemente ale Sfintei Traditii: Crezul. Daca ne intreaba cineva ce credinta avem, este suficient sa-ti faci semnul Crucii si sa spui credinta ta e exprimata intr-un simbol foarte mic: „Eu cred in Dumnezeu Tatal, Care L-a trimis pe Fiul pe pamant, Cel Ce S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta Tatalui si a iubit pe vrajmasi. Eu cred in Sfanta Treime, marele mister". Dumnezeu in Treime S-a descoperit, desi pentru mintea noastra este foarte greu sa intelegem cum poate sa fie un singur Dumnezeu si totusi in trei persoane. Aici este taina dumnezeirii. Este alta mare taina a ortodoxiei sa credem ca Hristos a fost si Dumnezeu si om si ca intr-adevar painea si vinul cu care ne-mpartasim noi nu este o materie pe care o vedem si ne impartasim cu ea, ci Trupul si Singele Mantuitorului Iisus Hristos!

Marturisim ortodoxia noastra

In ziua Ortodoxiei, marturisim ortodoxia noastra cinstindu-L pe Dumnezeu si ne inchinam Lui, asa cum se cuvine. Daca ne facem semnul Sf. Cruci, cand incepem rugaciunea si spunem: "Doamne, iertaciunea aceasta o facem in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh" sau dupa ce terminam rugaciunea spunem: "Iti aducem Tie Marire Tatalui si Fiului si Sfantului Duh", atunci incepem sa marturisim ortodoxia noastra, a fiecaruia dintre noi. Amin.


IPS Dr. Laurentiu Streza

.
Pe aceeaşi temă

18 Martie 2013

Vizualizari: 1437

Voteaza:

Cuvant la Duminica Ortodoxiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE