Inaltarea - un altfel de inceput

Inaltarea - un altfel de inceput Mareste imaginea.

Inaltarea Domnului este una dintre cele mai vechi si mai mari sarbatori crestine, fiind cunoscuta si sub denumirea populara de Ispas. Biserica Ortodoxa a randuit acest mare praznic in joia din saptamana a sasea, la 40 de zile de la Inviere. De Ispas, in toate bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate sunt pomeniti eroii neamului romanesc.
 
Potrivit vechilor scrieri, in trecut, Ispasul era praznuit odata cu Rusaliile. Cea mai veche mentiune despre sarbatoarea Inaltarii Domnului o gasim la Eusebiu din Cezareea, in lucrarea "Despre sarbatoarea Pastilor", compusa in anul 332. Din aceasta lucrare reiese ca Inaltarea Domnului era sarbatorita in acea vreme odata cu Rusaliile, la 50 de zile de la Invierea lui Hristos. Spre sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea, sarbatoarea Inaltarii s-a despartit de cea a Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile), fiind praznuita in a 40-a zi dupa Inviere, data care va ramane stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.
 
In conformitate cu invatatura credintei crestine ortodoxe, Hristos s-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii. Invierea si Inaltarea sunt doua acte mantuitoare distincte, dar aflate in stransa legatura. Nu se poate vorbi de Inaltarea Domnului fara a face referire la Inviere si invers. In Hristos omul este condus de Dumnezeu spre indumnezeirea in care se afla El. Inaltarea Domnului ne daruieste, pe de o parte, o victorie asupra limitelor fiintei umane, pe de alta parte, o readucere la starea dumnezeirii. Mai mult, aceasta mare taina ne aduce la o impacare cu noi insine si cu Dumnezeu.
 
Potrivit celor spuse de Sfantul Ioan Hrisostom, "in aceasta zi, cand Iisus Hristos s-a suit la Ceruri, neamul omenesc s-a impacat, din nou, cu Dumnezeu. Acum s-a incheiat o minunata pace, care mai inainte parea imposibila. Caci cine ar fi nadajduit ca Dumnezeu iarasi se va impaca cu oamenii? Nu pentru ca Domnul era vrajmas al oamenilor, ci pentru ca omul era usuratic la minte, nu pentru ca Stapanul era aspru, ci pentru ca robul era nemultumit”.
 
De ziua Inaltarii la Ceruri a Mantuitorului, Noul Testament consemneaza: "doi barbati au stat inaintea lor in haine albe, care au zis: barbati galileeni, ce stati cautand spre cer? Acest Iisus, care s-a inaltat de la voi la cer, asa va veni, precum l-ati vazut mergand la cer” (Fapte I, 10-11). Cei doi barbati erau ingerii care ii incredinta pe ucenici despre inaltarea la cer a Mantuitorului, ca acestia sa nu creada ca El a fost luat la cer precum Ilie. Acesta a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, in timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o caruta de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, "sade pe nor”. Ilie, la inaltarea sa, a slobozit cojocul sau asupra ucenicului Elisei, in timp ce Iisus, dupa ce s-a inaltat la Tatal, a facut sa pogoare asupra ucenicilor sai Duhul Sfant si a facut nu numai un proroc, ci mii si au fost mai mari si mai slaviti decat Elisei. Prin Inaltare, cu Hristos, noi, oamenii am castigat Cerul, am pasit in eternitate.
 
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Ziua Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, Biserica Ortodoxa face pomenirea eroilor neamului romanesc. In acest sens, sunt pomeniti toti luptatorii si eroii cazuti la datorie de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate, apararea patriei si intregirea neamului.
 
Asadar, Inaltarea Domnului este, prin excelenta, acela al indumnezeirii naturii noastre omenesti si al participarii trupului nostru trecator la bunurile vesnice, mai presus de fire, o calatorie in lumina launtrica a sufletelor noastre, iar in viziunea unor parinti ai Bisericii nu e altceva decat "o traire a luminii dumnezeiesti si o pregustare a Imparatiei Cerurilor, o transfigurare anticipata”. Este acel «fata catre fata» indreptat spre eternitate, cand Dumnezeu coboara in Duh si Adevar, in sufletul omului si pune un altfel de inceput.
 
Hristos s-a inaltat!
Adevarat s-a inaltat!
 
Slaviti sa fiti in veci, eroi ai neamului romanesc!
 
Stefan Popa
 

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
489 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2013

Vizualizari: 4265

Voteaza:

Inaltarea - un altfel de inceput 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE