Inaltarea Domnului, inaltarea noastra

Inaltarea Domnului, inaltarea noastra Mareste imaginea.

Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Inaltarii Domnului

Prea Cucernici Parinti,
Iubiti credinciosi,

Hristos s-a inaltat!

Timp de 40 de zile Hristos Domnul s-a aratat ucenicilor Sai incredintandu-i de realitatea Invierii Sale. Sf. Apostol Pavel ne spune ca Iisus cel inviat s-a aratat lui Petru si celorlalti sf. Apostoli, apoi deodata la peste cinci sute de frati, din nou apostolilor si sf. Iacov, iar in cele din urma si lui. Sf. Evanghelist Luca relateaza una din aceste aratari ale Domnului, inainte de Inaltarea la cer, cand i-a incredintat pe apostoli ca nu este naluca mancand “o bucata de peste fript si o parte dintr-un fagure de miere” (Lc. 24, 42). Apoi le-a fagaduit trimiterea Duhului Sfant: “Si iata Eu trimit peste voi fagaduinta Tatalui Meu; voi, insa sedeti in cetatea Ierusalimului, pana ce va veti imbraca cu putere de sus”. (Lc. 24, 49). Apoi s-a inaltat la ceruri binecuvantandu-i.

Fiul lui Dumnezeu s-a pogorat din cer, a luat trupul nostru, a luat toata neputinta firii umane separate de Dumnezeu pentru ca sa tamaduiasca, sa indrepte, sa indumnezeiasca aceasta fire. Prin patimi, prin moarte, prin Inviere, firea umana a redobandit "frumusetea cea dintai” pierduta prin pacat. Prin Inaltarea la cer, Hristos ridica aceasta fire umana, transfigurata prin puterea Duhului, in sanul Sf. Treimi. Unul dintre noi oamenii salasluieste in Treime de la Inaltarea Domnului. Iar aceasta inaltare catre ceruri si salasluire intru Dumnezeu devine tinta a vietuirii umane. Viata noastra capata sens prin Inviere, nadajdea noastra se refera la impreuna petrecere cu Hristos Domnul Inviat dupa a doua Sa Venire, iar Inaltarea Domnului arata si inaltarea noastra la ceruri.

In Biserica Ortodoxa Romana praznicul Inaltarii Domnului este si ziua cinstirii tuturor eroilor neamului. A tuturor celor care si-au daruit viata pentru apararea semenilor, a pamantului stramosesc, a libertatii cu care ne-a creat Dumnezeu. Precum Domnul s-a inaltat intru slava, la fel s-au inaltat la ceruri sufletele eroilor neamului. Iar jertfa lor a odraslit libertate, pace, asezare a randuielii poporului si Bisericii.

La acest mare praznic al Ortodoxiei, adresez cuvant de indemn la reflectie si invatatura tuturor preotilor si credinciosilor Arhiepiscopiei noastre. Reflectie asupra semnificatiilor sarbatorii, invatatura privind modul cum primim fiecare acest dar al inaltarii noastre pe urma Inaltarii Domnului.

Domnul cel Inaltat sa ne trimita si noua fagaduinta Duhului Sfant cel datator de pace si bucurie.

† NICOLAE,
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romane din America si Canada

Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2013

Vizualizari: 1485

Voteaza:

Inaltarea Domnului, inaltarea noastra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE