Ispasul

Ispasul Mareste imaginea.

In fiecare an, la 40 de zile de la Inviere, in joia din saptamana a sasea, Biserica Ortodoxa praznuieste Ispasul sau Inaltarea Domnului Iisus Hristos la cer. Ispasul este una dintre cele mai vechi sarbatori ale crestinismului, dintru inceputuri, fiind praznuit odata cu Rusaliile. De Ispas, sunt pomeniti atat luptatorii si eroii care au murit la datorie, de-a lungul veacurilor, pe toate campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptate, apararea patriei si intregirea neamului, cat si eroii militari cazuti la datorie, in misiunile NATO.

“Ce sarbatoare este astazi? Este o sarbatoare inalta si mare, care covarseste mintea omeneasca, si vrednica de marea bunatate a Aceluia ce a asezat-o, adica a lui Dumnezeu. Astazi neamul omenesc iarasi s-a impacat cu Dumnezeu. Astazi vrajmasia cea indelungata s-a ridicat, razboiul cel indelungat s-a sfarsit. Astazi s-a incheiat o minunata pace, care mai inainte niciodata nu se putea astepta. Caci cine ar fi nadajduit ca Dumnezeu iarasi se va impaca cu oamenii? Nu pentru ca Domnul era vrajmas al oamenilor, ci pentru ca robul era usuratic la minte; nu pentru ca Stapanul era aspru, ci pentru ca robul era nemultumit”, ne precizeaza in cuvantul sau, Sfantul Ioan Gura de Aur.

Cea mai veche mentiune despre sarbatoarea Ispasului o gasim la Eusebiu din Cezareea, in lucrarea "Despre sarbatoarea Pastilor", compusa in anul 332. Din aceasta lucrare reiese ca Inaltarea Domnului era sarbatorita in acea vreme odata cu Rusaliile, la 50 de zile de la Invierea lui Hristos. Spre sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea, sarbatoarea Inaltarii s-a despartit de cea a Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile), fiind praznuita in a 40-a zi dupa Inviere, data care va ramane stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.

Potrivit invataturii credintei crestine ortodoxe, Hristos s-a Inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii. Invierea si Inaltarea sunt doua acte mantuitoare distincte, dar aflate in stransa legatura. Nu se poate vorbi de Inaltarea Domnului fara a face referire la Inviere si invers. In Hristos omul este condus de Dumnezeu spre indumnezeirea in care se afla El. Inaltarea Domnului ne daruieste, pe de o parte, o victorie asupra limitelor fiintei umane, pe de alta parte, o readucere la starea dumnezeirii. Mai mult, aceasta mare taina ne aduce la o impacare cu noi insine si cu Dumnezeu.

De ziua Inaltarii la Ceruri a Mantuitorului, Constitutia Apostolilor consemneaza: „doi barbati au stat inaintea lor in haine albe, care au zis: barbati galileeni, ce stati cautand spre cer? Acest Iisus, care s-a inaltat de la voi la cer, asa va veni, precum l-ati vazut mergand la cer” (Fapte I, 10-11). Cei doi barbati erau ingerii care ii incredinta pe ucenici despre inaltarea la cer a Mantuitorului, ca acestia sa nu creada ca El a fost luat la cer precum Ilie. Acesta a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, in timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o caruta de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, „sade pe nor”. Ilie, la inaltarea sa, a slobozit cojocul sau asupra ucenicului Elisei, in timp ce Iisus, dupa ce s-a inaltat la Tatal, a facut sa pogoare asupra ucenicilor sai Duhul Sfant si a facut nu numai un proroc, ci mii si au fost mai mari si mai slaviti decat Elisei. Prin Inaltare, cu Hristos, noi, oamenii am castigat Cerul, am pasit in eternitate.

  Asadar, „socoteste cat de jos statea inainte natura omeneasca si cat de sus s-a ridicat! Nu se putea sa cada mai jos decat cazuse omenirea, si nici mai sus nu putea a se ridica decat a ridicat-o Mantuitorul. Caci natura omeneasca prin Hristos s-a ridicat la cer. Si ce insusiri avea aceasta natura mai inainte?”, concluzie statuata deSfantul Ioan Hrisostom. Cu Domnul Iisus Hristos, noi, oamenii pasim in vesnicie!

Hristos s-a inaltat!
Adevarat s-a inaltat!

Stefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
492 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

05 Iunie 2019

Vizualizari: 7714

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE