Bucurati-va!

Bucurati-va! Mareste imaginea.

Bucurati-va! Acesta este mesajul in noaptea Invierii Domnului Iisus Hristos. Bucurati-va! Ca iata, morti ati fost pentru pacatele voastre si ati inviat odata cu mine.

Mai mult, am biruit moartea pentru totdeauna. Bucurati-va! Nu mai exista moarte, caci "cu moartea pe moarte am calcat".

Mult iubitul nostru, Mitropolit Bartolomeu Anania a fost cunoscut ca fiind un om „greu” de carte, unul dintre cei mai apreciati oratori ai Bisericii Ortodoxe. Multi dintre credinciosii ortodocsi s-au apropiat de el, mai intai, prin predica si apoi l-au cunoscut pe omul si scriitorul Valeriu Anania si Parintele duhovnicesc Bartolomeu.

Printre temele dezbatute de Inaltul Ierarh in stralucitele predici, Invierea este cea asupra careia a insistat cel mai mult. De nenumarate ori isi incepea predica in Sfintele Pasti cu „Hristos a Inviat! Bucurati-va!”.

Bucurati-va intru Invierea Domnului! Este perfect adevarat ca e greu sa-ti gasesti echilibrul, in zilele noastre, cand nu sunt locuri de munca, cand nu sunt bani, cand nu exista dragoste, dar sa mai strecori cate un zambet sau un licar de bucurie. E greu, dar nu e imposibil. Toate devin posibile, atunci cand ai descoperit nadejdea nadejdilor, Invierea lui Hristos, dupa cum ne marturiseste, insusi Apostolul Pavel: „Toate le pot, in Hristos Domnul”.

Nu exista mai mare bucurie pe lumea aceasta care sa se poata compara cu marea bucurie a noptii de Inviere. De ce aceasta? Pentru ca nu este vorba de o bucurie privind starea fizica si psihica a omului, e ceva mai mult, o bucurie care izvoraste dinlauntrul fiintei, o bucurie a sufletului. Una este bucuria obisnuita, cea lumeasca si alta este bucuria cea duhovniceasca.

In primul rand, bucuria launtrica, adevarata bucurie este un sentiment profund care cuprinde toate simturile fiintei, copleseste sufletul si face trupul sa vibreze. In acest sens, Sfintii Parinti ne face urmatorul indemn: plangeti-va cu amar pacatele voastre, asemenea lui Petru, cadeti la picioarele Lui asemenea desfranatei, smeriti-va ca vamesul, ca sa va puteti ridica in lumina bucuriei adevarate, cea intru Hristos.

In al doilea rand, bucuria launtrica este un sentiment complex in care intra sublimarea, teama si atractia. Este o imensa placere insotita de o strangere de inima, prin care omul devine constient in fata acestui impresionant spectacol, de adevarata sa valoare, de micimea lui in fata frumusetii infinite.

Apoi, bucuria launtrica putem spune ca este adevarata fericire prin care sa-ti dai seama de proportiile dimensiunii in raport cu maretia si slava Dumnezeirii. Spre exemplu, moartea si Invierea Mantuitorului este o adorare a Lui Dumnezeu, caci ea ne invata umilinta primita de buna voie, care dezvaluie gustul Adevarului.

Hristos a inviat! Asadar, de voiesti sa te bucuri, bucura-te de Domnul. Bucuria trupeasca se stinge repede, in timp ce bucuria intru Iisus este vesnica. Acolo este Adevarul.
Acolo este bucuria, veselia, frumusetea, fericirea.

Hristos a Inviat!
Bucurati-va!

Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
492 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

07 Mai 2013

Vizualizari: 6433

Voteaza:

Bucurati-va! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE