Cuvioasa Parascheva, sfanta care aduce sfinti din intreaga lume

Cuvioasa Parascheva, sfanta care aduce sfinti din intreaga lume Mareste imaginea.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. Sfanta Parscheva s-a nascut pe la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivata, nu departe de Constantinopol.

Parascheva a mai avut un frate, viitorul Sfant Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor. Cresterea si educatia in Hristos se datoreaza mamei sale, intrucat tatal ei a murit de timpuriu.

Din relatarea vietii sale, aflam ca intr-o zi, a auzit intr-o biserica din Epivata cuvintele: "Vinde-ti averea ta, da-o la saraci si urmeaza Mie" (Matei 19, 21). Le considera ca fiindu-i adresate ei si din acest motiv, dupa ce pleaca din biserica, isi schimba hainele sale cu unele rupte ale unei fetite sarace.

Ajunge in Tara Sfanta inainte de a implini 20 de ani si dupa ce se inchina in mai multe locuri sfinte, alege sa se opreasca in pustiul Iordanului, la o manastire de maici. Este locul in care va duce o viata aspra din iubire pentru Hristos. Intr-o noapte a vazut un inger care i-a vestit: "Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului, iar sufletul tau se va duce in cer alaturi de Mirele tau pe care L-ai iubit mai mult decat pe parinti, pe rude si toate bunurile din lume". La varsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva paraseste pustia si se indreapta spre casa.

Trece la cele vesnice la varsta de 27 de ani si este inmormantata langa mare. Descoperirea sfintelor ei moaste s-a facut intr-un mod minunat. Potrivit Traditiei, pe tarmul unde a fost inmormantata Sfanta Parascheva ajunge trupul in putrefactie al unui marinar. Din cauza mirosului, localnicii au sapat o groapa chiar in locul in care se afla trupul Cuvioasei. Localnicii nu au dat importanta sfintelor sale moaste si le-au lasat alaturi de trupul marinarului. Sfanta Parascheva se arata intr-o noapte unui credincios din Kallicrateia, pe nume Gheorghe si unei femei - Eftimia, carora le porunceste sa aseze moastele sale intr-un loc de cinste. Dimineata, trupul inmiresmat al Cuvioasei este dus in biserica Sfintilor Apostoli din Kallicrateia.

Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi pe 13 iunie 1641, ca semn de recunostinta pentru domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) deoarece platise birurile impuse de turci Patriarhiei Ecumenice. Racla cu sfintele sale moaste a fost transportata cu o corabie pana la Galati, iar de aici au fost aduse la Iasi, intr-un car cu boi, inconjurat de clerici si credinciosi. Moastele sale au fost asezate in biserica Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi, iar din 1889, sunt prezente in Catedrala mitropolitana din Iasi.

Cu ocazia sarbatorii inchinata Cuvioasei Parascheva, la Iasi au fost aduse de-a lungul anilor moastele mai multor sfinti ai Ortodoxiei. 

Amintim ca in anul 1996 au fost aduse la Iasi moastele Sfantului Andrei (aduse din Patra); in anul 2000, moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe (aduse din Livadia); in anul 2001, Braul Maicii Domnului (adus de la Voios); in 2002, moastele Sfantului Ioan Casian (aduse de la Marsilia); in 2003, moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie (aduse de la Tesalonic); in 2004, un fragment din Sfanta Cruce (de la Manastirea „Panaghia Soumela”, de langa Veria); in anul 2005, moastele Sfantului Pavel (de la Veria); in 2006, moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul (de la Eghina); in anul 2007, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur (aduse de la Manastirea „Sfantul Varlaam” de pe Meteora); in 2008, moastele Sfantului Ierarh Nifon (aduse de la Catedrala Arhiepiscopala din Craiova); in anul 2009, moastele Sfantului Vasile cel Mare (aduse de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi); in anul 2010, moastele Sfantului Maxim Marturisitorul (aduse de la Manastirea „Sfantul Pavel” din Sfantul Munte Athos); in anul 2011, moastele Sfantului Mucenic Policarp (aduse de la Manastirea „Ambelakiotissa” din Grecia); in anul 2012, o parte din moastele Sfantului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos (aduse de la Manastirea Kitaev); in anul 2013, moastele Sfantului Simeon Stalpnicul din Muntele Minunat (aduse de la Manastirea Neamt); in 2014, moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu (aduse de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti); in anul 2015 au fost prezente moastele Sfintei Maria Magdalena (aduse de la Manastirea Simonos Petras din Sfantul Munte Athos); in anul 2016, moastele Sfantului Neofit Zavoratul (aduse de la Manastirea „Sfantul Neofit” din Cipru); in anul 2017, moastele Sfintei Mucenite Tecla (aduse de la Manastirea Neamt); in 2018, moastele Sfintei Ecaterina (aduse din Katerini, Grecia); in 2019, moastele Sfantului Ierarh Spiridon (aduse din Corfu, Grecia); in 2021, moastele Sfantului Gheorghe Pelerinul (aduse de la Manastirea Varatec); in 2022, moastele Sfantului Cuvios Paisie Velicicovschi (aduse de la Manastirea Neamt), iar anul acesta moastele Sfantului Sfantului Andrei Criteanul, aduse de la Catedrala Mitropolitana din Arkalochori (Creta, Grecia).

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

12 Octombrie 2023

Vizualizari: 8137

Voteaza:

Cuvioasa Parascheva, sfanta care aduce sfinti din intreaga lume 5.00 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-10-12 10:40

    Prezenţa moaştelor sfinţilor din intreaga lume este invitarea fiecăruia dintre noi de a-L întâlni pe Mântuitorul în sfinţii şi în Biserica Lui. Întâlnindu-l pe Hristos, putem să ne schimbăm viaţa, aşa cum au făcut Sfinţii Apostoli şi urmaşii Mântuitorului până în zilele de astăzi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE