Sfanta Parascheva este mult folositoare

Sfanta Parascheva este mult folositoare Mareste imaginea.

Cuvantul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane rostit la sfarsitul slujbei de Priveghere din Paraclisul istoric al Resedintei patriarhale care isi sarbatoreste ocrotitoarea, pe Sfanta Cuvioasa Parascheva (2011):

Sfanta Parascheva
este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei, dovada graitoare in acest sens fiind multimea de pelerini care se inchina moastelor sale la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Mai mult, sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc, de asemenea, cu multa evlavie (A se vedea in aceasta privinta frumoasa carte – album, in limbile romana, greaca si engleza, Sfanta Parascheva – Calauza pelerinilor, Editura mitropolitana, Trinitas, Iasi, 2000). In Bucuresti exista 18 biserici cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva, iar mai recent (din 2008) chiar Paraclisul vechi din Resedinta Patriarhala a primit si hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva.



Sfanta Cuvioasa Parascheva este numita in Acatistul ei "mult folositoare". Fiecare icos se incheie prin cuvintele: "Bucura-te Sfanta Parascheva, mult folositoare". O citire sau o ascultare atenta a Acatistului ei ne arata in ce fel este ea "mult folositoare".

Sfanta Cuvioasa Parascheva alina suferinta, mangaie pe cei intristati, izbaveste pe cei deznadajduiti (Icos 1).

Sfanta Cuvioasa Parascheva asculta rugaciunile preotilor cucernici, se roaga Maicii Domnului pentru fecioare, povatuieste vaduvele, ajuta pe straini, mangaie pe cei prigoniti, vindeca bolile trupesti (Icos 2).

Sfanta Cuvioasa Parascheva sprijina pe cei batrani, miluieste pe cei saraci (Icos 3).

Sfanta Cuvioasa Parascheva mijloceste catre Domnul pentru toti crestinii, risipeste furtunile, aduce mana roditoare si belsug (Icos 4).

Sfanta Cuvioasa Parascheva pazeste in suflete dreapta credinta si cinstirea Sfintei Cruci (Icos 5).

Sfanta Cuvioasa Parascheva ocroteste si izbaveste de boli, de spaima si de pagube (Icos 6).

Sfanta Cuvioasa Parascheva este mijlocitoarea celor ce au gresit, folositoarea celor asupriti, indreptatoarea judecatorilor rai, scaparea celor judecati si osanditi, contenire a patimilor, nesprijinitoare a celor ce cauta numai folosul lor, neizbandire a mijlocirilor celor vicleni, domolire a celor puternici, intarire a slabanogilor, starpitoare a rautatilor, izvoratoare a milostivirii (Icos 7).

Sfanta Cuvioasa Parascheva este invocata prin rugaciuni si cantari, ca fiind marirea monahilor, povatuitoarea obstii, cinstitoarea cuvioaselor, pazitoare a sihastrilor, povatuitoare a dreptei credinte si surpatoare a eresurilor (Icos 8).

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor (Icos 9).

Sfanta Cuvioasa Parascheva este laudata ca cinstitoare a celor ce ne miluiesc, intaritoare a celor ce ne slujesc, impreuna-lucratoare cu cei ne hranesc (Icos 10).

Sfanta Cuvioasa Parascheva este chemata in rugaciune ca fiind mangaietoarea celor nenorociti, povatuitoarea celor rataciti, preablanda indreptatoare, grabnica ajutatoare (Icos 11).

Sfanta Cuvioasa Parascheva este rugata sa izbaveasca pe oameni de toata rautatea, de ceasul osandirii si de chinul cel de veci, pentru ca este pentru toti credinciosii laolalta si pentru fiecare in parte feritoare de rautati, aducatoare de bunatati, sprijinitoare si a mea, a smeritului pacatos (Icos 12).

Marea evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, bolnavilor si saracilor. Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni.

Puterea de ajutorare a sfintilor este, de fapt, iubirea lui Dumnezeu care se revarsa prin sfinti pentru a intari legatura sfanta intre oameni si Dumnezeu, mai ales cand oamenii iubesc Biserica lui Hristos si cinstesc pe sfintii Lui. Prin urmare, comuniunea sfintilor cu Dumnezeu intareste si comuniunea oamenilor in rugaciune, in cautarea sfinteniei si a ajutorului lui Dumnezeu. Astfel, sfintii din fiecare neam aduna laolalta in iubirea lui Hristos credinciosii din neamul lor si din alte neamuri. Sfanta Cuvioasa Parascheva aduna, prin sfintenia, bunatatea si rugaciunile ei facatoare de minuni, credinciosi ortodocsi din popoare diferite ca: romani, greci, bulgari, sarbi, s.a. Sfintii nu apartin numai neamului lor, ci ei sunt ai lui Dumnezeu si ai intregii umanitati; ei ajuta pe toti oamenii, fiindca Dumnezeu iubeste pe toti oamenii. In acest inteles, se spune ca la o manastire crestina ortodoxa din Serbia a venit un musulman ca sa se roage. Atunci, un ortodox l-a intrebat: - Cum de-ai venit sa te rogi la un sfant de-al nostru? Musulmanul a raspuns: - Nu este nici al nostru, nici al vostru, ci al lui Dumnezeu (Sfanta Parascheva – Calauza pelerinilor, Editura mitropolitana, Trinitas, Iasi, 2000, pagina 53). Cu alte cuvinte, sfintenia este iubire si bunatate dumnezeiasca fara granite, care se revarsa in lume prin legatura rugaciunii.

Sa cerem, asadar, Sfintei Cuvioase Parascheva sa ne ajute cu rugaciunile ei, ca sa ne putem ruga si noi ca si ea, sa chemam ajutorul lui Dumnezeu, nu numai pentru noi insine, ci si pentru altii.


Tuturor celor ce poarta numele de Parascheva sau Paraschiv le dorim ani multi si binecuvantati, cu rodire de fapte bune!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sursa: ziarullumina.ro

.

13 Octombrie 2013

Vizualizari: 2815

Voteaza:

Sfanta Parascheva este mult folositoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE