Moastele Sfantului Arhidiacon Stefan

Moastele Sfantului Arhidiacon Stefan Mareste imaginea.

Sfantul Arhidiacon Stefan este cinstit in fiecare an pe 27 decembrie, la scurta vreme de la marele praznic al Nasterii Domnului. Pentru ca a propovaduit dumnezeirea lui Hristos, iudeii s-au hotarat sa-l condamne la moarte prin lapidare. Sfantul Stefan a fost invinuit de blasfemie impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu si dus in fata sinedriului spre a fi judecat. Din Faptele Apostolilor aflam ca "cei ce sedeau in sinedriu au vazut fata lui Stefan ca o fata de inger" (Faptele Apostolilor 6, 15). Acestora, Sfantul Arhidiacon Stefan le-a vestit ca Iisus Hristos S-a nascut din pururea Fecioara Maria, S-a rastignit pentru pacatele intregii omeniri si S-a inaltat la ceruri si sta de-a dreapta Tatalui ceresc. Sfantul Stefan are parte de o teofanie, iar prin puterea Duhului Sfant proclama solemn vederea slavei lui Dumnezeu: "Iata vad cerurile deschise si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu". In urma acestei marturisiri, Sfantul Stefan a fost scos din cetate si batut cu pietre.

Atat de mare era iubirea sa fata de semeni, incat nu doar ca a suportat fara cartire chinurile celor care il omorau cu pietre, dar s-a si rugat pentru ei: "Parinte, nu le socoti lor pacatul acesta!".

Iubirea sa fata de Dumnezeu a fost mai tare decat teama de moarte, iar dorinta lui de a fi unit cu Hristos a fost mai mare ca dorinta ramanerii in viata biologica. Aceasta este caracteristica tuturor sfintilor mucenici sau martiri - iubirea lor fata de Dumnezeu este mai mare ca teama de moarte.

Locul uciderii Sfantului Stefan a fost in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin de catre Dreptul Gamaliel si fiului acestuia, Aviv. Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria "chiliel", care in limba ebraica inseamna "cununa", pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Moastele sale, cu exceptia mainii drepte, au fost aduse in Constantinopol in vremea domniei Sfantului Constantin cel Mare. Mana dreapta va ajunge in Constantinopol mai tarziu, in timpul domniei lui Teodosie al II-lea.

Imparateasa Evdochia, sotia lui Teodosie al II-lea, a daruit Bisericii din Saframpolis parti din sfintele moastele ale Sfantului Arhidiacon Stefan. Aceste moaste au fost aduse in Bucuresti, de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusa de IPS Parinte Gabriel, Mitropolit de Noua Ionie si Filadelfia. Mentionam ca moastele Sfantului Arhidiacon Stefan au fost aduse in Romania pe 22 octombrie 2016, din Grecia, cu ocazia sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

02 August 2023

Vizualizari: 9369

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE