Slujba Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu

Slujba Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu Mareste imaginea.

 

SLUJBA SFANTULUI IERARH

GRIGORIE DASCALU, MITROPOLITUL TARII ROMANESTI

(22 IUNIE)

 

LA VECERNIA MICA

 

La Doamne strigat-am... Stihirile Ierarhului pe 4, glasul al 4-lea, Podobia: Dat-ai semn...

 

Din tinerete ai fost ales de Dumnezeu sa pasti turma cea cuvantatoare intru intelepciune. Pentru aceasta, Chivernisitorul a toate, Hristos, a randuit sa te desavarsesti in cunoasterea invataturilor elinesti si latinesti, care au infrumusetat sufletul tau cel imbracat in podoaba fecioriei si a cuviosiei.

 

Pe Grigorie, intaistatatorul Ungrovlahiei, pe luminatorul cel nespus al Bucurestilor si al Tarii Romanesti, pe ocrotitorul cel mare al manastirilor, pe cel care i-a invatat pe credinciosi prin pilda vietii lui, cu totii sa-l laudam!

 

Agonisind prinos de invatatura omeneasca si desavarsindu-te in cunoasterea scrierilor Sfintilor Parinti ai plecat la staretul Paisie de la Neamt, care te-a imbracat in chipul ingeresc si te-a invatat tainele cunoasterii lui Dumnezeu si mestesugul rugaciunii celei curate.

 

Multimea calugarilor si adunarea credinciosilor impreuna se bucura savarsind pomenirea ta, Sfinte Grigorie, ca intru tine am aflat dreptar desavarsit vietii noastre, cel ce prin blandete si smerenie te-ai asemanat sfintilor de odinioara, iar prin prisosul invataturii si al trairii curate te-ai ridicat pe treptele teologiei dimpreuna cu dascalii cei mari ai crestinatatii, cu care roaga-te sa se mantuiasca sufletele noastre.

 

Slava... glas 6

 

Prin truda rugaciunii, inteleptule parinte, te-ai aratat ca un pom rasarit din ogorul Tarii Romanesti si udat de apele Duhului Sfant. Pentru aceea fara prihana ai slujit lui Dumnezeu, ierarhe Grigorie, infruntand povara pribegiei si mustrand pe cei faradelege. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de greseli, celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Pe tine Nascatoare de Dumnezeu, singura scapare a crestinilor, te avem folositoare si zid toti credinciosii care pururea suntem necajiti de noianul rautatilor si al nevoilor.

 

LA STIHOAVNA

 

Stihirile, glas 1

Podobie: Ceea ce esti bucuria...

 

Poporului ales al lui Dumnezeu grabnic ajutator te-ai aratat, parinte Grigorie, cu povetele, cu minunile si cu icoana vietii tale celei sfintite. Pentru aceasta, cererile noastre nu le trece cu vederea si nadejdile ni le adevereste, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Slava pentru toate!

 

Stih: Preotii Tai Doamne, se vor imbraca intru dreptate si cuviosii Tai se vor bucura.

 

Dascal te-ai aratat pe tine inca din vremea vietii tale pamantesti, ca intru toate ai fost pilda tuturor, invatand cu fapta si cu cuvantul cele placute lui Dumnezeu, iar prin talmacirea scrierilor parintesti te-ai facut ca un potir curgator de mireasma Duhului.

 

Stih: Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

 

Avand toiag luminos mintea ta cea de Dumnezeu insuflata, ca un al doilea Moise ai izvorat din piatra cea seaca apa dumnezeiestilor invataturi pentru turma ta, iar acum in ceruri petrecand in lumina cea neapropiata, ca unul ce ai primit putere de la Hristos, roaga-te sa se mantuiasca sufletele noastre.

 

Slava... glasul al 6-lea

 

Arhiereu al lui Hristos, fericite dascal al dreptei credinte, dumnezeiasca bucurie a calugarilor, parinte Grigorie, nu inceta a te ruga pentru biruintele binecredinciosilor crestini, pentru pacea lumii, pentru iertarea de greseli si pentru mantuirea celor ce savarsesc pomenirea ta cea purtatoare de lumina, preaintelepte.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Intru tine de-a pururi curata Fecioara s-a facut cunoscuta minunea cea uimitoare a zamislirii si chipul cel negrait al nasterii. Mintea mi se infricoseaza si cugetul mi se inspaimanta de marirea ta, ce se revarsa asupra tuturor, spre mantuirea sufletelor noastre.

 

TROPARUL

Glasul al 4-lea

 

Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu, smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Grigorie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

 

Altul, glasul al 2-lea

 

De dulceata gurii tale celei sfintite ce indulceste Biserica si de focul ravnei tale se minuneaza cetele ceresti, ca ostenindu-te in talmacirea sfintelor invataturi ale parintilor celor de demult, ai daruit turmei tale bucuria cunoasterii lui Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Grigorie.

 

Altul, glasul al 3-lea

 

Preacinstit truditor in ogorul dumnezeiestilor slove, intelepte urmator al Sfintilor Parinti, bland povatuitor al Ungrovlahiei, numai cu smerenia ai biruit mestesugul celor potrivnici. Pentru aceasta, Sfinte Ierarhe Grigorie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca noua pace si mare mila.

 

Slava... Si acum... a Nascatoarei, glas 4,

 

Taina cea din veac ascunsa...

 

LA VECERNIA MARE

 

Dupa obisnuitul psalm se canta starea intai:

Fericit barbatul...

 

La Doamne, strigat-am... Stihirile Ierarhului pe 8,

glasul al 4-lea; Podobie: Ca pe un viteaz...

 

Din frageda pruncie iubind pe Dumnezeu te-ai lepadat de toate cele placute ale vietii, aratand desavarsita inclinare spre invatatura si sihastrie, iar prin dumnezeiasca randuiala ai intrat la scoala cea duhovniceasca a Sfantului Paisie de la Neamt, agonisind intelepciune si smerita cugetare, parinte Grigorie, Ierarhul lui Hristos.

De frumusetea curatiei sufletului tau se minuneaza cetele ceresti ca, din tinerete ti-ai pazit fara prihana viata ta, Sfinte Grigorie, voind a te infatisa Mirelui Hristos intru nepatimire. Inca si curatia mintii, prin rugaciune agonisind, aparator al vietii duhovnicesti te-ai aratat, marturisind tuturor ca aceasta duce la viata cea vesnica.

Adeveritu-s-au prin tine ale Evangheliei cuvinte ca, lumina nu se ascunde sub obroc si arhipastor al Tarii Romanesti ai fost asezat, astfel incat faclia virtutilor tale sa lumineze pe toti cei binecredinciosi si ei sa slaveasca pe Hristos. Pentru aceasta parinte Grigorie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca pace si mare mila.

Barbatia si lupta ta, Ierarhe, taria cugetului tau puse in apararea dreptei credinte si infruntarea nedreptatilor au ramas pilda pentru pastorii Bisericii noastre, ca pe preotii si credinciosii tai i-ai izbavit din mana asupritorilor intarindu-le nadejdea si credinta in Dumnezeu.

 

Alte Stihiri ale Ierarhului

Glasul intai; Podobie: Ceea ce esti bucuria...

 

Veseleste-te intru Domnul lavra a Caldarusanilor si salta bucurandu-te, ca ai agonisit in tine moastele Ierarhului Grigorie, ca pe o comoara de mult pret, din care si noi scotand rauri de vindecari, multumim lui Dumnezeu, purtatorul de grija si Mantuitorul sufletelor noastre.

Ca un alt Gura de Aur te-ai instruit in cunoasterea limbilor si a stiintei ritoricesti, intrecand cu invatatura si cunoastere pe toti carturarii vremurilor tale. Pentru aceasta te laudam ca pe un lucrator intelept in via Domnului si iluminator al poporului binecredincios.

Inchinandu-ne cinstitelor tale moaste, Sfinte Ierarhe Grigorie, laudam ostenelile tale, ca pe un carturar luminat te cinstim, ca pe un arhiereu cuvios te fericim si ca pe un parinte duhovnicesc te rugam sa mijlocesti inaintea lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca pace Bisericii Sale si mantuire sufletelor noastre.

Racla cinstitelor tale moaste izvoraste credinciosilor tamaduiri, iar puterea invataturilor tale intunericul nestiintei risipeste si sufletele le lumineaza. De dumnezeiescul duh fiind insufletit, tuturor le-ai intarit nadejdea mantuirii si intalnirea cu Hristos, fericite Grigorie.

 

Slava...glasul al 5-lea

 

Sa trambitam cu trambita de cantari, sa saltam si sa dantuim, veselindu-ne, si sa aducem acum cinstire sfanta, sa cantam lui Dumnezeu dumnezeiasca lauda si sa fericim astazi dupa cuviinta pe vrednicul si marele cuvios, pe luminatorul si povatuitorul arhiereu, pe tamaduitorul si grabnic ajutatorul pastor, pe ocrotitorul si milostivul parinte, Mitropolit al Tarii Romanesti si binecuvantare a lavrei Caldarusanilor, pe Sfantul Grigorie, pe care il rugam sa mijloceasca mantuirea sufletelor noastre.

 

Si acum... a Nascatoarei (Dogmatica)

 

In Marea Rosie, inchipuirea miresei celei neispitite de nunta s-a intiparit de demult. Acolo Moise despartitor al apei, iar aici Gavriil, slujitor al minunii. Atunci trecut-a Israel adancul cu piciorul neudat, iar acum Fecioara L-a nascut fara samanta pe Hristos. Marea, dupa trecerea lui Israel, a ramas nestrabatuta; iar cea fara prihana, dupa nasterea lui Emanuel a ramas nevatamata. Cel ce esti si mai inainte ai fost si Te-ai aratat ca om, Dumnezeule, miluieste-ne pe noi.

 

VOHOD: Lumina lina...

Prochimenul zilei si paremiile:

De la Pilde citire: (X, 8; III, 13-16; VIII, 6-9)

 

Pomenirea dreptului cu laude si binecuvantarea Domnului peste capul lui. Fericit este omul care a aflat intelepciune si muritorul care a cunoscut priceperea. Ca mai buna este indeletnicirea cu acestea decat pietrele cele de mult pret; si tot ceea ce este de mult pret nu este vrednic de ea. Pentru ca lungimea de zile si anii vietii sunt in dreapta ei, si in stanga ei bogatie si marire. Ca din gura ei iese dreptate, legea si mila pe limba o poarta. Deci, ascultati-ma pe mine, o fiilor, ca lucruri de cinste va voi spune; si fericit este omul care va pazi caile mele. Ca iesirile mele sunt iesiri de viata si vrerea de la Domnul se gateste. Pentru aceasta va rog pe voi si pun glasul meu inaintea fiilor oamenilor. Ca eu intelepciunea, am tocmit sfatul si stiinta si gandul, eu l-am chemat. Ale mele sunt sfatul si intarirea, a mea este priceperea si a mea este taria. Eu iubesc pe cei ce ma iubesc pe mine; iar cei ce ma cauta vor afla har. Intelegeti dar cei fara de rautate chibzuiala si cei neinvatati puneti la inima. Ascultati-ma pe mine ca iarasi lucruri marete va voi spune. Si voi scoate din buzele mele cele drepte, ca adevarul va vesti cerul gurii mele, iar buzele mincinoase sunt urate inaintea mea. Cu dreptate sunt toate graiurile gurii mele, nimic nu este intr-insele stramb, nici incalcit. Toate sunt drepte  pentru cei ce inteleg si netede pentru cei ce afla cunostinta. Ca va invat pe voi adevarul, ca nadejdea voastra sa fie in Domnul si sa va umpleti de Duh.

 

De la Pilde citire:

(X,32; XI, 1-12)

 

Gura dreptului izvoraste intelepciune, iar limba celui nedrept va pieri. Din buzele oamenilor drepti picura daruri, iar gura celor necurati se razvrateste. Cumpenele viclene sunt uraciune inaintea Domnului, iar cumpana dreapta este primita de El. Oriunde isi face loc sudalma acolo si ocara, iar gura celor smeriti cugeta intelepciune. Desavarsirea dreptilor ii va indruma pe dansii si impiedicarea calcatorilor de lege ii va indritui pe ei. Nu vor folosi averile in ziua maniei iar dreptatea va izbavi de la moarte. Murind, dreptul s-a sfarsit pocaindu-se, iar pieirea nelegiuitilor este grabnica si vrednica de ras. Dreptatea celui fara prihana indrepteaza caile, iar necredinta cade intru nedreptate. Dreptatea oamenilor drepti ii va mantui pe ei; iar fara de lege intru rautatea lor se prind. Sfarsindu-se omul drept nu-i va pieri nadejdea; iar lauda necredinciosilor va pieri. Dreptul din cursa va scapa si in locul lui se va da cel necredincios. In gura celor fara de lege este latul cetatenilor; iar chibzuirea dreptilor cu buna sporire. Intru bunatatile dreptilor se va inalta cetatea, intru pieirea necuratilor bucurie. Intru binecuvantarea dreptilor se va inalta cetatea, iar din pricina gurii nedreptilor se va nimici. Cel lipsit de minte, batjocoreste pe cetateni dar omul intelept aduce liniste.

 

Din intelepciunea lui Solomon citire: (IV, 7-15)

 

Dreptul de va ajunge sa se sfarseasca, intru odihna va fi. Ca batranetile sunt cinstite, nu cele de multi ani, nici cele ce se numara cu numarul anilor. Si caruntetile sunt intelepciunea oamenilor si varsta batranetilor viata nespurcata. Placut lui Dumnezeu facandu-se, l-a iubit si vietuind intru pacatosi, s-a mutat. Rapitu-s-a, ca sa nu schimbe rautatea mintea lui, sau inselaciunea sa insele sufletul lui. Ca ravna rautatii intuneca cele bune, si neinfranarea poftei schimba gandul cel fara de rautate. Sfarsindu-se peste putin, a implinit ani indelungati. Ca placut era Domnului sufletul lui. Pentru aceea s-a grabit a-l scoate pe dansul din mijlocul rautatii. Si popoarele vazand si necunoscand, nici punand in gand una ca aceasta; ca dar si mila este intru cuviosii Lui si cercetare intru alesii Lui.

 

 

LA LITIE

Dupa stihira hramului se canta stihirile Ierarhului, glasul intai

 

Cu vrednicie crucea lui Hristos, pe umeri luand, toata viata ta Sfinte Ierarhe, intru smerenie ai petrecut si la implinirea evanghelicelor porunci, cu adevarat ai ajuns. Pentru aceasta, parinte Grigorie, adu-ti aminte de cei ce praznuiesc cu dragoste sfanta ta pomenire si te roaga lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Poporului ales a lui Dumnezeu grabnic ajutator te-ai aratat, cu povetele, cu minunile si cu pilda vietii tale celei sfintite, Ierarhe preaintelepte. Pentru aceasta cererile noastre nu le trece cu vederea, iar nadejdile ni le adevereste, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: slava pentru toate cate ne-ai dat noua.

 

Alte stihiri, glasul al 4-lea

 

Multimile calugarilor s-au minunat de smerenia ta si de iubirea ta de oameni, fericite Grigorie, caci asemenea Sfintilor Ierarhi te-ai aratat savarsindu-ti ascultarea de talcuitor al Sfintelor Scripturi. Pentru aceasta si noi te rugam cu credinta sa ne fii bun calauzitor catre Hristos, Mantuitorul sufletelor noastre. Impovarati de pacate, de grijile cele lumesti apasati si mahniti de slabiciunile noastre, cu lacrimi ne punem nadejdea intru tine, parinte Grigorie, stiind ca Hristos prin tine revarsa minuni, si ne izbaveste de toate primejdiile, dand mantuire sufletelor noastre.

Impovarati de pacate, de grijile cele lumesti, apasati si mahniti de slabiciunile noastre, cu lacrimi ne punem nadejdea intru tine, parinte Grigorie, stiind ca Hristos prin tine revarsa minuni, si ne izbaveste de toate primejdiile, dand mantuire sufletelor noastre.

De ispite si de boli fiind loviti, de felurite suparari fiind asupriti, de nedreptati si necazuri impresurati, alergam la ajutorul tau, Sfinte Grigorie si, cu credinta, te rugam: din valurile vietii scoate-ne si catre limanul mantuirii ne indrepteaza, ca pe Hristos Dumnezeu in cantari sa-L laudam.

 

Slava... glasul al 3-lea

 

Veniti sa ne luminam cu lumina cunostintei de Dumnezeu pe care o raspandeste peste Biserica strabuna Sfintitul intre ierarhi, mitropolitul Grigorie; ca astazi soborul slujitorilor si credinciosilor praznuiesc, dupa cuviinta, pe slujitorul Adevarului si innoitorul Bisericii Tarii Romanesti, pe cel ce ne-a lasat mostenire sfintele sale moaste din care izvorasc neincetat vindecari trupesti si sufletesti spre bucuria tuturor.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Te laudam, Binecuvantata intru tot fericita Fecioara, pe tine care esti prea slavita de toata  faptura, de purtatorii de Dumnezeu parinti si de toti ingerii ca pe ceea ce ai nascut pe Dumnezeu Cuvantul. Pe Acesta, roaga-L sa mantuiasca pe cei ce te lauda pe tine.

 

LA STIHOAVNA

 

Stihirile glasului al 5-lea

Podobie: Bucura-te camara...

 

Bucura-te, Sfinte Mitropolit, pilda a infranarii si chip al blandetei! Bucura-te, intarire a dreptei credinte si izvor al intelepciunii, vas al dumnezeiescului Duh si reazim neclintit al Ortodoxiei, trambita cea vrednica de lauda a Bisericii si icoana adevaratei vietuiri, de trei ori fericite Grigorie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Stih: Binecuvantat este Dumnezeu cel ce varsa harul Sau peste Sfintii Sai.

 

Bucura-te, cuvios fara patima si surpator al vicleniei! Bucura-te, rugator fierbinte si dascal intelept, izvor de bucurie si locuitor al cerului, graitorule de Dumnezeu insuflat si podoaba ierarhilor, fiu al Tarii Romanesti si altoi duhovnicesc al Moldovei, parinte Grigorie, roaga pe Dumnezeu sa daruiasca iertare de pacate celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Stih: Tu esti preot in veac dupa randuiala lui Melchisedec...

 

Bucura-te, frumusetea ierarhilor si pilda teologilor. Bucura-te, slujitor Cuvantului si pilda preotilor, aparatorule al dreptei credinte si temeiul neclintit al Bisericii, candela nestinsa in rugaciune si margaritarul de mult pret al tinerilor intelepti, Grigorie, cel care bogate daruri reversi asupra celor ce se apropie cu credinta de racla moastelor tale si cer de la Dumnezeu mare mila.

 

Slava... glasul al 8 - lea

 

Fericimu-te pe tine, Sfinte Ierarhe Grigorie, cel ce ai inmultit talantii incredintati de Dumnezeu, ca iubind osteneala cea carturareasca ca o albina ai adunat din gradina scrierilor sfintilor parinti nectarul cu care ai hranit turma incredintata tie spre pastorire. Cel ce scrierile filocalice in limba poporului tau le-ai talmacit, ai imbogatit tezaurul teologiei romanesti. Pentru aceasta Hristos te-a primit in ceruri in ceata dascalilor intelepti ai Bisericii Sale, de unde mijlocesti pentru mantuirea sufletelor noastre.

 

Si acum... a Nascatoarei, Fecioara nenuntita.

 

Cea specifica glasului 8

La binecuvantarea painilor,

Troparul Ierarhului, de doua ori,

(vezi la Vecernica mica), si al Nascatoarei de Dumnezeu,

Nascatoare de Dumnezeu Fecioara bucura-te

Se continua cu cealalta parte a Privegherii.

 

 

LA UTRENIE

 

La Dumnezeu este Domnul... se canta troparul Ierarhului de doua ori;

Slava... Si acum... al Nascatoarei de Dumnezeu, glasul al 4-lea,

Taina cea din veac ascunsa...

Dupa Catisma intai, SEDEALNA, glasul intai

Podobie: Mormantul Tau Mantuitorule...

 

Veniti multimea ortodocsilor celor numiti cu numele lui Hristos, sa laudam cu credinta pe ierarhul Domnului Grigorie, pe luminatorul crestinilor si povatuitorul calugarilor, pe ostenitorul dumnezeiestilor slove, cel pe care Hristos Dumnezeu l-a incununat in ceruri, (de doua ori)

 

Slava... Si acum... a Nascatoarei de Dumnezeu

 

Marie, ceea ce esti locas cinstit al Stapanului, ridica-ne pe noi cei cazuti in prapastia cumplitei deznadajduiri si a gresalelor si a necazurilor. Ca tu esti mantuire pacatosilor si aparatoare tare si miluiesti pe robii tai.

 

Dupa Catisma a doua se canta Sedealna,

glasul al 4-lea

Podobie: Spaimantatu-s-a Iosif...

 

Cu totul fiind plin de virtuti, ca un adevarat inger in trup te-ai aratat, Ierarhe Grigorie, cu dragoste pe tineri povatuind, pe cei orfani ocrotind, pe vaduve aparand, pe preoti la evlavie indemnand, pe monahi smerenie invatand, iar pe cei avuti la milostenie sfatuind. Pentru aceasta, toti iubitorii de Hristos, te laudam dupa cuviinta, (de doua ori)

 

Slava... Si acum... a Nascatoarei

 

Spaimantatu-s-a Iosif, lucru mai presus de fire, vazand; si in minte a avut ploaia cea de pe lana, la zamislirea ta cea fara samanta, Nascatoare de Dumnezeu, rugul cel nears de foc, toiagul lui Aaron ce a odraslit; si marturisind logodnicul si ocrotitorul tau, preotilor a strigat: Fecioara naste, si dupa nastere ramane tot fecioara.

 

Polieleul: Robii Domnului...

 

MARIMURILE

 

Glas 1

 

Stih 1: Auziti acestea toate popoarele. Ascultati toti cei ce locuiti in lume.

 

Stihira

 

Marimu-te pe tine, Sfinte Ierarhe Grigorie si cinstim sfanta pomenirea ta; ca prin intelepciune Biserica ai luminat.

 

Alta Stihira

 

Veniti toti pamantenii sa laudam pe marele Grigorie, zicand: pe lauda Ungrovlahiei si slava Caldarusanilor.

Stih 2: Gura mea va grai intelepciune si cugetul inimii mele pricepere.

Stih 3: Doamne, iubit-am bunacuviinta casei Tale si locul salasluirii slavei Tale.

Stih 4: Gura dreptului graieste intelepciune si limba lui rosteste dreptate.

Stih 5: intru pomenire vesnica va fi dreptul, de auzul rau nu se va teme.

Stih 6: Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta si in vecii vecilor Te vor lauda.

 

Slava... Slava Tie Treime Sfanta... si celelalte

 

SEDEALNA a treia, glasul al 8-lea

Podobie: Pe intelepciunea si Cuvantul...

 

Intarit cu putere de sus si cu dreapta credinta ai pastorit cu dragoste Biserica Tarii Romanesti, furtunile vremurilor biruind, de Dumnezeu insuflate Parinte Grigorie. Pentru aceasta, dupa savarsirea din viata, Hristos a asezat sufletul tau in ceata marilor dascali ai lumii si Ierarhi din Imparatia cerurilor, iar sfintele tale moaste, prin randuiala dumnezeiasca au fost lasate mangaiere credinciosilor, celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Slava... Si acum.... a Nascatoarei de Dumnezeu, insasi Podobia

 

Pe intelepciunea si Cuvantul in pantecele tau zamislind in chip negrait, Maica lui Dumnezeu, lumii ai nascut pe Cel ce tine toate; si in brate ai purtat pe Cel ce cuprinde toate, pe Datatorul de hrana al tuturor, pe Facatorul faptuirii si Domnul. Pentru aceasta te rog, Preacurata Fecioara, si cu credinta strig catre tine, sa fiu izbavit de greseli, cand va fi sa stau inaintea fetei Ziditorului meu. Stapana, Fecioara curata, ajutorul tau atunci sa mi-l daruiesti ca poti toate cate le voiesti.

 

Antifonul intai al glasului ai 4-lea

PROCHIMENUL, glas 4

Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui.

 

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie.

Toata suflarea...

 

Evanghelia de la Ioan:

 

Zis-a Domnul: Eu sunt usa; prin Mine de va intra cineva se va mantui... (cauta la Duminica a doua din Postul Mare, Evanghelia Ierarhului).

 

Psalmul 50

Slava... glasul al 2-!ea

 

Pentru rugaciunile Ierarhului Tau Grigorie, Milostive, curateste multimea pacatelor noastre.

Si acum.... a Nascatoarei

 

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive curateste multimea pacatelor noastre.

 

Stih: Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta.

 

Stihira, glasul al 6-lea

 

Omule a lui Dumnezeu si credincioasa sluga, slujitor al Domnului, barbat al intelepciunii, vasul alegerii, stalp de intarire al Bisericii, propovaduitorul adevarului, Sfinte Ierarhe Grigorie nu inceta a te ruga pentru sufletele noastre.

 

CANOANELE

Se pune Canonul Nascatoarei de Dumnezeu, cu irmosul pe 6 si Canonul Ierarhului pe 8

 

Cantarea 1

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu, glasul 8

Irmosul:

 

„Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israeliteanul striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam".

Tirania mortii de demult, prin nasterea ta, Stapana, o ai surpat; pentru aceasta graim tie: Bucura-te, mantuirea celor robiti; bucura-te, innoirea tuturor, Stapana.

Noi intru tine ne laudam si prin mijlocirea ta scapam din cursele cele de multe feluri ale diavolului; pentru aceasta, graim catre tine, Nascatoare de Dumnezeu: Bucura-te, caderea diavolilor si intarirea noastra, a credinciosilor.

Tatal a binevoit si Fiul S-a pogorat prin umbrirea Sfantului Duh in pantecele tau, Preanevinovata Stapana a lumii.

 

Canonul Ierarhului, glasul al 4-lea

Irmos: Deschide-voi gura mea...

 

Din tinerete calauzit de Domnul, dorul de parinti si dragostea de lume le-ai parasit, preamarite, si cu duhovniceasca ravna ai cautat pe Hristos, pe Care aflandu-L nu ai incetat a-L urma, vrednicule de lauda.

Cu infranare si cu priveghere neintrerupta strunindu-ti trupul, parinte Grigorie, cu intelepciune ai oprit pornirile placerilor diavolesti, iar prin rugaciune pe toate le-ai biruit.

 

Slava...

 

Blandule pastor Grigorie, trimis ai fost de Dumnezeu sa fii lumina celor rataciti, doctor celor bolnavi, nadejde celor pacatosi, ajutator celor saraci si celor robiti izbavitor.

Si acum... a Nascatoarei

 

Bucura-te, graim tie Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti folositoarea tuturor celor ce sunt in nevoi si a tuturor celor ce scapa sub acoperamantul tau, Stapana.

 

Catavasia:

 

Deschide-voi gura mea si se va umple de duhul, si cuvant raspunde-voi Imparatesei Maici; si ma voi arata luminat praznuind si voi canta minunile ei, bucurandu-ma.

 

Cantarea a 3-a

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Irmosul:

 

„Doamne, Care ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta; ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni".

Moise, proorocul de demult te-a inchipuit pe tine, zicand: Rug insufletit si nears esti, Fecioara, ceea ce ai in pantece focul Dumnezeirii.

Fiul tau ascultand rugaciunea, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, Se milostiveste spre  sufletele noastre, ca un iubitor de oameni.

Pe Unul din Treime ai nascut, Maica prealaudata, cu nespusa minune, pe Care L-a laudat adunarea pruncilor, strigand: Osana, binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: Pe ai tai cantareti...

 

Uimitoare bucurie s-a facut prin alegerea ta, fericite Grigorie, ca din smerit ierodiacon in scaunul de Mitropolit al Ungrovlahiei ai fost randuit spre mantuirea poporului tau.

Arhiereu a lui Dumnezeu si salasul Lui cuvantator ai fost pe pamant, purtand in inima ta pe Cel ce ne-a izbavit din robia pacatului si a mortii.

 

Slava...

 

Numai cu trupul erai pe pamant, parinte Grigorie, caci inima ta salasluia in cer, purtand astfel in cuget imparatia lui Dumnezeu. Pentru aceasta cu smerenie savarsim pomenirea ta.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Stiindu-te pe tine a fi Maica lui Dumnezeu, ne rugam tie sa ne izbavesti pe noi de greselile noastre cele de voie si cele fara de voi.

 

Catavasia:

 

Pe ai tai cantareti, Nascatoare de Dumnezeu, izvorul cel viu si indestulat care s-au impreunat ceata duhovniceasca, intareste-i, intru dumnezeiasca marirea ta, cununilor maririi invrednicindu-i.

 

Sedealna, glasul al 2-lea

Podobia: Cand de pe lemn...

 

Din tinerete pana la batranete cu dragostea lui Dumnezeu te-ai hranit in chip minunat si din izvorul pururea curgator al harului Sfantului Duh setea ti-ai potolit. Iar noi, cu smerita cugetare vazandu-te impodobit, cu bucurie iti cantam: Bucura-te, Ierarhe Preaintelepte.

 

Slava...

 

In duh de bucurie si dragoste te laudam pe tine Sfinte Sfintite Grigorie, iar cu evlavie sarutam sfintitele tale moaste si te rugam sa ocrotesti Biserica noastra de dezbinari.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Nimeni din cei ce alearga la tine nu iese rusinat, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara; ci, cerand dar bun, primeste daruirea catre cererea cea de folos.

 

Cantarea a 4-a

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu      

Irmosul:

 

Am auzit, Doamne, taina randuielii Tale, am inteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Cu strigare fara incetare te cheama pe tine bolnavul cel slabanogit in boala cea fara de vindecare, pe care, auzindu-l, l-ai vindecat, preanevinovata Stapana.

Zapisul capeteniei celei ce scrisese cu sangele sau l-ai scos din mana diavolului cu puterea ta cea atotstapanitoare.

Auzind de puterea ta, cu care ai izbavit pe multi din primejdii, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu graim catre tine: ceea ce ai nascut pe Cel slavit in Treime, roaga-te sa ne mantuiasca de partea cea de-a stanga.

Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, tu esti scaparea noastra din amaraciunea pacatului lui Adam cel intai zidit.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: Sfatul cel neurmat ...

 

Impodobind in chip ales scaunul de mitropolit al Tarii Romanesti, fericite, Duhul Sfant te-a purtat in chip tainic sa hirotonesti arhierei vrednici in eparhiile tarii, cu mana ta, parinte Grigorie.

Pe Cuvantul cel intrupat L-ai teologhisit si multe minti ai mantuit din lipsa de intelegere, facandu-te vrednic urmas al Sfintilor Ierarhi ai Bisericii lui Hristos, graitorule Grigorie.

 

Slava...

 

Viata pururi limpede, curata si neamestecata cu fierea pacatului aratand parinte, te-ai facut cunoscut pe pamant ca vas ales al lui Hristos, Preaintelepte Grigorie.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, tu esti scaparea noastra din amaraciunea pacatului lui Adam cel intai zidit.

 

Catavasia:

 

Sfatul cel neurmat si dumnezeiesc, al intruparii Tale celei de sus, celei din Fecioara, proorocul Avacum, avandu-l in minte, a strigat: Slava puterii Tale, Doamne!

Cantarea a 5-a

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Irmosul:

 

"Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt; pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni".

Miluieste-ma, Maica lui Dumnezeu, precum ai miluit pe femeia aceea, careia i se umflase tot trupul, ca nu am alta nadejde sau ajutor afara de tine.

Sa stii, Doamna mea, ca pentru pacatele mele te supar si, pentru ca din tine S-a intrupat Fiul lui Dumnezeu pentru noi facandu-se om, pentru aceea am nazuit la tine eu, ticalosul, sa ma miluiesti.

Stapana ingerilor, Maica saracilor si ajutorul celor straini, la cunostinta ta, la ajutorul tau si la acoperamantul tau scap, ca sa ma miluiesti.

Milostiveste-te spre mine, maica lui Dumnezeu, precum te-ai milostivit spre cele doua fecioare curate, trimitandu-le lor cununi din cer.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: Spaimantatu-s-au toate...

 

Cu multa osteneala cararile tarii ai strabatut, parinte Grigorie, indemnand poporul la rabdare, pe preoti la evlavie iar pe credinciosi sa nu se departeze de Biserica cea dreptmaritoare si prin acestea pe toti, in credinta uniti i-ai tinut.

Prin lumina duhovnicestilor cuvinte si a ostenelilor cele mai presus de fire ai stralucit preasfintite, ca o faclie ai fost pus in sfesnicul dumnezeiestii Biserici in chip minunat luminand-o pe dansa, parinte Grigorie.

 

Slava...

 

Temelie neclintita a dreptei credinte si intarire a adevarului, invatator in cele de taina si arhiereu purtator de cununa te-ai facut Bisericii lui Hristos si neamului romanesc, parinte Grigorie, arhiereul lui Hristos.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Milostiveste-te spre mine, Maica lui Dumnezeu, precum te-ai milostivit spre cele doua fecioare curate, trimitandu-le lor cununi din cer.

 

Catavasia:

 

Spaimantatu-s-au toate de dumnezeiasca marirea ta, ca tu Fecioara neispitita de nunta, ai avut in pantece pe Dumnezeu cel peste toate si ai nascut pe Fiul cel fara de ani, Cel ce daruieste pace tuturor celor ce te lauda pe tine.

 

Cantarea a 6-a

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Irmosul:

 

"Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele; ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, si ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma".

Bucura-te, ceea ce esti plina de bucurie, Marie, Domnul este cu tine, a strigat Aglaida si a izgonit pe diavolul, care-i facea suparare in tot ceasul.

Cu dinadinsul ma rog tie, maica lui Dumnezeu, sa ma miluiesti si sa ma acoperi sub acoperamantul tau, cand va sedea Fiul tau pe scaunul cel infricosator.

Cu cantari intreite cantam tie: Bucura-te, ceea ce ai nascut Lumina lumii; bucura-te, ceea ce ne mantuiesti de primejdiile noastre; bucura-te, Maica lui Hristos, Dumnezeul nostru.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: Inteleptii de Dumnezeu...

 

Doamne, Tu cel ce stii cele ascunse si cercetezi inimile oamenilor, cunoscand de mai inainte ca ierarhul Grigorie este chivot al alegerii Tale, l-ai pus pastor al Tarii Romanesti. Pentru aceasta cantam ca minunate sunt lucrurile Tale, Dumnezeule.

In multe randuri si in multe chipuri ai adunat pe cei pastoriti in jurul tau, parinte Grigorie, i-ai invatat a pastra cu tarie sfintele predanii si a nu-si pierde nadejdea. Pentru aceasta cu evlavie te cinstim pe tine.

 

Slava...

 

Umplandu-ne de iubirea lui Hristos, pe marele Grigorie sa-l laudam, ostenelile lui sa le cinstim si viata lui cea sfanta sa o urmam. Prin aceasta slava si multumita lui Dumnezeu aducem.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Cum te vom lauda, Maica lui Dumnezeu si cu ce buze te vom saruta, sau cu ce ochi vom cauta la chipul tau cel zugravit, fiind impilati cu necuratiile noastre? Ci numai graim tie: Miluieste-ne, Maica milostivirii!

 

Catavasia:

 

Inteleptii de Dumnezeu care faceti acest praznic dumnezeiesc si cu totul cinstit, al Maicii lui Dumnezeu, veniti sa batem din palme, slavind pe Dumnezeu Cel Ce S-a nascut dintr-insa.

 

CONDACUL

Glasul intai

Podobie: Ceea ce esti bucuria...

 

Aparator neinfricat al dreptei credinte si mijlocitor milostiv poporului celui asuprit te-a avut pe tine Biserica Tarii Romanesti, Sfinte Ierarhe Grigorie, ca pe preoti si credinciosi i-ai povatuit, pe tineri i-ai invatat si pe orfani i-ai ocrotit, iar scrierile tale si inteleptele invataturi au ramas tezaur nepretuit Bisericii noastre dreptmaritoare.

 

ICOS

 

O, frumusete si cinstita podoaba a arhiereilor! O, bucurie a cetelor calugaresti! Ca plinind poruncile lui Hristos, cum voi lauda preamarita viata ta neavand putere in cuvinte? Insa indraznind, cu dragoste de fii, asa strigam:

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Grigorie, mester al cuvintelor si dascal al rugaciunii lui Iisus!

 

SINAXAR

 

Intru aceasta luna, in ziua a 22-a, pomenirea celui intre sfinti, parintele nostru Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Romanesti.

 

Acest ales de Dumnezeu ierarh s-a nascut in cetatea Bucurestilor, in anul 1765, din parinti cucernici si iubitori de Dumnezeu, primind la Sfantul Botez numele de Gheorghe. Inca din pruncie s-a aratat iubitor de intelepciune, studiind cu multa ravna si dragoste la renumite scoli ale vremii din Bucuresti, unde a dobandit o temeinica cunostinta a invataturilor dumnezeiesti, precum si o aleasa tinuta intelectuala.

O sfanta prietenie cu monahii Gherontie si Dorotei legata in vremea studiilor, l-a invrednicit sa ajunga ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi in vestita Lavra a Neamtului, unde va primi ingerescul chip al calugariei, sub numele de Grigorie.

Implinirea dorului nestins dupa linistea pustiei si l-a aflat mergand la Sfantul Munte Athos, impreuna cu prietenul sau, monahul Gherontie, unde s-a zidit sufleteste si prin cercetarea marilor nevoitori nestiuti de lume.

Cu monahul Grigorie, Bunul Dumnezeu avea insa alte randuieli numai de El stiute. De timpuriu s-a aratat intru totul ascultator, desavarsindu-si talentul de talmacitor al dumnezeiestilor parinti.

Astfel, dupa revenirea in Lavra Neamtului a continuat munca de talmacire a dumnezeiestilor carti, pe care o incepuse inainte de pelerinajul sau duhovnicesc in Muntele Athos, iar mai apoi s-a asezat la Manastirea Caldarusani, asezamant monahal statornicit cu cateva decenii inainte de catre Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Aici l-a gasit Domnitorul pamantean Grigorie Dimitrie Ghica, in iarna anului 1823, si nu dupa putine rugaminti l-a chemat la Bucuresti si l-a ridicat in scaunul de Mitropolit al Tarii Romanesti, nemaiafland pe cineva care sa-i fie asemenea macar in smerenie si intelepciune.

Ca arhipastor nu si-a dat odihna zilelor, ostenind neincetat spre binele Bisericii, asezand vladici noi in scaunele de la Arges, Ramnic si Buzau, zidind noi biserici, hirotonind preoti cucernici, randuind si administrand cu buna cumpatare bunurile Mitropoliei, organizand noi scoli de luminare a poporului.

Intreaga viata si lucrare a Mitropolitului Grigorie in ogorul Domnului a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai, de ajutorul sau bucurandu-se multi sarmani, vaduve si elevi saraci carora le oferea hrana, adapost si carti spre invatatura. De aceea, la moartea sa nu s-au gasit in chilie bunuri sau bani, ci o multime de carti pregatite de dansul spre a fi oferite in dar scolarilor.

Cursul binecuvantatilor ani de arhipastorie avea sa fie curmat de incercarea unui exil de peste 4 ani si jumatate la care vladica Grigorie a fost supus de catre administratia rusa instaurata in Principatele Romane.

Cu cugetul linistit a purces pe drumul pribegiei, mai intai la Chisinau, apoi la Buzau si in cele din urma la Manastirea Caldarusani, incredintandu-se cu totul in mana lui Dumnezeu si rostind, asemenea Sfantului Ioan Gura de Aur: "Slava lui Dumnezeu pentru toate!".

Nelinistit a fost insa sufletul neobositului ierarh pana cand nu a vazut inceputa restaurarea Catedralei Mitropolitane din Bucuresti, lucrari ce vor fi terminate la cativa ani dupa mutarea sa la Domnul, care s-a intamplat la ceasul privegherii de seara a celei de a douazeci si doua zile a lunii iunie, anul mantuirii 1834. Cu doar cateva ceasuri inainte de a-si incredinta sufletul in mainile Parintelui Ceresc, cerea celor din preajma ca o dorinta arzatoare, continuarea fara oprire a tiparirii Vietilor Sfintilor, atat de folositoare pentru zidirea duhovniceasca si luminarii sufletelor credinciosilor.

Pentru viata, activitatea si nevointele sale, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu a ramas intiparit in istoria Bisericii, a poporului roman si a culturii noastre, ca cel mai luminat intaistatator al scaunului Mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XlX-lea, fiind cunoscut in istoria Sfintei noastre Biserici cu numele de Grigorie Dascalu.

Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!

 

Cantarea a 7-a

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Irmosul:

 

"Tinerii, cei care au mers din Iudeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii, vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Dumnezeul parintilor nostri, binecuvantat esti intru toti vecii".

Pe Mangaietorul tuturor nascand, Maica prealaudata, curata ai ramas ca si inainte de nastere; pentru aceasta, graim: Bucura-te, Maica, care nu stii de mire; pe tine te binecuvantam intru toti vecii.

Fecioara ai fost mai inainte de nastere si intru nastere iarasi ai fost fecioara si dupa nastere iarasi fecioara ai ramas; pentru aceasta, pe tine te binecuvantam intru toti vecii.

Invaluindu-ne intru aceasta lume si cazand in noroiul pacatelor noastre, Stapana, graim tie: Vino degrab si ne scoate pe noi din adancul rautatilor noastre, ca pe tine te binecuvantam intru toti vecii.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: N-au slujit fapturii...

 

Alese cantari a randuit Biserica intru cinstea ta, fericite Grigorie, iar credinciosii de acum vin la praznuire ca la un arhiereu al stramosilor, pentru aceasta si noi smeritii tai fii cantam: „Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri!"

Cu seninatatea intelepciunii celei dumnezeiesti luminandu-ti mintea, parinte Grigorie, cu barbatie jugul arhieriei ai purtat si plin de har ai strigat: "Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri!"

 

Slava... a Treimii

 

Cu semne si minuni a impodobit Hristos viata ta, parinte Grigorie, dupa care dorind, strigai: „Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri!"

 

Si acum... a Nascatoarei

 

La tine este scaparea noastra si intru tine ne-am pus nadejdea; tu ne ajuta noua, ca poti toate cate le voiesti, Maica Facatorului tuturor, si pe tine te binecuvantam intru toti vecii.

 

Catavasia:

 

N-au slujit fapturii cugetatorii de Dumnezeu, ci numai Facatorului; ci groaza focului barbateste infruntandu-o, se bucurau, cantand: Prealaudate, Dumnezeul parintilor nostri si Doamne, bine esti cuvantat.

 

Cantarea a 8-a

 

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Irmosul:

 

"Pe Imparatul ceresc, pe Care Il lauda ostile ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii".

Pe Imparateasa cerului si a pamantului, care a nascut neispitita de nunta pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, si pe care o lauda ostile ingeresti, laudati-o si preainaltati-o intru toti vecii.

Daniel proorocul de demult a inchipuit nasterea ta, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, ca ai purtat in pantecele tau pe Facatorul cerului si al pamantului, pe Care, nascandu-L, ai ramas nestricata; pe tine te preainaltam intru toti vecii.


Pe Dumnezeu, Cuvantul cel din Dumnezeu, Care S-a pogorat in pantecele tau prin umbrirea Sfantului Duh, L-ai nascut fara de stricaciune; pe tine te preainaltam intru toti vecii.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: Pe tinerii cei binecredinciosi...

 

Pribegie si surghiun suferind pentru neamul tau, credinta nu ai pierdut, ca ai avut ajutator pe Insusi Hristos, Cel rastignit, ierarhe preacinstite.


Cu puterea cuvintelor si a rugaciunilor tale, s-au inmuiat inimile asupritorilor tai, Parinte Grigorie, iar poporul cel binecredincios s-a minunat, slavind laolalta cu un glas pe Dumnezeu.

 

Slava...

 

Izvor de lumina ne este icoana vietii tale cinstite ierarhe Grigorie. Vazand multimea incercarilor prin care ai trecut, dar si barbatia cu care le-ai biruit, prin alese cuvinte venim a te ruga din primejdii sa ne izbavesti.

 

Si acum... a Nascatoarei de Dumnezeu

 

Pe tine, Maica lui Dumnezeu, folositoare te-am castigat; ajutatoare te avem intru primejdiile noastre si mantuitoare desavarsita sufletelor, pe tine te preainaltam intru toti vecii.

 

Catavasie:

 

Pe tinerii cei binecredinciosi, in cuptor, nasterea Nascatoarei de Dumnezeu i-a mantuit, atunci fiind inchipuita, iar acum plinita; pe toata lumea ridica sa-ti cante tie: pe Domnul lucrurile laudati-L si-L preainaltati pe Dansul intru toti vecii.

 

Cantarea a 9-a

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Irmosul:

 

"Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele cele fara de trup".

Isaia, de demult, dantuind a grait: Iata, Fecioara in pantece va lua si va naste Fiu. Pentru aceasta graim tie: Bucura-te, ceea ce ai purtat in pantecele tau pe Cel mai inainte de toti vecii; pe Acela, roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Proorocul David te-a laudat oarecand in cartea Psalmilor, aratandu-te Maica Facatorului tuturor, pe Care, roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Ce limba omeneasca te va lauda pe tine dupa vrednicie, ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii? Pentru aceasta cu guri fara tacere, graim tie: Bucura-te, ceea ce de ingeri esti mult laudata, Domnul este cu tine.

 

Canonul Ierarhului

Irmos: Tot neamul omenesc...

 

In locasurile sfintilor cu bucurie salasluindu-te, pe Hristos Domnul, parinte Grigorie, roaga-L sa ne invredniceasca de bunatatile cele dumnezeiesti, pe noi cei ce te praznuim cu dragoste.

Lasand in urma ca o mostenire de mult pret scrierile tale cele duhovnicesti, inmultesti talantul si dupa moarte, prin toti credinciosii care au invatat sa-ti cante: Bucura-te, Ierarhe Preaintelepte.

 

Slava...

 

Stand inaintea icoanei tale, fericite Grigorie, inimile si mainile le ridicam catre Dumnezeu, ca, prin tine, El sa caute la nevrednica noastra rugaciune si har sa aflam inaintea Lui.

 

Si acum...

 

Roaga-te cu deadinsul Milostivului Dumnezeu pentru noi, pacatosii, care gresim in tot ceasul, ca sa ne fie noua milostiv in ziua judecatii.

 

Catavasia

 

Tot neamul omenesc sa salte cu duhul, fiind luminat si sa praznuiasca firea mintilor celor fara de trup, cinstind sfanta praznuire a Maicii lui Dumnezeu si sa cante: Bucura-te, preafericita Nascatoare de Dumnezeu, curata, pururea Fecioara!

 

LUMINANDA

Podobie: Femei auziti glas...

 

Poporul cel binecredincios s-a adunat la pomenirea ta cea purtatoare de lumina ca sa laude ostenelile tale cele carturaresti si nevointele cele duhovnicesti, Parinte Grigorie, arhipastor al Tarii Romanesti.

 

Slava...

 

Bogatie celor saraci, lumina celor nestiutori, dascalilor povatuitor si scapare crestinilor ai fost, ierarhe Grigorie, de Dumnezeu inteleptite.

 

Si acum... al Nascatoarei de Dumnezeu

 

Pe ierarhul, invatatorul si luminatorul Ungrovlahiei, laudam dupa cuviinta, pe slujitorul Treimii, cel ce din pruncie si pana la adanca batranete, cu dragoste, a cinstit pe Prea Sfanta Fecioara Maria pe care a marturisit-o cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu.

 

LA LAUDE

 

Se pun stihirile pe 4, glasul al 8-lea

Podobie: Doamne, Doamne...

 

Cu aleasa intelepciune, din tinerete ai luat ingerescul chip al calugariei si sfantul staret Paisie ti-a inzestrat sufletul cu darurile rugaciunii si ale isihiei. Pentru aceasta, sfintele manastiri ale Neamtului si Caldarusanilor invatator si ocrotitor te-au avut, iar noi, pe Hristos, Cel care minunat a lucrat prin tine, il slavim.


Calugar intre calugari si ierarh intre ierarhi ai fost, Sfinte Parinte Grigorie, ca prin ascultare desavarsita ti-ai petrecut zilele vietii tale pamantesti, iar prin inalta intelepciune a cunoasterii te-ai asemanat marilor dascali ai Bisericii, ale caror invataturi le-ai talmacit pe intelesul turmei tale.


De dragostea lui Dumnezeu fiind acoperit, cu rabdare si smerenie ai biruit pe cei ce te-au surghiunit in cetatea Chisinaului. Spre slava lui Dumnezeu, cu apa cea vie a dumnezeiestilor cuvinte inimile credinciosilor ai adapat si intunericul nestiintei prin zidirea de scoli ai risipit. Pentru aceasta, fericite Grigorie, roaga pe Hristos Dumnezeu, iertare de greseli sa daruiasca celor ce cu dragoste praznuiesc sfanta pomenirea ta.

Impodobit ai fost cu nume de teolog, parintele nostru Grigorie! Cu nevointa si smerenia duhovnicescului Paisie te-ai asemanat, cu darnicia si saracia Marelui Vasilie urmator te-ai facut, iar prin frumusetea invataturilor al doilea Gura de Aur te-ai socotit. Pentru aceasta in ceata sfintilor romani te salasluiesti si te rogi, Ierarhe, pentru neamul tau.

 

Slava...glasul al 6-lea

 

Veniti toti credinciosii, cu cununi de lauda sa incununam pe Grigorie, podoaba arhiereilor si lauda calugarilor, ajutatorul saracilor si ocrotitorul orfanilor, nadejdea pacatosilor, tamaduirea bolnavilor si darul lui Hristos pentru neamul romanesc, pe mitropolitul si dascalul cel de Dumnezeu insuflat caruia sa-i zicem: Bucura-te, Sfinte Grigorie, ierarhul lui Hristos, cel ce te rogi pentru mantuirea sufletelor noastre.

 

Si acum... a Nascatoarei

 

Nu pe un Dumnezeu fara de trup, dar nici pe un singur om a adus Fecioara cea curata si cinstita, ci pe om desavarsit si pe Dumnezeu cu adevarat desavarsit pe care-L slavim impreuna cu Tatal si cu Duhul.

 

DOXOLOGIA MARE,

Ecteniile si Otpustul.

 

LA LITURGHIE

 

Fericirile se pun pe 8, din canoanele ierarhului: 4 din Cantarea a 3-a si 4 din Cantarea a 6-a.

 

Prochimen, glasul al 7-lea: Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

 

Stih: Ce voi rasplati Domnului, pentru toate cate mi-a dat mie?

 

Apostolul din Epistola catre Evrei (XIII, 17-21):

 

Fratilor ascultati de conducatorii vostri...,

 

Aliluia, glasul al 2-lea: Preotii Tai, Doamne, se vor imbraca cu dreptate si cuviosii Tai se vor bucura.

 

Stih: Caci Domnul a ales Sionul si l-a ales ca locuinta Lui.

 

Evanghelia de la Luca (VI, 17-23):

 

In vremea aceea a stat Iisus la loc ses...

 

Chinonicul: Intru pomenire vesnica va fi dreptul, de auzul rau nu se va teme.

 

Sfarsit si lui Dumnezeu lauda!

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 7054

Voteaza:

Slujba Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE