Sfantul Ioan Valahul si-a serbat majoratul

Sfantul Ioan Valahul si-a serbat majoratul Mareste imaginea.

Limba ingerilor este glasuirea mai presus de orice glasuire. Greu iti poti imagina cum ar arata ingerii daca ar deveni oameni; este mai usor sa intelegi cum arata oamenii deveniti ingeri. De fapt, totdeauna calea de la nevazut la vazut a fost mai grea si paradoxal, mai scurta (deseori masurata intr-o clipita de inspiratie); calea de la vazut la nevazut este mai usoara, si, curios, mai lunga. Doar traind in lumina suntem insotiti de propria umbra.

Sfantul Ioan Valahul este o umbra de inger, care a racorit plaiurile Valahiei Mici prin scurta lui viata (a fost scrisa de invatatul grec Ioan Cariofil si tiparita la Venetia de Sfantul Nicodim Aghioritul. La 15 ani este luat rob si cumparat, apoi, de catre un turc. Frumos la chip, luminos in privire si bine legat in trup, tanarul Ioan Valahul aprinde in turc patimile, izvorate, odinioara, din blestemata cetate a Sodomei. Pacat impotriva curatiei firesti, sodomia, numit astazi homosexualitate, vine de la locuitorii acelor cetați care cultivau cumplita perversiune. Sodoma si Gomora au disparut de pe fata pamantului, prin foc si pucioasa, in locul lor rasarind - atentie! - Marea Moarta!

Acuzat de turc pentru semetia lui, desi ii era rob, tanarul Ioan raspunde: Doar lui Hristos Ii sunt rob, deoarece ma simt liber inlauntrul dumnezeiestii mele robii. Avem aici doua mentalitati: cea pagana, robitoare a trupului, si cea crestina, eliberatoare a Duhului. Dialogul continua dincolo de concluzia unica si generala: in imparatia trupului fac ce vreau, in imparatia Duhului fac ce trebuie.

Paganul din OM vrea, Sfantul din el - trebuie! Sageata ispitei atinge libertatea umanitatii si prevesteste starea fireasca, de aici nemaiputand fi vorba de inaltare, ci doar de alunecare. Tanarul Ioan Valahul trebuie sa fie pilda pentru tineretea acestei lumi. El nu aluneca! Tarat trei ani prin cumplite ispitiri si chinuri, promitandu-i-se, in schimbul lepadarii de Hristos, aur, argint, pietre nestemate, cercei in urechi si in buric, matasuri, el nu aluneca.

Aruncat in temnita, inseninat de cumplite chinuri, el nu aluneca! Si astfel, in anul 1662, in a douasprezecea zi a lunii mai, implinind 18 ani, Sfantul Ioan Valahul a fost spanzurat, dincolo de hotarele zarilor, serbandu-si majoratul.

Preot Sever Negrescu,
Proloage, Editura Doxologia, Iași, 2011

.
Pe aceeaşi temă

12 Mai 2014

Vizualizari: 1530

Voteaza:

Sfantul Ioan Valahul si-a serbat majoratul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE