Slujba Preacuviosului Ioan Casian Romanul

Slujba Preacuviosului Ioan Casian Romanul Mareste imaginea.


Slujba Preacuviosului nostru Ioan Casian Romanul

LA VECERNIE

Dupa Psalmul 103 se canta "Fericit barbatul..."

La Doamne, strigat-am..., se pun stihiile pe 8: 3 stihiri din Octoih sau din Triod si 5 stihiri ale Cuviosului, glasul al doilea: Insusi glasul

Ingereste vietuind pe pamant, de Dumnezeu insuflate, fericite, te-ai numarat cu cetele celor fara de trup; ca ridicand Crucea pe umerii tai, cuvioase, ai urmat Dumnezeului tuturor; si prin ostenelile infranarii, omorand patimile cele pierzatoare de suflet, te-ai facut nastrapa si vas curat al Duhului; pentru aceasta strigam tie: roaga-te pentru toti cei ce te lauda pe tine (de doua ori).

Lipindu-te pururea de Dumnezeu cu postiri si cu privegheri, te-ai aratat mai presus de orice pofta, fericite; si luminandu-te necontenit cu propasiri bune, ai izvorat rauri de invataturi, care adapa inimile credinciosilor si lamuresc cunostinta mantuirii, de Dumnezeu insuflate Casian. Pentru aceasta strigam tie: roaga-te pentru toti cei ce te lauda pe tine (de doua ori).

De sus fiindu-ti luminat inteleptitul tau cuget, parinte, a stralucit lumina de invatatura, prin care se lumineaza adunarea calugarilor, izbavindu-se de intunecarea patimilor. Pentru aceasta se praznuieste totdeauna sfanta pomenire a ta, slavind pe Domnul slavei, Cel ce pururea te-a marit pe tine, cel ce te-ai luptat si ai biruit pe sarpele cel mult mestesugaret.

Slava... ultima stihira; Si acum ...,

a Nascatoarei de Dumnezeu

Trecut-a umbra Legii, cand Darul a venit; ca precum rugul cel aprins nu se mistuia, asa si tu, Fecioara, ai nascut si Fecioara ai ramas. In locul stalpului de foc, a rasarit Soarele Dreptatii; in locul lui Moise, Hristos, mantuirea sufletelor noastre.

VOHOD - Lumina lina...

Prochimenul zilei si Paremiile

Din intelepciunea lui Solomon, citire:

(III, 1-9)

Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu si chinul nu se va atinge de ele. In ochii celor fara de minte, dreptii sunt morti cu desavarsire si iesirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Si plecarea lor din¬tre noi, un prapad, dar ei sunt in pace. Chiar daca, in fata oamenilor, ei au indurat suferin¬te, nadejdea lor este plina de nemurire. Si fiind pedepsiti cu putin,- mare rasplata vor primi, caci Dumnezeu i-a pus la incercare si i-a gasit vrednici de El. Ca pe aur in topitoare, asa i-a lamurit, si ca pe, o jertfa de ardere in¬treaga i-a primit. Straluci-vor in ziua rasplati¬rii si ca niste scantei care se lasa pe miriste, asa vor fi. Judeca-vor neamurile si stapani vor fi peste popoare si Domnul va imparati intru ei, in veci. Ei vor intelege adevarul, ca unii care si-au pus increderea in Domnul; cei cre¬dinciosi var petrece cu El in iubire, caci harul I si indurarea sunt partea alesilor Lui.

Din intelepciunea lui Solomon, citire:

(V, 15 -VI, 3)

Dreptii in veac vor fi vii si la Domnul este plata lor, si purtarea de grija pentru dansii de la Cel Prea inalt. Pentru aceea, vor primi din mana Domnului imparatia frumusetii si cununa cea stralucitoare, caci El ii va ocroti cu dreapta Sa si cu bratul Sau; asemenea unui scut, ii va acoperi. El va face arme din mania Sa si cu ele va uitari faptura mainilor Sale ca sa rasplateasca vrajmasilor. Din dreptate El isi va face platosa si din judecata cea nefatamica isi va face coif. Din sfintenia Sa va face pavaza nebiruita; iar din cumplita Sa manie va face sabie ascutita si lumea va pomi razboi impreuna cu El impotriva celor fara de minte. Sagetile fulgerului Sau vor porni bine indreptate si vor lovi in tinta, zburand din arcul puternic incordat al norilor. Mania Lui, ca o prastie, va azvarli noian de grindina; apele marii se vor intarata asupra lor si raurile ii vor ineca vijelios. Duhul puterii dumnezeiesti se va ridica impotriva lor si ca viscolul ii va vantura. Astfel faradelegea va aduce pustiire pe pamant si rautatea va rasturna scaunele celor puternici. Ascultati, deci regilor, si intelegeti, luati invatatura, voi, care judecati marginile pamantului. Bagati in urechi, voi cei ce stapaniti peste multimi si care va mandriti cu multimea popoarelor voastre. Pricepeti ca stapanirea vi s-a dat de la Domnul si puterea de la Cel Preainalt, Care va cerceta faptele voastre si va pune la incercare gandurile voastre.

Din intelepciunea lui Solomon, citire:

(IV, 7-15)

Cel drept, chiar cand apuca sa moara mai devreme, da de odihna. Batranetile cinstite nu sunt cele aduse de o viata lunga, nici nu le masori dupa numarul anilor intelepciunea este la om adevarata caruntete si varsta batranetilor inseamna o viata neintinata placut fiind lui Dumnezeu, Domnul l-a iubit si, fiindca traia intre pacatosi, l-a mutat de pe pamant. A fost rapit, ca mutate, sa nu-i schimbe mintea sa, inselaciunea sa nu-i amageasca sufletul. Caci vraja viciului intuneca cele bune si ameteala poftei schimba gandul cel fara de rautate. Ajungand curand la desavarsire, dreptul a apucat ani indelungati. Sufletul lui era placut lui Dumnezeu, pentru aceasta Domnul S-a grabit sa-1 scoata din mijlocul rautatii. Neamurile vad, dar nu pricep nimic si nu-si bat capul cu asa ceva, ca adica harul lui Dumnezeu si mila Lui sunt cu alesii Sai si ca poarta grija de Sfintii Sai.

LA LITIE

 

Stihira hrarnului

Slava..., glasul al 5-lea:

Cuvioase Parinte, glasul Evangheliei l-ai vestit tuturor oamenilor, invatandu-ne pe noi, mare dascale, sa ne impodobim obiceiurile si deprinderile mai bune sa le facem si cu raza cunoasterii de Dumnezeu mintea sa ne luminam.

Si acum salasluind in ceruri si indulcindu-te de pomul vietii, roaga pe Dumnezeu, Preacuvioase Casiane, pentru noi cei ce savarsim cu credinta pomenirea ta.

Si acum..., a Nascatoarei, acelasi glas:

Sa trambitam cu trambita de cantari, ca imparateasa a toate, Maica-Fecioara, privind de sus, incununeaza cu binecuvantari pe cei ce o lauda pe dansa. Imparatii si credinciosii sa alerge impreuna si sa o laude cu cantari pe imparateasa, care a nascut pe Imparatul, Cel ce bine a voit a libera, cu iubirea de oameni, pe cei stapaniti odinioara de moarte. Pastorii si invatatorii, adunandu-ne, sa laudam pe preacurata Maica Bunului Pastor, sfesnicul cel lucitor ca aurul, norul cel purtator de lumina, pe cea mai desfatata decat cerurile, chivotul cel insufletit, scaunul Stapanului cel in chipul focului, nastrapa de aur cea de mana primitoare, usa cuvantului cea incuiata, izbavirea tuturor crestinilor; si cu cantari de Dumnezeu cuvantatoare laudand-o, asa sa zicem: camara a Cuvantului, invredniceste-ne pe noi smeritii de Imparatia cerurilor; ca nimic nu este cu neputinta mijlocirii tale.

LA STIHOAVNA

Se pun stilurile din Octoih sau Triod

Slava..., glasul al 6-lea:

Cuvioase Parinte Casiane, in tot pamantul a iesit vestirea faptelor tale; pentru aceasta ai aflat plata ostenelilor tale; taberele demonilor le-ai pierdut, cetele ingeresti le-ai ajuns, a caror viata fara prihana ai urmat. Indraznire avand catre Hristos Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre.

Si acum..., a Nascatoarei, acelasi glas:

Facatorul si Izbavitorul meu, Hristos Domnul, din pantecele tau iesind, Preacurata, intru mine imbracandu-Se, din blestemul cel dintai pe Adam l-a slobozit. Pentru aceasta tie, Preacurata, ca Maicii lui Dumnezeu si Fecioarei cu adevarat, graim fara tacere, cu ingerul: Bucura-te! Bucura-te, Stapana, folositoarea si acoperamantul si mantuirea sufletelor noastre!

Acum slobozeste...

La binecuvantarea painilor, troparul Cuviosului, glasul 1:

Parinte sfinte al Bisericii nedespartite si teologule al virtutilor crestine; fiu al pamantului romanesc si mare dascal, al monahilor latini, Cuvioase Ioane Casian roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi (de doua ori).

Troparul Cuviosului Ioan Casian

Si acum …, a Nascatoarei, acelasi glas:

Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te… (o data).


LA UTRENIE

 

La Dumnezeu este Domnul..., se canta troparul sfantului (de doua ori);

Slava... Si acum…, al Nascatoarei:

Gavriil zicand tie, Fecioara: Bucura-te! odata cu glasul S-a intrupat Stapanul tuturor, intru tine, chivotul cel sfant, precum a zis dreptul David. Aratatu-te-ai mai cuprinzatoare decat cerurile, ceea ce ai purtat pe Facatorul tau. Slava Celui ce S-a salasluit intru tine; slava Celui ce a iesit din tine; slava Celui ce ne-a izbavit pe noi, prin nasterea ta. (o data).

Dupa Catisma intai, se canta Sedealna, glasul 1:

Podobie: Mormantul Tau...

Viata plina de cucernicie vietuind pe pamant, te-ai aratat locas al Duhului, luminand, fericite, pe cei ce vin la tine cu credinta. Pentru aceasta roaga pe Stapanul tau, sa lumineze sufletele noastre, ale celor ce te laudam pe tine, Casiane, de Dumnezeu inteleptite, parintele nostru.

Slava..., tot aceasta;

Si acum..., a Nascatoarei:

Maica a lui Dumnezeu, te stim noi toti, cei ce cu dragoste alergam la bunatatea ta, care te-ai aratat fecioara cu adevarat si dupa naste¬re; ca pe tine te avem pacatosii folositoare, pe tine te-am castigat izbavire in ispite, una cu totul fara de prihana.

Dupa Catisma a doua, se canta Sedealna, glasul al 8-lea:

Podobie: Pe Intelepciunea si Cuvantul...

Crucea Domnului luand, intelepte, si Lui pana la sfarsit urmandu-I, gandul nu si l-a intors spre lume, de Dumnezeu inteleptite; cu infranarea si cu ostenelile ai omorat pati¬mile si te-ai gatit pe tine insuti biserica Domnului tau. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Slava..., tot aceasta;

Si acum..., a Nascatoarei:

Pe Intelepciunea si Cuvantul in pantecele tau zamislind in chip de negrait Maica lui Dumnezeu, lumii ai nascut pe Cel ce tine toate, si in brate ai avut pe Cel ce cuprinde toate, pe Datatorul de hrana tuturor, pe Facatorul fapturii si Domnul. Pentru aceasta te rog, Preacurata Fecioara, si cu credinta strig catre tine, ca sa ma izbavesc de greseli, cand va fi sa stau inaintea fetei Ziditorului meu. Stapana, Fecioara curata, ajutorul tau sa mi-l daruiesti atunci; ca toate le poti cate le voiesti.

Polieleul

Marimurile:

Stih 1: Asteptand am asteptat pe Domnul si El a cautat spre mine si a auzit rugaciunea mea.

Stihira:

Fericimu-te pe tine, Preacuvioase Parinte Casiane, si cinstim sfanta pomenirea ta, povatuitorule al calugarilor si impreuna-vorbitorule cu ingerii.

Alta Stihira:

Veniti, toate cetele calugarilor sa laudam pe marele Casian, zicand: pe povatuitorul calugarilor.

Stihuri:

2. Genunchii mei au slabit de post si trupul meu s-a istovit din lipsa untului de lemn (Ps. 1.08,23)

3. Pentru cuvintele buzelor Tale eu am pazit cai aspre (Ps. 16,4)

4. Sdiimbat-ai plangerea mea intru bucurie, rupt-ai sacul meu si m-ai incins cu veselie (Ps. 29,11)

5. Sa stiti ca minunat a facut Domnul pe cel cuvios al hau (Ps. 4,3)

6. Cantati Domnului cei cuviosi ai Lui si laudati pomenirea sfinteniei Lui (Ps. 29,4)

Slava..., glasul 1:

Slava Tie, Treime Sfanta: Parinte, Cuvinte si Duliule Sfinte, zicand: Slava Tie, Dumnezeule.

Si acum..., acelasi glas:

Bucura-te, ceea ce esti cu dar daruita, Marie, Domnul este cu tine, zicand: Si prin tine cu noi.

Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie Dumne¬zeule (de trei ori).

Dupa Polieleu se canta Sedealna, glasul al 4-lea:

Podobie: Aratatu-Te-ai astazi...

Rasarind ca un soare, cuvioase, imprastii raze stralucitoare la toata lumea, cu invataturile tale, dumnezeiescule Casiane, lauda plina de intelepciune dumnezeiasca a cuviosilor.

Slava..., tot aceasta; Si acum..., a Nascatoarei:

Primind rugaciunea noastra, a celor ce scapam sub acoperamantul tau, Preacurata Fecioara, nu inceta a te ruga Iubitorului de oameni sa mantuiasca pe robii Tai.

Apoi Antifonul intai al glasului al 4-lea. PROCHIMEN, glasul al 4-lea:

Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui.

Stih: Ce voi rasplati Domnului, pentru toate cate mi-a dat mie.

Toata suflarea.

Evanghelia de la Luca (VI, 17-23):

In vremea aceea, a stat Iisus la loc ses, unde erau multi dintre ucenicii Lui...

(cauta la 6 decembrie).

Psalmul 50

Slava..., glasul al 2-lea:

Pentru rugaciunile Cuviosului Casian, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum...

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dum¬nezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta...

Stihira, glasul al Vl-lea:

Cuvioase Parinte, in tot pamantul a iesit vestirea faptelor tale; pentru aceasta in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale; taberele demo¬nilor le-ai pierdut, cetele ingeresti le-ai ajuns, a caror viata fara prihana ai urmat. Indraznire avand catre Hristos Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre.

CANOANELE

Se pun doua canoane: Canonul din Octoih sau din Triod pe 6 si al sfantului pe 4.

Canonul sfantului

Alcatuire a lui Iosif.

Cantarea 1, glasul al 2-lea

Irmos: Intru adanc a asternut...

Incununandu-ti viata cu dumnezeiesti fapte bune, Cuvioase Casian, ai pur¬ces catre Dumnezeu, Caruia te rugam sa ceri izbavire de greseli, pentru noi, cei ce laudam cu credinta sfanta mutarea ta.

Cu aplecarea cea in tot chipul catre Dum¬nezeu, te-ai ferit de toate bolile cele tulburatoare, vrednicule de sfintenie si te-ai facut lu¬mina, indumnezeindu-te prin impartasirea cu cele fara de materie. Pentru aceasta te cinstim si praznuim pomenirea ta.

Slava...

Facutu-te-ai doctor sufletelor, fericite Ca¬sian, indreptand prin har, cu dumnezeiestile tale invataturi, cugetele sihastrilor si aratandu-le calea cea mai buna, care duce la viata vesnica, purtatorule de Dumnezeu, prea¬fericite.

Si acum..., a Nascatoarei:

Mai presus de toata faptura vazuta si neva¬zuta, te-ai aratat, curata; ca ai nascut pe Zidi¬torul, precum a binevoit a Se intrupa in pan¬tecele Tau. Pe Acela roaga-L, cu indrazneala, sa mantuiasca sufletele noastre.

Cantarea a 3-a:

Irmos: inflorit-a pustiul...

Hristos, lumina celor din intuneric, te-ai aratat pe tine, prealaudate, stea intru inaltime luminatoare Bisericii, podoaba sihastrilor, preainteleptule parinte.

Urmand Celui ce a primit Crucea si a mantuit lumea, marite Casian, te-ai rastignit lumii si patimilor, biruind vicleniile de¬monilor.

Slava...

Umplandu-ti-se inima de intelepciune, preainteleptule, ai izvorat adanc de invatatura, prin Duhul Sfant adapand cetele sihastrilor.

Si acum..., a Nascatoarei:

Tamaduieste, te rog Preacurata, prin dumnezeiestile tale mijlociri, sufletul meu care s-a imbolnavit de patimile si de navalirile de tot felul, ale demonilor celor prea rai.

Irmosul:

Inflorit-a pustiul ca si crinul, "Doamne, Biserica din pagani, cea stearpa, prin venirea Ta, intru care s-a intarit inima mea".

SEDEALNA, glasul al 4-lea:

Podobie: Cel ce Te-ai inaltat...

Ajungand la cuviosie, te-ai daruit lui Dumnezeu, si luminat fiind cu felurite bunatati, fericite Casian, ai stralucit ca soarele, luminand neincetat cu lumina dumnezeiestilor tale invataturi inimile tuturor celor ce te cinstesc, Roaga-te neincetat lui Hristos, pentru cei ce cu dragoste fierbinte te lauda pe tine.

Slava... Si acum..., a Nascatoarei:

Catre Nascatoarea de Dumnezeu, acum cu osardie sa alergam noi pacatosii si smeritii cu pocainta sa cadem, strigand din adancul sufletului: stapana milostiveste-te spre noi; sarguieste ca pierim de multimea pacatelor, nu intoarce pe robii tai deserti; ca numai pe tine ajutoare te avem.

A Crucii si a Nascatoarei:

Pe Tine, Cel ce Te-ai nascut din Tatal Cel fara de inceput, vazandu-Te pe Cruce spanzurat. Ceea ce Te-a nascut fara de durere, Hristoase, a strigat: vai mie, Preaiubite Iisuse! Cum ai fost rastignit de bunavoie acum, Fiule, de cei fara de lege, Cel ce esti slavit de ingeri, ca un Dum¬nezeu? Te laud pe Tine, Indelung-rabdatorule.

Cantarea a 4-a:

Irmos: Venit-ai din Fecioara...

Prin nevointele tale supunand saltarile trupului, cuvioase, ai descoperit cu sfintitele tale invataturi toate vicleniile si cursele inselatorului.

De bunavoie mort facandu-te pentru lume, ai primit mostenire viata cea viitoare; si ai scris carte spre povatuirea si desavarsirea calugarilor; pururea pomenite Casian.

Slava...

Salasluitu-s-a harul Duhului in sufletul tau, preafericite; si te-ai aratat mai presus de toate simtirile trupului si de cursele inselatorului prea cunoscator.

Si acum..., a Nascatoarei:

In chip de negrait ai nascut pe Cel mai presus de vreme, facandu-Se sub vreme, Care a luminat pe cuviosii cei ce au biruit prin credinta si a smerit pe sarpele, incepatorul rautatii, Preacurata Fecioara.

Cantarea a 5-a:

Irmos: Mijlocitor Te-ai facut...

Rapitu-te-ai, purtat fiind de faptele tale bune, de Dumnezeu insuflate; si te-ai odihnit, bucurandu-te, in locasurile ceresti, culegand rasplatirile potrivite cu ostenelile tale.

Cu neprihanit cuget vazand, ca printr-o oglinda, frumusetea lui Hristos, ai stat nemiscat ziua si noaptea, primind de acolo aratarile cele dumnezeiesti, pururea pomenite.

Slava...

Adapandu-te din izvoarele lacrimilor, purtatorule de Dumnezeu parinte, ca un pom cu cununa inalta, ai adus roade faptele cele bune care veselesc dumnezeieste cugetele tuturor.

Si acum..., a Nascatoarei:

Rasarind din tine Viata cea mai presus de cuget, Fecioara, a ucis pe vrajmasul, cel ce ne-a omorat pe noi toti; si a dat viata lumii, care neincetat te lauda pe tine.

Cantarea a 6-a:

Irmos: De adancul greselilor...

Pe calea cea stramta ai umblat, parinte, si prin cuvintele tale ai aratat-o pe ea tuturor; pe care cei ce umbla cu bine, intra intru desfatarea raiului. Viata ta a fost cuvioasa si sfarsitul fericit si cinstit, parintele nostru Casian, impreuna-graitorule cu sfintii ingeri.

Slava...

Somnul leneviei l-ai lepadat si priveghind in cugetari adanci la cele dumnezeiesti si in fapte, ai vietuit pe pamant ingereste, de Dumnezeu purtatorule, fericite.

Si acum..., a Nascatoarei:

Ca pe o desavarsita, ca pe o preafrumoasa dorindu-te Iisus, Facatorul frumusetii, S-a nascut din tine cu trup, Preacurata; si m-a indumnezeit pe mine, din milostivirea Sa cea nemasurata.

Irmosul:

De adancul greselilor fiind "inconjurat, chem adancul milostivirii Tale cel neurmat; din strcaciune, Dumnezeule scoate-ma".

lipseste

Condacul, glasul al 3-lea:

Facandu-te cuvios, te-ai dat lui Dumnezeu si luminandu-te cu faptele cele bune, marite Casian, ca un soare ai stralucit, cu lumina invataturilor tale celor dumnezeiesti, luminand inimile credinciosilor celor ce pururea te cinstesc. Pentru aceasta cu dinadinsul, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, pentru cei ce te lauda pe tine, cu dragoste fierbinte.

Cantarea a 7-a:

Irmos: Porunca cea potrivnica...

Indumnezeit fiind cu totul prin plecarile cele prealuminate, luminator neapus te-ai aratat, de Dumnezeu inteleptitule. Pentru aceasta ai fulgerat cuvantul mantuitor, care lumineaza intelegerile noastre, ale tuturor celor ce te laudam pe tine.

Limba ta ca o trestie intingandu-se in cerneala, a scris aratat legea cea mantuitoare si a pus-o izvod, cu care se indrepteaza toate adunarile calugarilor, pururea bucurandu-se, preafericite.

Slava...

Intelegeri mantuitoare si graiuri care gonesc din inima necunostinta, din destul ai izvorat, cuvioase parinte, de Dumnezeu inteleptitule. Pentru aceasta cu credinta cinstindu-te, savarsim preasfanta pomenirea ta.

Si acum..., a Nascatoarei:

Facutu-te-ai camara a dumnezeiestii slave si scaun in chip de foc, pe care S-a odihnit Cuvantul, intrupandu-Se din bunatatea Sa cea desavarsita. Pe Acela roaga-L, Preacurata, sa Se milostiveasca si sa ne miluiasca pe noi.

Cantarea a 8-a:

Irmos: Pe Dumnezeu, Cel ce S-a pogorat...

Stralucind ca o stea cu cuvantul si cu fapta, parinte Casian, ai luminat toate marginile pamantului; dand la o parte negura necunostintei si indemnand totdeauna a canta: binecuvantati toate lucrurile pe Domnul.

Murind, ai apus ca un soare, preafericite, lasand in urma ta, ca niste raze de lumina neapuse, cuvintele tale care lumineaza sufletele noastre, ale celor ce savarsim cu credinta sfanta pomenire a ta, preafericite parinte, purtatorule de Dumnezeu.

Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Dezlegat fiind acolo de trup, preafericite, te desfatezi nespus de frumusetile cele duhovnicesti, si te-ai facut vrednic sa privesti ceea ce ostile ingerilor privesc, cantand:

binecuvantati toate lucrurile pe Domnul.

Si acum..., a Nascatoarei:

Aratatu-te-ai mai desfatata decat cerurile, Fecioara, ca in chip de nespus ai incaput pe Cel neincaput, si in chip de negrait ai nascut pe Cel indoit cu firile, dar avand, cum se cuvine lui Dumnezeu, un singur Ipostas.

Irmosul:

Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preainaltandu-L intru toti vecii.

Pe Dumnezeu, Cel ce S-a pogorat in cuptor al cel cu foc, la tinerii iudei si vapaia intru racoare a prefacur-o, ca pe Domnul laudati-L lucrurile si-L preainaltati intru toti vecii.

Cantarea a 9-a:

Irmos: Fiul Parintelui...

Tarie s-a dat tie de la Dumnezeu ca sa pierzi capeteniile stapanitorului lumii; pentru aceea facand cu adevarat vitejie preamare, parinte, de Dumnezeu purtatorule, te-ai numarat cu cetele cuviosilor, bucurandu-te.

Ca un trandafir cu mireasma placuta, cuvintele de Dumnezeu insuflate ale dumnezeiestii tale limbi ne raspandesc noua bun miros. Ca tu te-ai facut miros placut lui Dumnezeu, Celui ce S-a intrupat pentru noi, din mila cea nemasurata, preacinstite, purtatorule de Dumnezeu.

Slava

Sa saltam, oamenilor, dantuind duhovniceste, veselindu-ne acum intru pomenirea lui Casian; sa cantam lui Dumnezeu cu lauda, Celui ce este minunat intru sfinti si sfinteste pe cei ce-L cinstesc pe Dansul cu credinta.

Si acum..., a Nascatoarei:

Innoit-ai firea stramosului, care era stricata, nascand mai presus de fire pe Ziditorul a toata firea si fecioara ramanand; pe Care vazandu-L odinioara spanzurat pe Cruce, te vaitai, Preasfanta Maica Fecioara.

Irmosul:

Fiul Parintelui Celui fara de inceput, Dumnezeu si Domnul, intrupandu-Se din Fecioara, S-a aratat noua, ca sa lumineze pe cele intunecate si sa adune pe cele risipite. Pentru aceasta pe Nascatoarea de Dumnezeu cea prealaudata o marim.

LUMINANDA

Podobie: Femei auziti...

Curatindu-ti cugetul de tulburarea patimilor, Cuvioase, limpede ai primit dumnezeiestile aratari ale prealuminatei si ale intreit-stralucitoarei Dumnezeiri, Preafericite Casiane, cel ce esti luminarea pustnicilor; si acum nu inceta a te ruga pentru noi, de Dumnezeu purtatorule.

Slava... Si acum... din Octoih sau Triod,

LA LAUDE

 

Se pun stilurile pe 4, glasul al 8-lea:

Podobie: O, preaslavita minune...

Cuvioase Parinte Casiane, cele de pe pamant lasand, ai urmat lui Hristos, marite, nesocotind cele stricacioase mai presus decat pe cele ce vor sa fie. Si locuind in pustiu, ca intr-o cetate, ai nimicit taberele demonilor. O, cine ar putea spune, pururea marite, caldura sufletului tau, cea cu adevarat catre Domnul? (de doua ori).

Cuvioase Parinte Casiane, dreptar te-ai aratat calugarilor si lauda si mireasma ortodocsilor si luminoasa faclie lumii. Ca in pestera locuind, de infricosarile vicleanului vrajmas nu te-ai spaimantat; o, darul ce este intru tine, fericite, prin care in chip vadit ai calcat toata trufia demonilor!

Cuvioase Parinte Casiane, cu adevarat sufletul la Dumnezeu ti-ai inaltat; si cu pustnicia, sfinte, simtirile ti-ai curatit, si cu neincetate rugaciuni, preafericite, de viata cea nemuritoare te-ai invrednicit. O, podoaba a pustnicilor, prealaudate! Pe tine Hristos te-a primit, bucurandu-Se, in locasurile cele nematerialnice.

Slava..., glasul al 8-lea:

Multimile calugarilor pe tine, indrumatorule Casiane, te cinstim. Ca prin tine am cunoscut cu adevarat a umbla pe cararea cea dreapta. Fericit esti, ca lui Hristos ai slujit si ai biruit puterea vrajmasului! Cel ce esti cu ingerii impreuna-vorbitor si impreuna-locuitor cu dreptii si cu cuviosii; cu aceia roaga-te Domnului sa miluiasca sufletele noastre.

Si acum..., a Nascatoarei:

Stapana primeste rugaciunile robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

DOXOLOGIA MARE, troparul Cuviosului, ecteniile si otpustul.

La Fericiri se pun: din Canonul cuviosului Cantarile a 3-a si a 6-a, pe 8. Prochimen, glasul al 7-lea: Dreptii sa se bucure de izbanda lor. Stih: Cantati Domnului cantare noua. Cantati laudele in adunarea credinciosilor. Apostolul din Epistola catre Galateni (V, 22; VI,1): Fratilor, roada Duhului... (cauta sambata in saptamana a 27-a dupa Rusalii). Aliluia, glasul 1: Fericit barbatul care se teme de Domnul. Stih: De la rasaritul soarelui pana la apus, laudat este numele Domnului. Evanghelia de la Matei (XI, 27-30): Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Toate-Mi sunt date de catre Tatal Meu...

(cauta joi in saptamana a 4-a dupa Rusalii)

CHINONICUL

Intru pomenire vesnica va fi dreptul, de auzul rau nu se va teme.

11 Mai 2012

Vizualizari: 8706

Voteaza:

Slujba Preacuviosului Ioan Casian Romanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE