Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat Mareste imaginea.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt praznuiti pe 8 noiembrie, impreuna cu soborul tuturor puterilor ceresti. Este o zi pe care Biserica o dedica ingerilor. Sfintii Ingeri sunt pomeniti si saptamanal, in fiecare zi de luni, dar si la fiecare Sfanta Liturghie.

A fost aleasa ziua a opta din luna a noua cum era la inceput, pentru ca cifra 8 este simbolul vietii vesnice - iar ei apartin vesniciei, iar pe de alta parte ne aminteste de cele noua cete ingeresti, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri.

Sfanta Scriptura nu vorbeste clar despre momentul aparitiei lumii ingeresti din doua motive: evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.

Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, insa cei mai cunoscuti sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Numele Sfantului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El in limba ebraica, inseamna cine este ca Dumnezeu?, iar numele Sfantului Arhanghel Gavriil, Gabriel in limba ebraica, inseamna Dumnezeu este puterea mea.

Sfantul Arhanghel Mihail este cel care a pus capat caderii ingerilor rai; i-a vestit lui Lot pierirea Sodomei si Gomorei; i s-a aratat lui Iacov cand fugea de mania fratelui sau Isav si a vrajitorului Valaam, care dorea sa blesteme poporul Israel; a adus moartea asupra celor intai-nascuti ai Egiptului, pazind in acelasi timp viata celor intai-nascuti ai Evreilor; l-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului; iar conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail.

Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care vesteste Nasterea Domnului, pe cea a Sfantului Ioan Botezatorul si a Maicii Domnului. El i-a talcuit prorocului Daniel viziunile. El a hranit-o pe Fecioara Maria in Sfanta Sfintelor si tot el este cel care a pravalit piatra de la usa mormantului Domnului si a sezut deasupra ei.

Chipurile celor doi Arhangheli sunt pictate pe usile altarelor bisericesti - Sfantul Mihail este pictat pe usa din nord, iar Sfantul Gavriil pe cea din sud.

Sfantul Arhanghel Mihail este zugravit in chip de ostean cu mantie, avand in mana o sabie, semnul puterii, dreptatii si judecatii dumnezeiesti. Sfantul Gavriil este pictat in haine de diacon cu stihar si orar, purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al puritatii, al bucuriei si binecuvantarii, pentru ca el aduce omenirii vestea intruparii Fiului lui Dumnezeu.

Ingerii au menirea de a-i ajuta pe oameni sa progreseze in cunoasterea lui Dumnezeu. In Canonul de rugaciune catre toate puterile ceresti, Ii cerem lui Dumnezeu: "Inconjoara-ne cu sfintii Tai ingeri ca prin mijlocirea lor fiind paziti si povatuiti, sa ajungem la unirea credintei si la cunoasterea slavei Tale neapropiate". Deci, ingerii fac parte din planul de purtare de grija a lui Dumnezeu fata de lume. Ei ne sunt ocrotitori si modele de urmat. Sa ne ajute Dumnezeu sa traim viata intr-un mod curat si intr-o ascultare deplina fata de El, ca si noi sa ne intarim in bine pentru totdeauna, asemeni ingerilor.

La multi ani celor ce poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2020

Vizualizari: 30451

Voteaza:

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat 5.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-11-08 09:49

    “Sfantul Arhanghel Mihail este protectorul calugarilor, al armatelor crestine, al voievozilor, care purtau cu ei pe campul de lupta icoana marelui Arhanghel. Sfantul Gavriil este protectorul fecioarelor crestine, al familiei crestine, protectorul mamelor care nasc copii, dar si protectorul copiilor si al calugaritelor iubitoare de feciorie si iubitoare de Hristos”.

  • Andrei PanaitPostat la 2016-11-08 09:44

    Serbarea Sfintilor Ingeri in cultul divin ortodox este foarte veche, datand ca sarbatoare generalizata inca din primele secole crestine, mai precis din secolele IV-V, fara a exclude faptul ca pana atunci credinciosii au cinstit pe Sfintii Ingeri. La multi si binecuvantati ani sarbatoritilor.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE