Manastirea Basarabovo - acasa la Sfantul Dimitrie cel Nou

Manastirea Basarabovo - acasa la Sfantul Dimitrie cel Nou Mareste imaginea.

Manastirea Basarabov

Un sfant, smerit, vegheaza cetatea Bucurestilor de mai bine de 230 de ani. Urcam cu totii Dealul Patriarhiei, macar o data pe an, pentru a-i saruta sfintele moaste si a ne inchina lui, cerandu-i mijlocire la Bunul Dumnezeu. Atingerea sfantului ne face sa ne simtim in rai, sa redevenim copii nevinovati. Il simtim ca pe un prieten de demult de care nu ne-am mai indura sa ne despartim. Prietenul nostru - sfantul e nascut nu departe de Bucuresti, la doar vreo 80 km. "La tara" la Sf. Dimitrie, se ajunge usor, desi satul este dincolo de Dunare, in Bulgaria. De la Bucuresti pana la Giurgiu - nici macar un ceas, iar dupa ce ajungem in Ruse putem numara minutele pe degetele de la o mana pana acasa la Sfantul. De pe colinele satului Basarabovo se zaresc localitatile romanesti Malul, Slobozia, Vedea... In linie dreapta, de la Basarabovo pana la Dunare, sunt doar 3-4 km. Atat de aproape, incat nu are cum sa nu te cuprinda dorul de satul Sfantului Dimitrie, de manastirea lui de pe apa Lomului, de cerul care le vegheaza dainuirea.

Gura de rai a Sfantului Dimitrie

Vatra vechiului sat Basarabovo era candva mai langa Dunare. In cimitirul parasit de aici se mai vede si acum piatra unde s-a oprit carul cu moastele Sf. Dimitrie. Noua asezare s-a mutat putin mai spre Ivanovo, mai aproape de pestera unde s-a nevoit sfantul.

Manastirea Basarabovo isi pierde originile in negura istoriei. A fost ctitorita de familia Basarabilor chiar inainte de intemeierea Tarii Romanesti. Satul, mosia si manastirea au apartinut lui Ioan Basarab I, primul domn al Tarii Romanesti. Cat de mult unea Dunarea cele doua maluri ale sale, se poate vedea chiar si din hartile mai tarzii ale nordului Peninsulei Balcanice (de inceput de secol 20). Deliormanul exista odinioara atat la nord cat si la sud de Dunare. Incepea mai jos de Pitesti, trecand prin Rusii de Vede (rus=cetate daramata, naruita) si prin Rusii de pe Dunare (Rusciuk), si se termina in apropierea Razgradului. Deli (partile, hotarele) lui Orman se invecinau cu hotarele altor capetenii, pana spre Cazanele Dunarii, unde erau posesiunile lui Iovan (Deli-Iovan). De la varsarea Lomului in Dunare, urcand spre Ivanovo, se intalnesc peste 300 de chilii sapate in malul stancos al raului. Dintre acestea, 40 sunt biserici, in care s-a slujit Sf. Liturghie mai multe sute de ani. Urme de fresca se vad pe peretii pesterilor pana in zilele noastre. Chiliile si bisericile de la Ivanovo fac parte astazi din patrimoniul UNESCO.

 Din tainita vremurilor

Unii cercetatori sunt de parere ca Sf. Dimitrie cel Nou a trait in perioada de maxima inflorire a isihasmului. Altii cred ca a trait in sec. 12. Paisie de la Hilandar consemneaza in istoria sa ca Sf. Dimitrie inca mai traia in anul 1685, fiind un sfant recent. Nici in ceea ce priveste nationalitatea lucrurile nu sunt foarte clare, deoarece multe sate (precum Cervena Voda) aveau populatie mixta; or, in perioadele de restriste, locuitorii lor se mutau pe celalalt mal al Dunarii, in Tara Romaneasca. Acest lucru s-a intamplat si cu satul Basarabovo, in sec. 18, cand, in urma distrugerii lui, localnicii se muta in satul Slobozia de langa Giurgiu, insa se reintorc, in parte, spre sfarsitul secolului, formand actualul sat Basarabovo.

Biserica din Basarabovo este construita in 1865, cu ajutoare din Romania. Arde insa in 1877-1878, in timpul razboiului ruso-romano-turc. Sunt furate atunci peste 60 de icoane valoroase din biserica. Probabil ca asa s-a intamplat si in anii 1769-1774, in timpul razboiului ruso-turc, cand satul Basarabovo este complet distrus, iar moastele nu puteau sa mai ramana in biserica pustiita de acolo.

Intr-o copie a Istoriei slavo-bulgare facuta la Ruse, de catre ieromonahul Pantelimon, se spune ca Sf. Dimitrie a trait in sec. 17 si a fost ingropat la Manastirea Basarabovo. Turcii, din ispita diavoleasca, il dezgroapa dupa o vreme, in cautarea unei inchipuite comori. Afland sfintele moaste, le arunca in Lom, unde stau ascunse intre mal si pietre timp de 33 de ani, pana ce sunt descoperite de un crestin evlavios.

Vadirea Sfintelor Moaste

Aflam din insemnarile invatatorului Nicolae Nemtov (1898) din Basarabovo, printre altele, despre casa natala a sfantului, despre biserica Sf. Ioan, la care acesta mergea in fiecare duminica si sarbatoare, despre faptul ca, pazind vacile satului, el nu primea decat paine si sare, iar aceasta numai de la oamenii instariti. Dimitrie se va calugari mai tarziu in manastirea lui Basarab I de la marginea satului natal. Invatatorul descrie felul in care s-au descoperit moastele Sf. Dimitrie Basarabov. Se spune ca o tanara fecioara din satul Cervena Voda si-a pierdut vederea. Intr-o noapte, viseaza ca a mers la Manastirea Basarabovo, unde s-a spalat pe fata cu apa din fantana Sf. Dimitrie, dupa care si-a recapatat-o. Povesteste visul parintilor sai si hotaraste sa mearga la Basarabovo, cale de 17 km. Ajungand aici pe inserat, ramane peste noapte, impreuna cu parintii sai, dorind sa se spele cu apa din fantana a doua zi dis-de-dimineata. Noaptea, avand dureri ingrozitoare de ochi, merge la fantana, se spala si isi recapata astfel vederea. Privind spre apa Lomului, ce trece prin fata manastirii, vede, deasupra raului, mai multe candele si faclii aprinse. Se aproprie si zareste in apa moastele Sf. Dimitrie stralucind. Tatal fetei este chemat, insa nu zareste nimic. A doua zi, trupul este scos din rau de catre preotii din Ruse. Moastele Sf. Dimitrie sunt luate mai intai pentru a fi duse in orasul Ruse, insa boii care trageau carul se opresc in fata casei parintesti a sfantului. Aici se va construi biserica ce ii va purta mai apoi hramul. Intr-o minune consemnata mai inainte ca moastele sa fie stramutate la Mitropolia din Bucuresti se vorbeste despre un turc care a vrut sa fure intr-o noapte candelele de argint din biserica Sf. Dimitrie. Acestuia ii paralizeaza picioarele si este gasit dimineata de catre preot cazut in fata raclei cu sfintele moaste.

In anul 1895, invatatorul Nicolae Nemtov viziteaza Mitropolia de la Bucuresti si se inchina la moastele Sf. Dimitrie, rugand pe mitropolit sa-i deschida racla. Facand o descriere a vesmintelor si a infatisarii sfantului, invatatorul consemneaza ca acesta avea nasul putin ciupit - probabil de pestii raului Lom, ca o mana este mai alba, iar cealalta pare putin innegrita din cauza multimii inchinatorilor care o saruta. Despre inchinatori, i se spune ca, in ziua sfantului, sunt aproape de 50 000 (printre care si multi bulgari refugiati din sudul Dunarii). Astazi, ei ating milionul...

Mangaierea Sfantului Dimitrie

Reinnoitorul Manastirii Basarabovo a fost ieromonahul Hrisant, care s-a asezat in aceste locuri in 1937. A trait pana in 1961. A fost vizitat de Patriarhul Iustinian in 1953, impreuna cu actualul Patriarh Teoctist, pe atunci vicar patriarhal. Monahul Hrisant si-a sapat timp de 100 de zile mormantul intr-o pestera de aici.

Astazi, la Basarabovo, exista un singur vietuitor - parintele Emilianos. Basarabovo este singura manastire in stanca locuita din intreaga Bulgarie. Slujbele se tin aici mai mult sambata si duminica. Doi mireni ajuta la repararea si intretinerea manastirii. Un vladica din Romania este sprijinul de nadejde al ctitoriei Basarabilor. Manastirea actuala consta intr-o biserica si cateva chilii sapate in stanca.

Desi este iarna, pe apa Lomului, au inceput sa infloreasca viorelele. Nu plecam de la Basarabovo mai inainte de a fi mangaiati de Sfantul Dimitrie. O luam pe firul apei, dar dupa 100 de metri facem cale intoarsa. Nu ne vine sa credem ceea ce vedem in zare: un vacar cu 15-20 de vaci, 3-4 oi si cateva caprite. Parea a fi trimisul Sfantul Dimitrie! El vine pe prundis, noi - pe drumul ce serpuieste intre Lom si stanca. Ne intalnim in fata bisericii si chiliei Sfantului Dimitrie. Ni se taie rasuflarea. Il rugam sa ne lase sa-l fotografiem, desi ni se pare nepotrivit. Este asa de smerit ca se preface ca nu pricepe despre ce este vorba. Dar, tacut, accepta. Apoi, trece mai departe, tinandu-se in urma turmei sale. Ramanem nemiscati, cu ochii plecati in pamant, spre prundisul Lomului. Exact in locul in care timpul a incremenit pentru o clipa, zarim o piatra cu un inscris. Ne apropiem. Pierdusem. Acesta era locul unde au fost descoperite moastele Sf. Dimitrie. "Cu voia lui Dumnezeu", se mai adauga in inscrisul de pe piatra.

Marturisesc cu smerenie ca am fost "acasa" la Sfantul Dimitrie si am simtit ca nu m-a primit vreodata cineva asa cum m-a primit sfantul...

Gheorghita CIOCIOI
Lumea credintei, anul III, nr. 2 (19)

Vezi mai multe imagini cu Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

 

 

Pe aceeaşi temă

25 Octombrie 2018

Vizualizari: 12511

Voteaza:

Manastirea Basarabovo - acasa la Sfantul Dimitrie cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE