Cand copiii sunt bolnavi

Cand copiii sunt bolnavi Mareste imaginea.

Sfaturile duhovnicesti ale Sfantului Ambrozie de Optina catre o mama a carei fetita sufera de o boala grava.

Intr-adevar, omeneste vorbind, pe o mama nu poate sa nu o doara cand isi vede feti­ta chinuindu-se asa zi si noapte. Si totusi, trebu­ie sa va amintiti ca sunteti crestina, care crede in viata vesnica si in fericita rasplatire ce va sa fie nu numai pentru osteneli, ci si pentru patimiri­le de voie si fara voie, si ca atare nu trebuie sa va descurajati cu nechibzuinta si sa va necajiti peste masura, ca paganii sau ca necredinciosii, care nu recunosc nici viitoarea fericire vesnica, nici vii­toarele chinuri vesnice.

Oricat ar fi de mari patimirile fara voie ale fii­cei dumneavoastra, micuta S., ele nu se pot com­para totusi cu patimirile de voie ale Mucenicilor - iar daca se compara, atunci va primi o stare fe­ricita deopotriva cu a lor in locasurile ceresti.

Oricum, nu trebuie sa uitati nici cat de com­plicate sunt vremurile de acum, cand pana si co­piii mici se vatama sufleteste de ceea ce vad si de ceea ce aud, si ca atare este nevoie de curati­re, care nu are loc fara suferinte: in cea mai mare parte, curatirea sufleteasca are loc prin suferin­te trupesti. Sa presupunem ca n-a avut loc nici o vatamare sufleteasca. Totusi, trebuie stiut ca fe­ricirea Raiului nu este daruita nimanui fara sufe­rinte. Uitati-va: nici macar sugarii nu trec in via­ta viitoare fara durere si patimiri.

Va scriu asa nu fiindca i-as dori micutei S. su­ferinte, ci ca sa va mangai, si ca sa va povatuiesc cum trebuie, si ca sa va conving sa nu va necajiti cu nechibzuinta si peste masura. Oricat v-ati iu­bi fiica, sa stiti ca Atotbunul nostru Domn, Ca­re poarta grija de mantuirea noastra in tot chi­pul, o iubeste si mai mult. El insusi da marturie in Scriptura despre dragostea Sa pentru fieca­re dintre credinciosi, zicand: Oare femeia uita pe pruncul sau si de rodul pantecelui sau n-are ea mi­la? Chiar daca ea il va uita, Eu nu te voi uita pe tine (is. 49,15).

Ca atare, straduiti-va sa puneti masu­ra durerii dumneavoastre pentru fiica bolnava, aruncand intristarea aceasta asupra Domnului: cum va vrea si cum va binevoi, asa sa si faca cu noi, dupa bunatatea Sa.

Va sfatuiesc sa va impartasiti fiica bolnava, du­pa ce se va fi spovedit. Cereti-i duhovnicului sa o intrebe la spovedanie cu cat mai multa chibzuin­ta si prevedere.

Sfantul Ambrozie de la Optina

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2019

Voteaza:

Cand copiii sunt bolnavi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE