Necesitate si libertate

Necesitate si libertate Mareste imaginea.

Atotcarmuitoarea dreapta a lui Dumnezeu are doua legi pentru lucrarile sale: intr-un fel lucreaza asupra lumii materiale, altfel asupra fapturilor rationale. Lumea materiala merge, fara abatere, potrivit puterilor si legilor puse in ea, spre scopul aratat ei: aici nu este loc pentru liberul arbitru.

Doar pentru scopurile morale cele mai inalte porunca dumnezeiasca opreste, grabeste sau schimba pentru o vreme aceasta curgere a lucrurilor, si asta doar intr-un anumit loc si cu un anumit prilej, in rest lasand-o neatinsa pretutindeni.

Nu asa stau lucrurile si in privinţa fapturilor rationale, pentru care lumea materiala este doar loc de dezvoltare, arena si scena de activitate. Domnul desemneaza si aici scopuri particulare si generale, dar nu obliga pe nimeni sa le atinga, ci asteapta ca fiintele inzestrate cu ratiune si liber arbitru sa constientizeze aceste scopuri si sa se dedice de bunavoie atingerii lor.

Cine se incadreaza in hotararile lui Dumnezeu, este fericit; cine nu vrea sa se incadreze si cauta sa se eschiveze, ramane lepadat si patimeste. Aceasta abatere a unora nu face insa ca planul lui Dumnezeu sa ramana neimplinit. In locul celor ce nu l-au implinit se scoala altii ca sa il implineasca; daca nici acestia nu-l implinesc, este chemat randul al treilea si al patrulea, pana cand se arata, in fine, unii care il implinesc cu credinciosie.

Neschimbarea legilor dumnezeiestii purtari de grija sta, cat priveste fapturile rationale, in neschimbarea scopurilor - insa celor ce le implinesc le este lasat liberul arbitru deplin, libertate deplina de alegere si ca atare, putinta de schimbare.

Prin urmare, sarcina atat a persoanelor particulare, cat si a societatilor si statelor in ansamblul lor este aceea de a se incadra in hotararile lui Dumnezeu si de a le implini, de a ajunge pe calea Dumnezeiestii Pronii si de a umbla pe ea. Poporul care ramane credincios legilor aratate de Dumnezeu este binecuvantat si propaseste, dainuie si se intareste: poporul care incearca sa le mai fie credincios slabeste dupa masura necredinciosiei sale.

Sfantul Teofan Zavoratul

16 Septembrie 2009

Vizualizari: 2305

Voteaza:

Necesitate si libertate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE