Nepacatosul

Nepacatosul Mareste imaginea.

Aud un glas din adâncuri grăind: Nepăcătosul printre bolnavi va umbla şi nu se va bolnăvi. Căci nepăcătoşenia este sănătate şi putere, plinătate a sănătăţii şi puterii.

Nepăcătosul nu moare. Şi dacă nepăcătosul moare din pricina păcatelor altora, se va întoarce la viaţă. Ca orice altă boală, şi moartea este o boală adusă de păcat. Şi precum nici o boală nu are stăpânire asupra celui nepăcătos, aşa nici moartea nu are stăpânire asupra lui. Cu adevărat, fii ai pământului, moartea nu este altceva decât o boală!

Ridice-se cel ce este stăpân asupra păcatului, şi va fi stăpân asupra bolii. Şi bolnavi va vindeca, şi morţi va învia.

Cu-adevărat, nepăcătoşenia înseamnă prisos de viaţă110, iar păcătoşenia - puţinătate de viaţă. Aruncaţi tăciuni aprinşi în iarba verde, şi ea nu se va aprinde. Dar iarba din care seva vieţii s'a uscat va lua foc îndată de la tăciunii aprinşi. Faţă de cel nepăcătos bolile sânt şi mai neputincioase decât focul faţă de iarba verde.

Nepăcătosul are prisos de viaţă, şi dăruieşte; păcătosul are puţinătate de viaţă, şi hrăpeşte. Celui ce are prisos de viaţă, aceluia mai mult i se va da, precum apa ce se varsă în marea mereu plină; iar celui ce are puţinătate de viaţă, şi aceea i se va lua. Şi cu cât mai mult va răpi, cu atât mai puţin va dobândi. Cu adevărat, viaţa este dată în dar, şi numai spre a fi dăruită, şi dăruindu-se se înmulţeşte. Dar hrăpitorul mereu se tot miceşte, până ce nimicniceşte.

Umblă o şoaptă peste iarba din munţi: păcatul şi moartea nu pot nici ronţăi, nici mistui viaţa; pot doar să dea viaţa la o parte şi locul ei să-l ia.

Murmură un glas pe lacul de smarald: prisosul de viaţă mai tare este decât prisosul păcatului111; iar prisosul de viaţă izgoneşte păcatul şi locul lui îl ia.

Umblă o şoaptă peste-ntregul pământ: viaţa şi boala sânt, una faţă de alta, precum fiinţa şi nefiinţa: împărăţia uneia nu ştie nimic de împărăţia celeilalte.

Susură un glas, străbătând prin întreg înstelatul univers: legătura cu Dumnezeu de păcat curăţeşte; legătura cu Dumnezeu de boală tămăduieşte; legătura cu Dumnezeu din moarte izbăveşte.

Prorocii şi înţelepţii magi de la Răsărit strigă cu mare glas ceea ce îngerii în şoaptă rostesc: Cel ce de viaţă se leagă va trăi; cel ce de păcat se leagă va muri. Cel ce cunoaşte viaţa, pe acela şi viaţa îl cunoaşte; cel ce cunoaşte moartea, pe acela şi moartea îl cunoaşte. Nu are viaţa ochi pentru moarte, nici moartea ochi pentru viaţă.

Iată cum starea de faţă a Celui ce din cer s'a pogorât vindecă pe cei ce viaţa au mărturisit, şi ca nişte morţi îi face pe cei ce moartea au mărturisit!

Iată cum Fiul Fecioarei, având un preaplin de viaţă, o dăruieşte celor din femei născuţi, care la feciorelnica sfială s'au întors şi viaţă de la Dătătorul-de-viaţă au început a cerşi!

Iată cât de uşor îi este Celui Preaplin să se reverse, şi Celui Fără de Păcat să dezlege păcatefe, şi Celui Sănătos să vindece, şi Purtătorului de Viaţă să învieze morţii!
Suflete al meu, scoală-te şi umblă. Iată, s'au iertat ţie păcatele tale. Iată, de neputinţă te-ai tămăduit, şi moartea este gata de fugă.

Stai drept, suflete al meu, în micuţa palmă de moşie pe care păcatul şi boala încă nu ţi-au înşfăcat-o. Şi toate moşiile tale de mai nainte, cele răpite de nefiinţă, iarăşi ale tale vor fi.

Iubite şi preaiubite Doamne, cred şi mărturisesc că Tu eşti viaţa.

Dezleagă doar ale mele păcate, Slava mea, şi toate celelalte Tu însuţi mi le vei da.

SFÂNTUL NICOLAE VELIMIROVICI
RUGĂCIUNI PE MALUL LACULUI, Editura Predania

Cumpara cartea "RUGĂCIUNI PE MALUL LACULUI"

110 Cf. In. 10:10: „Eu am venit ca viaţă să aibă, şi de prisosit să aibă".
111 Cf. Rom. 5: 20-21.

 

Pe aceeaşi temă

22 August 2016

Vizualizari: 872

Voteaza:

Nepacatosul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE