Raportul dintre Jertfa euharistica si Jertfa de pe cruce

Raportul dintre Jertfa euharistica si Jertfa de pe cruce Mareste imaginea.

 

Raportul dintre Jertfa euharistica si Jertfa de pe cruce

 

Deosebirea intre Jertfa euharistica si cea de pe cruce poate fi sesizata pe mai multe planuri :

 

a) Pe cruce, Hristos S-a adus jertfa pe Sine in chip sangeros, murind ; in Sfanta Euharistie tot Hristos Se jertfeste prin episcop sau preot, in chip nesangeros, in forma painii si a vinului, fara sa mai moara;

 

b) Prin Jertfa Crucii Mantuitorul a adus lumii intregi mantuirea obiectiva, impacand-o cu Dumnezeu, restaurand-o si innoind-o in Dumnezeu. Jertfa euharistica se aduce cu scopul insusirii personale a roadelor rascumpararii, adica ale Crucii si invierii din morti a lui Hris­tos.

 

Aici apar si diferentele. In Jertfa Crucii, Hristos singur Se aduce jertfa Tatalui, cuprinzandu-ne desigur si pe noi, in firea umana asumata, ca sa reverse roadele rascumpararii asupra noastra a tuturor.

 

In Jertfa euharistica, odata cu Sine, Hristos ne aduce intr-un fel jertfa si pe noi Tatalui. Dar nu ne aduce ca pe niste obiecte, ci ca persoane, deci aducandu-ne si noi pe noi insine. Aceasta trebuie sa o facem noi printr-o viata traita pentru Dumnezeu si o moarte fata de patimi care ne leaga de lume sau care ne inchid in noi insine.

 

Jertfa noastra este facuta posibila numai de jertfa lui Hristos. In Jertfa euharistica este o intalnire deplina intre Hristos si noi, o comuni­care intima in dispozitia de jertfa si in starea de jertfa a Lui si a noastra. Deci, pe de o parte ne oferim lui Dumnezeu, iar pe de alta Hristos ne ia si ne incadreaza in jertfa Lui sau actualizeaza jertfa Lui pentru noi ca jertfa a noastra. Si fiindca nu exista separatie individualista intre jertfa mea si cea a lui Hristos, tot asa nu exista separatie intre jertfa mea si jertfa celorlalti. Iata aci si explicatia de ce Euharistia este a Bisericii, a comunitatii, din jertfa si puterea lui Hristos insusi in Biserica.

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 13131

Voteaza:

Raportul dintre Jertfa euharistica si Jertfa de pe cruce 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE