Cuvioasa Eutropia din Cherson

Cuvioasa Eutropia din Cherson Mareste imaginea.

Cuvioasa Eutropia din Cherson s-a nascut in data de 24 noiembrie / 7 decembrie 1863, intr-o localitate din regiunea Cherson, si a trecut la cele vesnice in data de 29 martie 1968, la varsta de 105 ani. Cuvioasa Eutropia a fost canonizata in data de 9 august 2011, de catre Biserica Ortodoxa din Ucraina.

Cuvioasa Eutropia din Cherson

Ecaterina Isayenkova, dupa numele ei de mirean, s-a nascut in data de 24 noiembrie / 7 decembrie, in localitatea Belaia Krinita, din regiunea Cherson. Parintii ei, Leontie si Agafia, i-au pus numele Ecaterina, in cinstea sfintei care era praznuita atunci de Biserica.

La varsta de doisprezece ani, Ecaterina a mers intr-o manastire de maici aflata in regiunea Tavra, pentru a invata sa scrie si sa lucreze cele de trebuinta. Odata cu studiul, tanara s-a deprins si cu rugaciunea si lectura duhovniceasca.

Sfanta Eutropia - Cherson

In acea vreme, stareta Elisabeta si surorile ei, Maria si Elena, se straduiau din rasputeri sa infiinteze oficial asezamantul monahal. Desi necazurile din partea lumii erau multe, Ecaterina a hotarat sa imbratiseze viata monahala. Apoi, cand obstea de maici a primit statutul de manastire, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, sora Ecaterina a fost tunsa in monahism, cu numele Eutropia, in cinstea Sfintei Eutropia din Alexandria, praznuita de Biserica in ziua de 30 octombrie / 12 noiembrie.

In obste, pentru smerenia si bunatatea ei, Cuvioasa Eutropia a fost randuita spre citire si cantat in biserica. In vremea ei, manastirea din cartierul Aleski a inflorit deosebit de mult. Au fost construite biserici marete si corpuri de chilii, apoi, a fost infiintata o scoala pentru orfani. Ea a fost martora primelor minuni ale icoanei Maicii Domnului numita "Teodorovska".

Erau vremuri grele. A inceput revolutia, apoi razboiul civil, cu saracie si foamete, iar in cele din urma instalarea autoritatilor atee. In anul 1920, in localitatea Aleski s-a instalat puterea sovietica. Urmarile erau de asteptat: pamanturile si cladirile manastirii au fost nationalizate, manastirea a fost desfiintata, in incinta ei fiind amenajata o gospodarie si, mai tarziu, o cooperativa de productie, iar bisericile au fost inchise.

In primavara anului 1922, din bisericile manastirii au fost scoase obiectele de cult, iar monahiile au fost alungate, pentru ca in locul lor sa fie infiintat un orfelinat. Unele maici s-au asezat pe langa bisericile din orasul Cherson, in timp ce altele au ramas in apropierea manastirii din Aleski.

Cuvioasa Eutropia merge in orasul Cherson, unde, mai apoi, se stabileste in catunul Kindiysk, aproape de biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului. In aceasta vreme, sfanta s-a intretinut mai ales din munca mainilor sale, caci cosea plapumi si le vindea.

Pana in anul 1938, cand biserica a fost inchisa, ea obisnuia sa mearga foarte des la biserica. Dupa acest an, monahiile au inceput sa se adune intr-o casa particulara, pentru sfatuire si rugaciune. Cand a inceput razboiul, iar nemtii si romanii au ajuns in Cherson, bisericile au inceput sa fie redeschise. Cuvioasa se va muta mai aproape de biserica, intr-o casa deosebit de modesta, in care va petrece pana la sfarsitul vietii sale.

Pentru intelepciunea si bunatatea ei, Cuvioasa Eutropia a inceput sa fie cautata de tot mai multi oameni, fie pentru sfatuire, fie pentru binecuvantare. Mai mult, pentru smerenia ei, Dumnezeu i-a randuit acesteia darul cunoasterii si darul inainte-vederii.

Cuvioasa Eutropia din Cherson s-a nevoit pana in ultimele zile ale vietii ei, netinand seama de neputinte si boli. Se multumea cu paine sfintita si aghiasma, iar tot ceea ce primea impartea la saraci.

Nimeni nu a vazut-o pe Cuvioasa sezand pe pat. Tot timpul statea sprijinita pe un scaun. Cand un medic a intrebat-o daca se odihneste vreodata si cand doarme, sfanta a spus: "Dar, oare, se doarme?!" Unii spun ca sfanta purta lanturi la picioare, pentru a se nevoi si mai mult, iar in mana tinea tot timpul Sfanta Scriptura.

Sfanta Eutropia se ruga foarte mult pentru cei adormiti, mai ales pentru faptul ca in acea vreme bisericile erau inchise, preotii erau greu de gasit, iar inmormantarile se faceau in graba, fara slujba si rugaciunea cuvenita.

Cuvioasa Eutropia din Cherson a trecut la cele vesnice in ziua de 29 martie 1968, la varsta de 105 ani. Slujba de inmormantare a fost savarsita in Biserica Nasterea Maicii Domnului, unde sfanta a cantat vreme de mai multi ani, iar inmormantarea a avut loc in cimitirul din Kindiysk.

Sfanta Eutropia a fost canonizata in ziua de 9 august 2011, de catre Biserica Ortodoxa din Ucraina, iar cinstitele ei Moaste au fost asezate in Catedrala Sfantul Duh, din Cherson. Ea este praznuita in ziua de 29 martie.

Iulian Predescu

Sfanta Eutropia - Cherson

01 August 2013

Vizualizari: 1824

Voteaza:

Cuvioasa Eutropia din Cherson 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE