Sfanta Etheldreda

Sfanta Etheldreda Mareste imaginea.

Sfanta Etheldreda face parte dintre sfintii care au stralucit in vechime in pamanturile Apusului. Este una dintre cele mai iubite si cunoscute sfinte de origine anglo-saxona. Nu se cunosc decat putine informatii referitoare la viata si activitatea sa.

Sfanta Etheldreda s-a nascut in anul 630, fiind fiica Regelui Ana din Anglia de Est. Desi a fost casatorita de doua ori, dorinta sa cea mai mare a fost sa traiasca viata in feciorie. Primul sau sot, un barbat deosebit de evlavios, a trecut la cele vesnice la scurt timp dupa ce s-au casatorit.

Cel de-al doilea sot, Regele Egfrid, dupa doisprezece ani de casatorie alba, l-a rugat pe Episcopul Wilfrid sa o convinga pe Regina sa accepte legatura conjugala, promitandu-i acestuia o mare avere daca va reusi. Gandul sotului nu s-a indeplinit, mai mult acesta a acceptat intr-un final dorinta sotiei sale de a se etrage intr-un asezamant monahal unde Sa-i slujeasca doar lui Hristos.

Sfanta Etheldreda

Un an mai tarziu Etheldreda a ctitorit o manastire in Ely, pe locul catedralei din prezent, devenind prima stareta a asezamantului. Numerosi oameni o cinsteau pe stareta Etheldreda pentru nevointele sale aspre si pentru darurile sale duhovnicesti pe care le-a primit de la Dumnezeu. Avand darul inainte-vederii, a prezis aparitia unei epidemii, indicand cate surori din cadrul asezamantului vor muri. Tot acum si-a prezis vremea trecerii sale la cele vesnice.

In 1679, cu trei zile inaite de moartea sa, un medic i-a realizat o incizie pe o tumora aflata in dreptul gatului pentru a elimina infectia. Ea nu s-a temut de durere, spund ca asa cum in tinerete iubea sa se impodobeasca apeland la bijuterii, acum Dumnezeu a ingaduit ca ea sa cunoasca aceasta boala pentru a fi eliberata de pacatul mandriei. “Acum port o tumora la gat, iar nu un lant din aur si perle”.

La saisprezece ani dupa moartea sa, sora sa, Sfanta Sexburga, care i-a urmat Sfintei Etheldreda la staretie, a dorit sa mute ramasitele sale pamantesti in biserica. Cand a fost deschis sicriul, trupul sau a fost aflat intreg. Chiar si vesmintele pe care le purta sfanta aratau ca noi. Mai mult, in chip minunat, taietura si tumora de la gatul sfintei erau vindecate, fapt confirmat de acelasi medic care a operat-o.

La mormantul Sfintei Etheldreda s-au petrecut numeroase minuni acesta devenind un loc de pelerinaj. Mai multe biserici din Anglia i-au fost inchinate, iar multe fete au primit la Botez numele ei. Pana in prezent moastele Sfintei Etheldreda se pastreaza in Biserica Romano-Catolica din Ely.

Sfanta Etheldreda este praznuita pe 23 iunie.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1417

Voteaza:

Sfanta Etheldreda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE