Sfantul Alexie Toth

Sfantul Alexie Toth Mareste imaginea.

Sfantul Alexie Toth s-a nascut in data de 18 martie 1854, intr-o localitate din Slovacia, si a trecut la cele vesnice in data de 7 mai 1909, la varsta de 56 de ani, fiind inmormantat in Manastirea Sfantul Tihon, din South Canaan, Pennsylvania.

"Ca o recolta bogata a secerisului mantuirii, tinuturile Americii de Nord iti ofera, o, Doamne, toti sfintii care au stralucit intr-insele. Cu rugaciunile lor, daruieste Bisericii si pamantului nostru, pace statornica. Pentru mijlocirile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, o, Multmilostive!"

Sfantul Alexie Toth

Sfantul Alexie Toth s-a nascut in data de 18 martie 1854, in familia unui preot greco-catolic din satul Eperjes, aflat pe atunci in Ungaria, iar astazi in Slovacia. Parinti sai, Gheorghe si Cecilia, l-au indrumat pe copil pe calea credintei, inscriindu-l la seminarul teologic greco-catolic si, mai apoi, la Universitatea din Presov. Indata dupa finalizarea studiilor doctorale, tanarul Alexie s-a casatorit.

In anul 1878, la varsta de 24 de ani, Alexie a fost hirotonit preot, in cadrul Bisericii Greco-Catolice Uniate. La cativa ani dupa hirotonie, sotia si unicul fiu au trecut la cele vesnice. In anul 1879, episcopul zonei l-a randuit pe parintele Alexie in functia administrativa de secretar eparhial. Dupa o vreme, el a fost numit director al unui orfelinat si, mai apoi, in anul 1881, a fost numit director al Seminarului din Presov, unde, vreme de opt ani, va preda Drept Canonic si Istoria Bisericii.

Sfantul Alexie Toth

In anul 1889, la varsta de 35 de ani, parintele Alexie Toth a fost trimis in America, pentru a sluji ca preot misionar. Odata ajuns in Minneapolis, parintele a fost randuit in biserica greco-catolica-ortodoxa ruseasca, nou infiintata. Credinciosii din parohie proveneau mai ales din zona Muntilor Carpati, ortodocsi din nastere, insa fortati sa accepte unirea cu Roma, datorita stapanirii autro-ungare.

Cunoscuti si sub denumirea de "uniati", acesti credinciosi greco-catolici si-au pastrat ritualurile de slujba bizantine. Episcopii romano-catolici din America au cautat sa-i asimileze complet pe imigrantii din Europa, anuland orice urma de identitate. La randul lor, greco-catolicii simteau atitudinea acestora ca pe un jug apasator, neavand voie sa slujeasca in limba lor natala, precum erau obisnuiti.

In data de 19 decembrie 1889, ajungand in Minneapolis, parintele Alexie Toth a mers la arhiepiscopul romano-catolic John Ireland. Despre aceasta intalnire, parintele Alexie va spune: "M-am infatisat inaintea episcopului Ireland, i-am sarutat mana, dupa obicei, si i-am prezentat scrisorile de acreditare, uitand, insa, sa ingenunchez inaintea lui (lucru care, asa cum am aflat mai tarziu, a fost greseala mea de capetenie). Imi amintesc ca, de indata ce a citit faptul ca sunt greco-catolic, mainile au inceput sa-i tremure." Dupa ce a aflat ca este preot romano-catolic de rit grec, hirotonit de un episcop catolic si ramas vaduv, episcopul i-a spus: "Am scris deja la Roma, protestand impotriva unui astfel de preot ca dumneata! Pentru mine, nici tu, nici episcopul de care vorbesti nu sunteti catolici. Nu-ti voi oferi nici o garantie juridica spre a lucra aici."

Desi a cerut lamuriri si sprijin episcopului sau din Europa si chiar celor de la Roma, parintele Alexie Toth a ramas fara nici un raspuns. Atunci, precum insusi spune, parintele Alexie s-a hotarat sa faca toate demersurile necesare pentru a deveni ortodox. Despre acel moment, parintele va scrie: "M-am hotarat sa fac ceva ce purtasem vreme indelungata in inima mea: sa devin ortodox. Dar, cum se putea savarsi aceasta? Trebuia sa fiu foarte prudent. Nefericita Uniatie, izvorul declinului nostru si al tuturor relelor, se infiripase printre oamenii nostri de prea mult timp. Purtasem deja acel jug pe umerii nostri timp de 250 de ani. M-am rugat fierbinte lui Dumnezeu sa-mi dea putere sa limpezesc toate aceste lucruri parohienilor mei lipsiti de lumina."

Impreuna cu mai multi credinciosi ai parohiei incredintate, parintele Alexie Toth a pornit in cautarea episcopului ortodox din zona. Nu dupa multa vreme, parintele a aflat ca episcopul ortodox rus de care are nevoie este Preasfintitul Vladimir Sokolovski, din San Francisco. Mai apoi, un reprezentant al parohiei din Minneapolis a mers in San Francisco, pentru a se asigura ca episcopul cu pricina este cu adevarat ortodox.

Dupa ce parintele insusi va fi chemat pentru o intalnire, in San Francisco, in primavara anului 1891, chiar in Duminica Ortodoxiei, episcopul Vladimir a venit la parohia din Minneapolis. Cu aceasta ocazie, parintele Alexie Toth si peste 350 de imigranti greco-catolici au fost primiti in cadrul Eparhiei Ortodoxe din Alaska si insulele Aleutine. Astfel, in data de 28 august 1892, dupa recunoasterea oficiala, primita din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, convertirea parintelui Alexie si a parohiei sale a fost anuntata si in Biserica Sfantul Vasile cel Mare, din San Francisco. Fapta parintelui Alexie i-a atras acestuia si dusmani si prieteni, unii preoti uniati condamnandu-l, iar altii urmandu-i pilda.

Dupa doi ani de la convertire, parintele Alexie s-a mutat in localitatea Wilkes-Barre, tot in Pennsylvania, care era socotita drept centrul imigratiei carpatice. Pentru a veni in ajutorul celor care inca mai rataceau in eresul greco-catolic, parintele Alexie a intocmit un scurt catehism.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, de-a lungul misiunii sale, parintele a intors la dreapta credinta ortodoxa peste 15.000 de uniati (greco-catolici). Pentru activitatea sa, parintele Alexie Toth a fost numit protoiereu, tarul Nicolae al II-lea i-a conferit ordinul "Sfanta Ana", iar Sfantul Tihon, arhiepiscopul Americii de Nord, i-a daruit ordinele "Sfantul Vladimir" si "Sfantul Alexandru Nevski".

Sfantul Alexie Toth a trecut la cele vesnice in ziua de 7 mai 1909, la varsta de 56 de ani, fiind inmormantat in Manastirea Sfantul Tihon, din South Canaan, Pennsylvania. In anul 1994, el a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa, fiind numit "marturisitor si aparator al Ortodoxiei in America".

Teodor Danalache

Sfantul Alexie Toth

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

19 Martie 2013

Vizualizari: 2786

Voteaza:

Sfantul Alexie Toth 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE