Sfantul Christodulos

Sfantul Christodulos Mareste imaginea.

Sfantul Christodulos din Patmos este praznuit de doua ori in an, pe 16 martie (trecerea sa la cele vesnice) si pe 21 octombrie (mutarea cinstitelor sale moaste in Insula Patmos). Sfantul Christodulos s-a nascut in anul 1020 in Niceea, Bitinia. Parintii sai, Teodor si Ana, i-au pus la botez numele Ioan. Inca din copilaria s-a simtit atras de viata monahala si, de timpuriu alege sa imbratiseze acest chip de vietuire ingeresc. A trait ca ascet in Muntele Olimp in Bitinia si in Palestina.



Mai tarziu a mers in Muntele Latron in Caria, Asia Mica, la Manatirea Stilos unde a intemeiat o biblioteca si a adunat multi monahi in jurul sau. Datorita sederii sale pe Muntele Latron, Sfantul Christodulos mai este numit si "Latrinos". Din cauza atacurilor barbarilor, a mers in Patmos, in 1079, unde, cu sprijinul Imparatului Alexie I Comnenul (1081-1118), a construit renumita manastire inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul si biblioteca.

Dupa aceea, a mers la Constantinopol cu treburi manastiresti si ulterior, dupa ce a fost numit staret, a mers la Strovlio, un oras aflat langa coasta Asiei Mici, unde a purtat de grija Manastirii Sfantul Arsenie. De aici, a mers mai tarziu in Insula Kos. Aici a intemeiat o manastire inchinata Maicii Domnului, careia, prin mijlocirea lui Christodulos, Imparatul Alexie i-a oferit mosii pe insulele Leros si Lipsi.

Din Kos, a mers la Constantinopol si, intalnindu-se cu Imparatul Alexie, a cerut permisiunea sa intemeieze o manastire pe Insula Patmos. Permisiunea i-a fost acorata si, mai mult decat atat, intreaga insula i-a fost oferita Sfantului Christodulos in 1088. Lucrarile la constructia manastirii inchinate Sfantului Ioan Teologul nu au putut fi finalizate din cauza atacurilor turcilor. Sfantul Christodulos impreuna cu ucenicii sai au fost nevoiti sa paraseasca din nou Insula Patmos. Acestia au calatorit catre insula Evia in anul 1092.

Cercetarile arata ca sederea Sfantului Christodulos in Evia nu a fost de scurta durata. Exista marturii potrivit carora un om bogat din Evia ar fi pus la dispozitia Sfantului Christodulos propria casa, pe care acesta a transformat-o intr-o manastire. Pe langa aceasta, a existat o indelungata traditie in Evia potrivit careia Sfantul Christodulos ar fi trait ca pustnic intr-o pestera, aflata la marginea vestica a orasului Limni. In timpul sederii sale in Evia, Sfantul Christodulos a scris "Testamentul" sau si "Codicilul", in martie 1093, care a fost semnat de sapte oficiali din dioceza Halkida.

Despre trecerea la cele vesnice a Sfantului Christodulos aflam din lucrarea "Viata si faptele Parintelui Nostru Christodulos" a Mitropolitului Ioan al Rodosului. Tot din aceasta scriere aflam ca Sfantul Christodulos a vindecat un monah demonizat si a prevestit clipa trecerii sale la Domnul. Sfantul Christodulos a trecut la cele vesnice pe 16 martie. La scurta vreme, ucenicii au mutat moastele sale in Insula Patmos.
Pomenirea mutarii cinstitelor moaste se face pe 21 octombrie.

Radu Alexandru

.

21 Octombrie 2013

Vizualizari: 1156

Voteaza:

Sfantul Christodulos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE