Sfantul Corneliu din Pskov

Sfantul Corneliu din Pskov Mareste imaginea.

Sfantul Corneliu din Pskov este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 20 februarie. Nascut in anul 1501, in localitatea Pskov, acest sfant cuvios a fost staretul Manastirii Pesterilor, aflata in apropiere de Pskov, mai bine de patruzeci de ani. In cele din urma, in data de 20 februarie 1570, la varsta de aproape 70 de ani, Sfantul Corneliu L-a preaslavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, primita din mainile tarului Ivan cel Groaznic.

Manastirea Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Pesterilor", este o manastire cu obste de calugari aflata langa localitatea Perchory, la aproximativ 50 de kilometri inspre vest de Pskov, in Rusia, in apropierea granitei cu Estonia. Aceasta manastire a fost infiintata in jurul unor vechi pesteri pustnicesti, asemanatoare celor din Lavra Pecerska, din Kiev. Astazi, galeriile de pesteri sunt folosite pentru a adaposti trupurile monahilor trecuti la cele vesnice.

Sfantul Corneliu din Pskov

Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu s-a nascut in anul 1501, in localitatea Pskov. Tragandu-se dintr-o familie de nobili, parintii sai, Stefan si Maria, i-au oferit acestuia o educatie crestina deosebita, inca de mic el fiind randuit in grija unui monah din Manastirea Mirozhsky, aflata in Pskov.

Cata vreme a petrecut in manastire, copilul a invatat sa faca lumanari, sa sculpteze in lemn, sa citeasca si sa scrie, sa copieze manuscrise si sa zugraveasca icoane. Astfel, dupa terminarea anilor de studiu, tanarul s-a intors acasa cu o puternica dorinta de a imbratisa viata monahala.

Sfantul Corneliu din Pskov

Nu dupa multa vreme, impreuna cu un cleric din Pskov, tanarul a mers sa viziteze Manastirea Pesterilor, aflata in nordul orasului. Asezarea manastirii, intr-o padure retrasa si linistita, frumusetea slujbei la care a participat si taina pesterilor l-au facut pe tanar sa ramana in acest loc, in pofida decaderii materiale in care se afla manastirea.

In anul 1529, la varsta de numai 28 de ani, Cuviosul Corneliu a fost ales staret al Manastirii Pesterilor. In vremea staretiei sale, manastirea a cunoscut o inflorire duhovniceasca si materiala pe care nu a mai cunoscut-o sub nici un staret, nici inaintea sa, nici dupa aceea. In primul rand, obstea monahala, care era alcatuita doar din cativa monahi, a ajuns sa numere in jur de doua sute de vietuitori.

Sfantul Cuvios Corneliu din Pskov a desfasurat o activitate administrativa si pastoral-misionara deosebita, atat in incinta manastirii, cat si in regiunea din jurul acesteia. El a propovaduit dreapta credinta locuitorilor din preajma manastirii, ridicand in satele acestora mai multe locasuri de cult, spitale, orfelinate si azile.

In vremea unei epidemii, cand in orasul Pskov patimeau si mureau multi oameni, Sfantul Corneliu mergea zilnic prin oras, spovedindu-i si impartasindu-i pe cei bolnavi. Tot asa, el strabatea toate satele din jur, inmormantand pe cei bolnavi, saraci si parasiti.

Sfantul Corneliu din Pskov

Mai tarziu, in vremea unui razboi, el a propovaduit in toate satele si orasele ocupate, ridicand biserici si facand nenumarate acte de milostenie. Pe cei cazuti pe campul de lupta ii aducea in manastirea sa, unde le trata ranile sau ii inmormanta. Pe cei morti ii pomenea la fiecare Sfanta Liturghie, trecandu-i si in pomelnicul manastirii. In data de 15 august 1560, cuviosul a trimis anafura si aghiasma, drept binecuvantare, rusilor care luptau pe frontul de la Telin. In aceeasi zi, rusii au iesit biruitori, eliberand orasul si alungandu-i pe inamici.

Sfantul Cuvios Corneliu iubea foarte mult cartile de invatatura. Astfel, in vremea sa, Manastirea Pesterilor a adunat foarte multe carti si manuscrise, biblioteca acesteia ajungand renumita. In anul 1531, el insusi scrie un istoric al manastirii sale. Mai apoi, manastirea sa a preluat de la Manastirea Spaso-Eleazar traditia intocmirii de cronici. Se pastreaza pana astazi cronicile din Pskov, intocmite in manastirea cuviosului, in anii 1547 si 1567. Dupa ce intocmeste un pomelnic intins, cu toti ctitorii si binefacatorii manastirii, spre vesnica pomenire, Sfantul Corneliu incepe sa intocmeasca un nou istoric al manastirii, precum si o carte cu minunile icoanei Maicii Domnului din manastirea sa.

Din punct de vedere administrativ, Sfantul Corneliu largeste pesterile deja existente in manastire, iar in anul 1541 construieste o biserica mareata, inchinata Buneivestiri, pe locul unei biserici inchinate Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta, din lemn, care a fost mutata in afara zidurilor manastirii. Mai apoi, in anul 1559, a fost zidita si biserica inchinata Acoperamantului Maicii Domnului.

Sfantul Corneliu din Pskov

Manastirea Pesterilor fiind construita intr-o zona de conflict, intre anii 1558-1565, Sfantul Corneliu a hotarat si a coordonat imprejmuirea manastirii cu un puternic zid fortificat, in locul unuia mai vechi, construit din lemn. Poarta de intrare in manastire a fost zidita in chip maret, in turnul acesteia fiind amenajata o biserica inchinata Sfantului Ierarh Nicolae.

Sfantul Corneliu L-a preaslavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca in ziua de 20 februarie 1570, la varsta de 69 de ani, dupa 41 de ani de staretie, precum marturiseste o veche cronica a manastirii. In aceasta zi, Sfantul Corneliu a primit vizita tarului Ivan cel Groaznic. Staretul l-a asteptat in poarta manastirii, avand in mana Sfanta Cruce. Fiind orbit de manie, in urma unui complot demascat, tarul Ivan s-a repezit spre Cuviosul Corneliu si i-a retezat capul cu o sabie. Mai apoi, dandu-si seama ce a facut, tarul a luat trupul sfantului si l-a asezat in biserica mare a manastirii. In semn de pocainta, tarul Ivan a daruit manastirii numeroase daruri, numele staretului Corneliu fiind trecut in pomelnicul de la curtea domneasca.

Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu a fost inmormantat intr-o pestera a manastirii sale. Dupa mai bine de 120 de ani, trupul sau a fost gasit intreg si frumos mirositor. In anul 1690, mitropolitul Marcel de Pskov si Iborsk a mutat cinstitele sale Moaste in Biserica Adormirii Maicii Domnului, intr-o cripta noua, sapata in peretele bisericii. Mai tarziu, in data de 17 decembrie 1872, cinstitele sale Moaste au fost asezate intr-o racla de argint.

Teodor Danalache

Sfantul Corneliu din Pskov

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

01 Aprilie 2013

Vizualizari: 3005

Voteaza:

Sfantul Corneliu din Pskov 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE