Sfantul Dionisie din Olimp

Sfantul Dionisie din Olimp Mareste imaginea.

Sfantul Dionisie din Olimp este unul dintre sfintii isihasti care au trait in secolul al XVI-lea. Dupa ce s-a nevoit la Meteora si Sfantul Munte, Sfantul Dionisie a ales ca loc de nevointa Muntele Olimp. In acest loc, pe care vechii greci il credeau casa a zeilor, avea sa zideasca numerose "case Domnului”, atat biserici, paraclise, capele, cat si "biserici vii”, ucenici vrednici, monahi si mireni cu viata imbunatatita. Viata duhovniceasca in manastirea intemeiata de catre Sfantul Dionisie pe Muntele Olimp s-a fundamentat pe traditia isihasta si randuielile monahale atonite.

Sfantul Dionisie din Olimp s-a nascut in spre sfarsitul secolului al XV-lea in localitatea Sklataina, situat in reginuea Karditsa, Grecia. Deprizandu-se inca din copilarie cu rugaciunea si citirea cartilor duhovnicesti, dupa moartea parintilor sai, Dionisie a hotarat sa urmeze calea monahala. Tanar fiind, a mers la Manastirea Marea Meteora, unde a fost tuns in monahism si a primit numele Daniil. Cautand un loc de nevointa si mai izolat, a mers la Muntele Athos unde, la inceput a vietuit alaturi de un Batran imbunatatit, Ieromonahul Serafim, sub povatuirea sa duhovniceasca incepand sa inainteze in viata ascetica, postind aspru si lucrand virtutile. In Muntele Athos a a primit Schima Mare si tot in acest loc a fost hirotonit diacon si preot.

Sfantul Dionisie din Olimp

Pentru multi ani a trait ca pustnic langa Manastirea Caracalu, dedicandu-se curatirii si pazirii mintii prin rugaciunea lui Iisus. Deasupra Manastirii in padure se afla o pestera in interiorul cariea Sfantul Dionisie a construit o capela pe care a inchinat-o Sfintei Treimi. In aceasta capela se retragea noptile pentru a se ruga. Viata imbunatatita a Sfantului Dionisie a devenit cunoscuta in Sfantul Munte si multi monahi veneau la el pentru sfat duhovnicesc.

Viata sa ingereasca a dus la alegerea sa ca staret al Manastirii Filoteu (care pe atunci apartinea bulgarilor), pe care a renovat-o, si a reformat-o, transfosrmand-o in manastirea greceasca. Reactiile fata de aceste schimbari nu au intarziat sa apara din partea unor membri ai obstii, iar pentru a pune capat tulburarilor Sfantul Dionisie a hotarat sa mearga la Manastirea Sfantului Ioan Botezatorul din Veria. Pentru a nu fi hirotonit episcop, din acest loc a fugit in ascuns pe Muntele Olimp.

A infiintat o manastire in Pelion, la Zagora, si alta pe Olimp, in defileul raului Enippeas, la altitudinea de 1.000 m. Lui i se datoreaza, de asemenea, construirea a doua biserici situate pe piscuri: Sfantul Prooroc Ilie si Schimbarea la Fata.

Dupa ce a pus la punct viata de obste, la manastirea de pe Olimp (caracterizata, dupa legenda, prin faptul ca era inconjurata de chiparosi inalti), sfintul s-a retras nu departe, in munte, intr-o pestera. Acolo a construit, ca loc de rugaciune, o alta biserica, despre care se crede ca este cea mai mica din Grecia (are loc sa se inchine doar un singur credincios), chiar sub bolta de piatra. Seara, dupa ce Slujba Pavecernitei se incheia in manastire, sfantul pleca spre pestera. Acolo petrecea intreaga noapte in rugaciune si inainte de a se lumina se intorcea la manastire pentru Sfanta Liturghie. Ucenicii Sfantului Dionisie marturisesc faptul ca, desi era noapte, pe drumul catre si dinspre pestera Sfantul nu folosea lumanari sau faclii. Lumina care il calauzea era o lumina din lumea aceasta era lumina dumnezeieasca ce il ilumina si emana din el.

Sfantul Dionisie din Olimp

Sfantul Dionisie din Olimp nu a fost numai un reprezentant de seama al vietii isihaste a vremii sale, ci si un misionar si carturar. Purtand de grija grecilor ce se aflau sub ocupatia turca, Sfantul Dionisie mergea adesea in satele si orasele din Macedonia si Tesalia, oferindu-le oamenilor povatuire duhovniceasca si sprijin. In timpul vietii Sfantului Dionisie din Olimp in Manastirea Sfanta Treime s-a desfasurat o intensa activitate scriitoriceasca.

Sfantul Dionisie din Olimp a trecut la cele vesnice spre sfarsitul secolului al XVI-lea, intr-o zi de 23 ianuarie, in pestera Sfantul Lazar situata langa Manastirea Sfanta Treime.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2012

Vizualizari: 5952

Voteaza:

Sfantul Dionisie din Olimp 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE