Sfantul Eftimie din Peloponez

Sfantul Eftimie din Peloponez Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Eftimie din Peloponez este cinstit pe 22 martie. Sfantul Eftimie era de fel din Dimitzana Arcadiei. Parintii sai, Maria si Panagiotis, erau crestini. S-a nascut ca urmare a rugaciunilor mamei catre Sfantului Elefterie. Din acest motiv, a primit la botez numele Elefterie.

Sfantul Elefterie a mai avut doi frati mai mari, care se ocupau impreuna cu tatal lor cu comertul in Iasi. Ajunge la Bucuresti, unde ramane sa lucreze la un consulat. Aici se alatura unui politician turc si impreuna cu el pleaca catre orasul Sumla. In aceasta localitate se leapada de credinta in Hristos si trece la islam, primind numele Resitis. Ii pare rau de cele intamplate si cauta sa scape cat mai repede de imbracamintea turceasca. O leapada in Galata, in casa unui consul rus, de la care primeste haine de crestin. Dupa 4 zile petrecute la consulatul rusesc, pleaca cu o corabie in Sfantul Munte Athos.

Ajuns la Marea Lavra, se spovedeste Patriarhului Ecumenic Grigorie al V-lea, aflat aici din cauza exilului. Dupa 40 de zile de pocainta si rugaciune, merge la Schitul Aghia Anna, pentru ca voia sa se pregateasca de martiriu.

Dupa alte 20 de zile, cere binecuvantarea duhovnicului sa mearga in Constantinopol pentru a marturisi credinta in Hristos. La inceput, duhovnicul a fost de acord, insa pe urma l-a sfatuit sa marturiseasca numai daca va fi recunoscut si sa nu mearga de unul singur. Ajungand la Constantinopol si intalnind sase slugi ale acelui pasa unde statuse, nu a fost recunoscut. Intristat, s-a dus la Patriarhie, la un duhovnic pe care il cunostea si caruia i-a cerut binecuvantarea pentru a se preda, in ciuda hotararii luate impreuna cu duhovnicul aghiorit. Duhovnicul de la Patriarhia Ecumenica a incercat prin diferite moduri sa il faca sa se razgandeasca, insa datorita insistentei lui, a cedat si, dandu-i binecuvantarea, i-a spus ca Dumnezeu o sa-i indeplineasca dorinta.

A doua zi era sarbatoare, Schimbarea la Fata. Dupa ce s-a impartasit, Pronia Dumnezeiasca i-a scos in cale un monah cunoscut de la Marea Lavra, caruia i-a spus ce avea de gand sa faca. Acela a reusit sa il intoarca si sa il faca sa revina in Sfantul Munte, ca sa se pregateasca mai bine. Reintors in Sfantul Munte, a mers la mai multe manastiri, ajungand in cele din urma, dupa sfatul mai multor parinti, la Schitul Cinstitului Inaintemergator, la Gheronda Acachie, care pregatise mai multi mucenici. In deplina ascultare fata de acest batran, a dus o viata cu post, privegheri si rugaciune neincetata si, in scurt timp, a izbandit sa inainteze in toate virtutile, uimindu-i pe ceilalti frati.

Din nou i s-a aprins dorinta de a marturisi si de a patimi moarte muceniceasca, dar Gheronda Acachie l-a impiedicat, cerandu-i sa dobandeasca mai multa rugaciune, post, priveghere si lacrimi. Eftimie citea Evanghelia, Vietile Sfintilor, in special ale Sfintilor Noi Mucenici. In cele din urma, dupa incercarile si judecata batranului si fratilor, a fost tuns monah cu numele de Eftimie si, insotit de un alt monah, a plecat la Constantinopol. Dupa ce s-a intarit cu dumnezeiasca Impartasanie, in Duminica Floriilor, a reusit sa patrunda la Marele Vizir. Ajungand in fata lui, Eftimie a inceput sa-si faca semnul Sfintei Cruci, sa-L laude pe Hristos si sa lepede credinta musulmana inaintea fetei Vizirului.

Dupa chinuri si torturi prelungite el a fost omorit prin decapitare la Duminica Floriilor, in ziua de 22 martie a anului 1814. La moastele lui nu au intarziat sa se faca minuni.

Sfantul lui cap se pastreaza in Manastirea ruseasca a Sfantului Pantelimon din Sfantul Munte Athos. Asa a luat mucenicia acest tanar de douazeci de ani care, murind mai intai lui Hristos, a murit mai apoi pentru El.

Pentru rugaciunile Sfantului Nou Mucenic Eftimie, Doamne, Iisuse Hristoase mantuieste sufletele noastre, Amin!

Iulian Predescu

22 Martie 2019

Vizualizari: 2187

Voteaza:

Sfantul Eftimie din Peloponez 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE