Sfantul Ioan din Tesalonic

Sfantul Ioan din Tesalonic Mareste imaginea.

 Sfantul Nou Mucenic Ioan din Tesalonic a fost martirizat in Smirna, in ziua de 29 mai 1802, fiind in varsta de 17 ani.

Acesta era de neam grec, nascut in orasul Tesalonic. Parintii sai, niste crestini foarte evlaviosi, s-au ingrijit ca fiul lor sa primeasca o educatie crestina cat mai ziditoare si sa deprinda mestesugul cizmariei. Fratele sai mai mare, Teodor, stia sa scrie si sa citeasca insa Ioan (Nannos - dupa cum il numeau cei apropiati) nu a invatat. Tatal lor i-a luat pe acestia inca din copilarie la lucru, ca ucenici in cizmaria sa. In copilarie Nannos il ruga adesea pe Teodor sa-i citeasca vietile sfintilor, in special pe cele ale noilor mucenici, probabil din Noul Martirologiu al Sfantului Nicodim Aghioritul, care a fost tiparit la Venetia in 1794 si a fost raspandit de catre sfant. In sufletul curat al Nannos s-a aprins treptat dorinta de a urma pilda mucenicilor si sa primeasca moarte muceniceasca pentru credinta in Hristos.

Deoarece activitatea tatalui sau in Tesalonic nu mergea foarte bine, la sfatul unor cunostinte, acesta a hotarat sa-si deschida o cizmarie in Smirna. A mers impreuna cu fiul cel mare in Smirna in timp ce mama a ramas cu Nannos in Tesalonic. La inceputul anului 1802, tatal l-a luat si pe Nannos in Smirna pentru a lucra ca ucenic in cizmaria.

Nannos, in varsta de 17 ani, purta insa tainic intru sine dorinta de a-L marturisi pe Hristos cu pretul vietii sale, asemenea mucenicilor. In luna mai, fara sa sufle vreun cuvant tatalui si fratelui, a hotarat sa se converteasca la Islam iar apoi imediat sa-si lepede noua credinta. Ca apostat, urma sa fie pedepsit cu moartea de catre autoritatile turce musulmane.

A pus acest gand in aplicare, parasind magazianul tatalui sau si angajandu-se la cizmaria unui turc. Tanrul Nannos i-a spus turcului ca renunta la Crestinism si ca doreste sa fie musulman. Turcii l-au circumcis, potrivit randuielii, dandu-i numele Mahomed. Familia, ingrijorata, l-a cautat in multe locuri si, intr-un final, l-a aflat in cizmaria turcului. Cand au incercat sa-l ia pe Nannos acestia au fost tratati cu asprime, si au fost uimiti sa auda din gura turcului ca tanarul s-a convertit la Islam.

insa la doar cateva zile, Nannos a mers la cadiu, judecatorul musulman, spunandu-i acestuia: “Nu vreau sa fiu numit Mahomed, numele meu este Ioan”. Acesta l-a condamnat la moarte. Inainte de a-l ucide i-au fagaduit numeroase bunuri materiale cu conditia sa raman musulman. Ioan insa, inflacarat de dragostea cea pentru Hristos, a renuntat la .

Sfantul Ioan a trecut la cele vesnice pe 29 mai 1802, prin taierea capului. Crestinii din Smirna care auzisera de moartea muceniceasca a Sfantului Ioan s-au grabit sa inmoaie bucati de panza in sangele mucenicului sau sa ia particele din sfintele sale moaste.

Autoritatile turce au ordonat catorva ostasi sa pazeasca trupul Sfantului Ioan lasat pe pamant. Crestinii i-au induplecat insa pe ostasi sa poata lua particele din acesta. Trupul ar fi putut fi chiar dezmembrat, daca un grec instarit cu origini rusesti nu ar fi platit guvernatorului Smirnei o suma de bani pentru a primi trupul sfantului spre a-l putea inmormanta dupa randuiala.

La cateva zile dupa moartea muceniceasca s-a petrecut prima minune a Sfantului Ioan din Tesalonic. O femeie bolnava a fost vindecata atingandu-se de bucata de panza ta inmuiata in sangele noului mucenic. Inca de atunci, potrivit evlaviei crestinilor din Smirna Noul Mucenic Ioan era cinstit ca sfant.

Biserica Ortodoxa a proclamat canonizarea Sfantului Ioan din Tesalonic ulterior, pe care il praznuieste pe 29 mai. Moartea s-a muceniceasca a fost consemnata si de contemporanii sai, Sfantul Macarie Notara, Nichifor din Chios si Atanasie din Paros in Martirologiul publicat in 1819.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Septembrie 2013

Vizualizari: 1973

Voteaza:

Sfantul Ioan din Tesalonic 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE