Sfantul Mucenic Maxim Sandovici

Sfantul Mucenic Maxim Sandovici Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Maxim Sandovici este cinstit pe 6 septembrie.

Sfantul Maxim Sandovici s-a nascut in anul 1866 in satul Zdenia din Transcarpatia, regiune prezenta la granita dintre Polonia si Slovacia.

In vremea copilariei, in fiecare dimineata citea slujba utreniei si psalmodia diferite tropare. Dupa finalizarea gimnaziului, intra ca novice intr-o manastire unita din orasul natal. Pleaca dupa doar trei luni de vietuire de aici si merge la Lavra Poceaev din regiunea Volinia (Ucraina).

Este luat de Antonie Hrapovitki, Mitropolitul Kievului si al Galitiei, ca sa slujeasca pentru comunitatile ortodoxe din Transcarpatia. Se casatoreste si in anul 1911 este hirotonit preot.

Revine in satul natal si savarseste prima liturghie dupa impunerea Uniatiei. Este arestat si condamnat pentru opt zile de temnita. Iesit din inchisoare, continua sa savarseasca Sfanta Liturghie pentru satele din jur. In martie 1912 este arestat din nou, fiind acuzat ca este ortodox si ca se afla intr-o stransa legatura cu rusii (inamicii austriecilor). Dupa anchetari succesive, este declarat nevinovat.

In anul 1914, luna august, este arestat din nou, dar impreuna cu sotia sa insarcinata, cu parintii si o parte din credinciosii pe care ii pastorea. Este condamnat la moarte pe 6 septembrie 1914. A fost impuscat in curtea inchisorii, in fata parintilor sai. Inainte de a trece la cele vesnice a strigat: Trăiască Ortodoxia!

In 1922, sfintele sale moaste au fost duse in satul sau natal si ingropate langa zidul bisericii. De atunci mormantul sau a devent loc de pelerinaj pentru multi crestini.

06 Septembrie 2016

Vizualizari: 1183

Voteaza:

Sfantul Mucenic Maxim Sandovici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE