Sfantul Simeon Tabacarul din Cairo

Sfantul Simeon Tabacarul din Cairo Mareste imaginea.

Sfantul Simon Tabacarul este un ales vietuitor crestin din secolul al X-lea. Tabacarii, in randul carora se numara si Simon, se ocupau cu prelucrarea pieilor de animale, astfel incat ele sa poata fi folosite la lucru, pentru confectionarea de incaltaminte si imbracaminte.

Cunoscut si sub denumirea de "Simon Pantofarul", el a vietuit in orasul egiptean Cairo. Simon Tabacarul este cunoscut mai ales pentru minunea mutarii Muntelui Mokattam, din apropierea orasului Cairo, in vremea domniei califului musulman Al-Muizz Li-Deenillah (953-975). In acea perioada, patriarhul crestinilor copti era Avraam, de origine siriana (975-978).

Simeon Tabacarul din Cairo

Icoana infatiseaza un barbat orb, stand in picioare si ducand in mana o punga cu apa, amintind astfel de obiceiul lui de a cara apa celor bolnavi si batrani, in fiecare dimineata, mai inainte de a merge la lucru.

Sfantul Simon Tabacarul din Cairo

In vremea califului Al-Muizz, exista obiceiul ca liderii religiosi aflati in teritoriul sau sa discute inaintea lui toate probleme religioase aparute intre ei. Intr-una dintre aceste intruniri religioase, patriarhul Avraam a vorbit miscator despre crestinism, aratand oarecum inferioritatea evreilor, care nu au vrut sa recunoasca implinirea tuturor profetiilor.

Drept urmare, evreul Yaqub (Ibn Yusuf Ibn Killis) a urmarit denigrarea patriarhului, folosindu-se de un cuvant din Noul Testament. Astfel, el a adus in discutie cuvantul lui Iisus Hristos, care zice: "Daca veti avea credinta in voi cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta" (Matei 17, 20).

Auzind aceasta, califul l-a intrebat pe patriarh daca este adevarat acest cuvant. Afland ca asa este, el i-a ordonat sa ii arate lucrul implinit, spre a nu omora pe toti crestinii copti din localitate. Patriarhul, cerand trei zile ragaz, a plecat de la calif. Imediat, el a adunat un grup de calugari, preoti si batrani, spre a face rugaciune puternica in apararea crestinilor din localitate.

Simeon Tabacarul din Cairo

A treia zi, pe cand patriarhul se ruga in Biserica Suspendata din Cairo, Maica Domnului i-a aparut in vedenie. Ea i-a spus patriarhului sa mearga in piata centrala a orasului: "Acolo vei afla un om orb, purtand pe umarul lui un vas cu apa; ia-l pe acela cu tine, caci el este cel prin mainile caruia se va infaptui minunea."

Barbatul cel orb, din piata, era Simon Tabacarul. Din pricina unei neputinte, el a aplicat in litera cuvantul din Evanghelie, care zice: "Iar daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul sa fie aruncat in gheena" (Matei 5, 29).

Avraam l-a luat cu sine pe Simeon. Batranul orb i-a spus patriarhului sa mearga la muntele de langa localitate, impreuna cu preotii si cu batranii cei alesi, dar si cu califul si soldatii lui. Inaintea muntelui, patriarhului i s-a spus sa zica "Doamne, ai mila!" si sa insemneze muntele cu semnul Sfintei Cruci, de trei ori. Minunea s-a petrecut, muntele mutandu-se si toti incremenind de frica.

Simeon Tabacarul din Cairo

Califul Al-Muizz, recunoscand adevarul propovaduit de patriarh, s-a botezat imediat dupa savarsirea minunii. Astfel, in biserica locala inchinata Sfantului Mercurie a fost zidita o fantana baptismala, special pentru botezarea califului.

Aceasta exista si astazi, fiind numita "Maamoudiat Al-Sultan", aduca "Baptisteriul Sultanului". Astazi, in amintirea minunii savarsite cu mutarea muntelui, crestinii copti tin trei zile de post, inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului.

In perioada anilor 1989-1991, clerul copt si arheologii au efectuat multe lucrari de cautare a trupului lui Simon Tabacarul. Se credea ca Simon ar fi fost inmormantat in cimitirul Al-Habash, localizat astazi in vechiul Cairo. Cu toate acestea, trupul sau a fost descoperit in Biserica Sfanta Maria din Babylon El-Darag, in urma restaurarilor.

Trupul sau a fost descoperit in ziua de 4 august 1991, la un metru sub podeaua bisericii. Langa trupul barbatului a fost aflata si o icoana care il infatiseaza pe patriarhul Avraam si pe un batran ce poarta pe umeri doua vase cu apa. Intr-o biserica apropiata a fost aflat un vas de lut, vechi de peste o mie de ani, asemanator celui purtat de Simon Tabacarul, spre a cara apa celor saraci. Acesta este pastrat astazi in Manastirea Sfantul Simon din Muquattam, la marginea orasului Cairo.

Teodor Danalache

24 Mai 2012

Vizualizari: 3834

Voteaza:

Sfantul Simeon Tabacarul din Cairo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE