Sfantul Teofan, Mitropolit de Peritheorio

Sfantul Teofan, Mitropolit de Peritheorio Mareste imaginea.

Sfantul Teofan este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 3 mai. Sfantul Teofan a fost ucenicul  Sfantul Maxim Cavsocalivitul (+1365), devenind staret al Manastirii Vatoped din Muntele Athos, iar mai apoi Mitropolit de Peritheorio. Sfantul Teofan este totodata biograful Sfantului Maxim Cavsocalivitul. "Viata" scrisa de Sfantul Teofan a stat la baza celorlate biografii ale Sfantului Maxim Cavsocalivitul scrise ulterior. Sfantului Nicodim Aghioritul a preluat acesta scriere redand-o intr-o forma mai simpla.

Sfantul Teofan relateaza in "Viata Sfantului Maxim Cavsocalivitul" una dintre minunile traite in prezenta acestui sfant: "Intr-o zi am plecat din Manastirea Vatoped impreuna cu un alt monah pentru a merge la coliba sa (a Sfantului Maxim Cavsoclaivitul). Deoarece nu l-am aflat in acel loc m-am intristat si am privit imprejur incercand sa-l zaresc. Am urcat putin in spatele colibei sale, si privind de-a lungul drumului ce duce la Parintele Isaia, l-am zarit la mare departare. Intreaga zona este stancoasa si este dificil de parcurs. Dar, o , minune! L-am vazut pe sfant ridicandu-se de la pamant in aer si, asemenea unui vultur, a zburat pe deasupra padurii si a stancilor venind la locul unde ma aflam. Si, vazandu-l zburand in acest chip, m-am infricosat si am spus “Mare esti Doamne!” In teama mea am dat putin inapoi si intr-o clipa sfantul a ajuns in locul unde ma aflam, iar el canta. Ce canta? Nu stiu, din cauza puterii minunii. Dar am cazut la picoarele sale si l-am imbratisat. El m-a intrebat, “De cat timp stai in acest loc?. Apoi m-a luat de de mana si m-a dus in coliba sa. "

Sfantul Teofan marturiseste ca Sfantul Maxim l-a indemnat sa nu spuna nimanui nimic din cele ce avazut pana ce acesta din urma va trece la cele vesnice. Totodata, Sfantul Maxim a prorocit ca Teofan a junge staret al Manastirii Vatoped si episcop de Peritheorio. Peritheorio era un oras aflat langa Xanthi, ce a fost construit pe ruinele orasului Anastasioupolis, la inceputul secolului al XIV-lea.

Sfantul Teofan este mentionat ca episcop de Peritheorio in jurul anului 1350. Nu departe de Periotherio se afla Muntele Papikio, renumit pentru manastirile sale si pustnicii sai. Sfantul Maxim a vietuit pentru o vrreme aici si a lasat numerosi ucenici, dupa cum relateaza biograful sau, Sfantul Teofan.

Daca Sfantul Teofan a procedat asa cum l-a povatuit Sfantul Maxim, fara a scrie nimic pana la trecerea acestuia la cele vesnice, atunci "Viata", a scris-o cel mai probabil dupa 1365.

Sfantul Teofan s-a mutat la Domnul spre sfarsitul secolului al XIV-lea.

A fost canonizat de catre Patriahia Ecumenica in anul 2000 fiind praznuit pe 3 mai.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

05 Mai 2014

Vizualizari: 1059

Voteaza:

Sfantul Teofan, Mitropolit de Peritheorio 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE