Sfantul Vasile din Ancira

Sfantul Vasile din Ancira Mareste imaginea.

Sfantul Vasile de Ancira a trait in secolul al IV-lea si L-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca in anul 363, in vremea domniei imparatului pagan Iulian Apostatul. Sfantul Vasile, preotul din Ancira, este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 22 martie.

"Mucenicul Tau, Doamne, Vasile, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca, avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule."

Sfantul Vasile, preotul din Ancira

Sfantul Vasile de Ancira a trait in secolul al IV-lea, in vremea imparatului pagan Iulian Apostatul (361-363) si a lui Saturnin, guvernatorul Ancirei. Mai inainte de a fi chemat la slujirea preoteasca, in vremea episcopului Marcel din Ancira, el a fost medic. Desi episcopul Marcel era un antiarian care a cazut in erezia opusa, si anume modalismul, preotul Vasile a ramas un ortodox inflacarat pana la sfarsit, marturisind dreapta credinta in vremea imparatului Constantiu al II-lea (337-361).

El s-a facut cunoscut tuturor mai ales pentru ravna lui de a apara dreapta credinta. S-a pastrat mentionat in viata lui curajul de a-l infrunta pe imparatul pagan Iulian. Dupa ce a luat tronut imparatesc, imparatul Iulian a inceput sa-i prigoneasca pe crestini. Atunci, preotul Vasile din Ancira a inceput sa mustre in mod public necredinta imparatului si relele lui fapte impotriva crestinilor. Pentru aceasta, la ordinul imparatului, in scurt timp, sfantul a fost aruncat in inchisoare.

Cand a cautat sa-l mituiasca pe sfant, pentru a nu razvrati poporul, imparatul Iulian a primit urmatorul cuvant al Sfantului Vasile: "Eu in Hristos al meu cred, pe Care tu il lepezi, pe cand El ti-a incredintat tie imparatia aceasta pamanteasca; de aceea, va fi luata ea de la tine, foarte curand. Oare nu te rusinezi inaintea Sfantului Jertfelnic, sub care ai luat izbavire, atunci cand cautau sa te omoare pe cand aveai opt ani? Pentru aceasta, in scurta vreme imparatia aceasta pamanteasca se va lua de la tine, iar dupa ce cu amare chinuri se va smulge de la tine sufletul tau, trupul nu-ti va fi dat ingroparii." Aceasta se va dovedi a fi o profetie.

Intunecat de manie, imparatul Iulian a poruncit ca trupul Sfantului Vasile sa fie jupuit de viu, in fasii de piele. Dupa cateva zile, imparatul a venit la el, sa vada daca nu a renuntat la cele spune mai intai. Vazandu-l pe imparat, sfantul a luat singur o fasie de piele de pe trupul sau si, aruncand-o la picioarele lui, i-a zis: "Ia si mananca, imparate Iulian, caci dulce iti este tie acest fel de hrana, iar mie Hristos imi este Viata!" Rusinat si mai mult, imparatul a plecat din Ancira, iar chinuitorii au primit porunca sa continue bataile pana la sfarsit.

Sfantul Vasile, preotul din Ancira, a trecut la cele vesnice in anul 363. El este praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 23 martie.

"Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, Sfintite Mucenice Vasile, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

22 Martie 2016

Vizualizari: 2161

Voteaza:

Sfantul Vasile din Ancira 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE