Sfintii Grigorie, Teodor si Leon din Kefalonia

Sfintii Grigorie, Teodor si Leon din Kefalonia Mareste imaginea.

Sfintii Grigorie, Teodor si Leon  au trait in secolul al IV-lea fiind soldati in armata romana. Crezand cu tarie in adevarul Evangheliei, in timpul domniei imparatului arian Constantiu, au parasit armata pentru a nu fi obligati sa marturiseasca erezia ariana.  Din Sicilia au mers pe Insula Kefalonia, in regiunea numita Sami. Aici au vietuit pana la sfarsitul vietii lor. S-au nevoit intr-o padure deasa, langa ruinele unui vechi templu. Potrivit celor doua biografii latine, care confirma traditia locala orala (prima a fost scrisa de un calugar Dominican in 1348, si se pastreaza in trei manucrise aflate astazi in Vatican, Venetia si in York),  acesti trei marturisitori ai lui Hristos au trecut la cele vesnice pe 24 august.

Dupa multi ani de la trecerea lor la cele vesnice, sfintele lor moaste au fost descoperite in urma unei minuni. Un om bogat din Kefalonia, pe nume Mihail, se imbolnavise de lepra, iar cei trei sfinti i-au aparut sub chipul a trei ingeri, marturisindu-i ca se va vindeca du[pa ce le va afla cinstitele moaste. Mihail a mers la locul indicat de cei trei sfinti, unde a descoperit neingropate, intregi si frumos mirositoare cinstitele moaste ale celor trei sfinti pe atunci necunoscuti. La scurt timp acesta s-a vindecat de lepra. Drept multumire acesta a construit o biserica si o manastire cu numele "Sfintii Fanenton", adica "Sfintii care s-au aratat", unde moastele lor au fost pastrate pana la mutarea acestora de catre latini in timpul ocupatiei francilor (sec. IX-XIV).

In anul 2004, Mitropolitul Spiridon al Kefaloniei a facut demersuri pe langa Vatican pentru a examina continutul sarcofagului Sfintilor din Biserica Sfantului Proroc Zaharia din Venetia. Moastele aflate s-au dovedit a fi cele ale Sfintilor Grigorie, Teodor si Leon. Pe 1 februarie 2009, sfintele moaste au fost mutate in Grecia. O particica din sfintele moaste au fost oferite Mitropoliei Kefaloniei fiind aduse in Sami pe 2 mai 2009.

Manastirea Sfintii Grigorie, Teodor si Leon, a fost construita pe un deal din apropierea vechiului oras Sami. Intemeierea sa dateaza din 1264 iar ruinele care se pastreaza pana in prezent sunt din perioada bizantina. Dupa ocuparea Kefaloniei de catre normanzi in 1185, manastirea s-a aflat intr-o perioada de declin. Tot atunci a avut loc mutarea moastelor celor trei sfinti in Venetia. Manastirea a fost reconstruita spre sfarsitul secolului al XV-lea, atragand pana in sec.al XVIII-lea numerosi monahi si pelerini din intrega Grecie. Apoi va trece printr-o noua perioada de declin. In prezent, langa ruinele vechii manastiri a fost construit un paraclis inchinat Sfintilor Grigorie, Teodor si Leon.

Sfintii Grigorie, Teodor si Leon sunt pomeniti in Duminica Tuturor Sfintilor (prima duminica de dupa Pogorarea Duhului Sfant) si pe 1 februarie, cand este sabatorita sfintelor moaste in Grecia si in Kefalonia.

Radu Alexandru

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1347

Voteaza:

Sfintii Grigorie, Teodor si Leon din Kefalonia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE