Ctitorul Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena - Poitiers, condus pe ultimul drum

Ierarhi, preoti, diaconi si o multime de credinciosi, care s-au alaturat familiei indurerate, l-au condus ieri pe ultimul drum pe parintele paroh Petru Insuratelu, de la Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ - Poitiers.
Programul liturgic de ieri a inceput cu slujba Sfintei Liturghii, savarsita de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurat de un sobor de zece preoti si diaconi.

Slujba de prohodire a inceput la ora 10:00 si a fost oficiata in curtea sfantului lacas de pe bd. Poitiers de catre Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si de PS Calinic Botosaneanul, inconjurati de un sobor de 60 de preoti, din care au facut parte si pr. Ionel Roata, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, pr.

Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iasi 1, si pr. Vilie Dorosinca, protoiereu al Protopopiatului Iasi 2.

Dupa slujba de prohodire, pr. protopop Vilie Dorosinca si-a manifestat, in numele preotilor din Protopopiatul Iasi 2, regretul pentru trecerea la cele vesnice a pr. Petru Insuratelu si a prezentat cateva date biografice ale fostului paroh de la enoriile Igesti (Vaslui), Dumesti (Vaslui) si „Sf. Imp. Constantin si Elena“ - Poitiers din Iasi. „In anul 1984 este chemat la Sfanta Taina a Hirotoniei pe seama parohiei Igesti, jud. Vaslui, unde construieste o casa parohiala, iar din 1987 este transferat la parohia Dumnesti - Vaslui, unde construieste din temelie o biserica si reface un alt sfant lacas care arsese din temelie. Pentru aceasta activitate, in anul 1998 primeste distinctia de iconom stavrofor.

In anul 2003 i se aproba transferul la cerere in nou infiintata parohie «Sf. Imp. Constantin si Elena» din Protopopiatul Iasi 2, cu clauza misionara de a construi o noua biserica, pe care a inceput-o in anul 2005. Parintele a incercat sa faca din preotie un ideal, si nu un scop. A fost un preot bland, bun, echilibrat, un sprijin deosebit pentru doamna preoteasa, iar pentru credinciosi a fost un bun sfatuitor, determinandu-i sa lucreze ca si cum ar trai vesnic si sa se roage ca si cum ar muri maine. Era mereu gata pentru slujirea aproapelui. Parintele Petru se gandea zi si noapte cum sa termine mai repede constructia bisericii“, a mentionat pr. protopop Vilie Dorosinca.

In cuvantul sau, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a vorbit despre semnificatia a trei rugaciuni randuite sa se citeasca la inmormantarea preotului.

A urmat procesiunea catre mormantul unde a fost depus sicriul cu trupul neinsufletit al parintelui Petru Insuratelu, in sunetul cantarilor si al clopotelor.

 

Sursa: mmb.ro

.

26 Aprilie 2010

Vizualizari: 2217

Voteaza:

Ctitorul Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena - Poitiers, condus pe ultimul drum 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE