Mormantul Sfintei Elena

Mormantul Sfintei Elena Mareste imaginea.

Sfanta Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, a trecut la cele vesnice in Nicomidia Asiei Mici, la varsta de 80 de ani. Moartea ei a survenit la sfarsitul anului 328, inceputul lui 329, cand inceteaza pentru totdeauna baterea de monezi cu chipul Imparatesei Elena.

Trupul Sfintei Elena a fost ingropat la Roma, in mausoleul de pe antica Via Labicana. Trupul ei a fost pus intr-un sarcofag de porfirit. Mai tarziu, sarcofagul va fi ascuns in catacombele lui Petru si Marcelin, iar in secolul al XI-lea va fi dus la Vatican. Dupa renovarea Vaticanului din secolul al XVIII-lea, va fi asezat in muzeele Vaticanului, unde se afla si in prezent.

Sarcofagul fusese construit pentru Sfantul Constantin cel Mare. Este impodobit cu scene militare sculptate in relief care infatiseaza soldati romani calare si prizonieri barbari, in timp ce capacul sarcofagului este impodobit cu Victorii si Cupidoni purtand ghirlande.
 


Sfanta Elena a fost de sorginte sociala inferioara. A fost numita stabularia, iar Eutropius mentioneaza ca s-a nascut ex obscuriore matrimonio. Avand in vedere ca era "o femeie de rand" s-a emis ipoteza ca imparatul Constantius I Chlorus si Elena au trait fara sa fi avut o forma de convietuire oficiala, lucru care se intampla cu cei proveniti din clase sociale diferite. Insa, multi cronicari vorbesc de ei ca fiind sot si sotie. Amintim ca in momentul in care Constantius devine Cezar, o paraseste pe Elena si se casatoreaste cu Theodora, fiica Imparatului Maximilian Erculeo. Elena ramane absenta din izvoare pana in 306, cand Constantin cel Mare este proclamat imparat al imperiului. Este momentul in care Sfanta Elena este rechemata la curte. Daca inainte de de 324 detinea titlul de Nobilissma Femina, dupa infrangerea lui Licinius, Elena primeste titlul de Augusta.

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2016

Vizualizari: 10080

Voteaza:

Mormantul Sfintei Elena 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE