Sfestania sau slujba Aghiasmei mici

Sfestania sau slujba Aghiasmei mici Mareste imaginea.


Sfestania sau slujba Aghiasmei mici,
adica Sfintirea cea mica a apei

care se face spre toata trebuinta, la intaia zi a fiecarei luni sau cand va voi cel mare, ori cand va cere credinciosul.

Stiut sa fie ca prea bun si folositor de suflet obicei este sa se faca in biserici, in manastiri si in case, simtirea apei la toate zilele dintai ale lunii si stropi pe oameni in manastiri si in chilii, asemenea si in casele mirenilor si toate ale lor. Aceasta apa sfintita, pe care Duhul Sfant, prin rugaciunile preotilor, o sfinteste, are multe feluri de lucrari, precum insasi ectenia sfintirii si rugaciunea marturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc; se iarta si pacatele cele mici de peste toate zilele, adica nalucirile diavolesti si gandurile cele rele; mintea se curateste de lucrurile cele spurcate si se indrepteaza spre rugaciune; bolile le goneste si da sanatate sufleteasca si trupeasca. Si mai pe scurt: toti cei ce o primesc cu credinta iau sfintenie si binecuvantare. Pentru aceasta, dar, datori sunteti voi, preotilor, sa va invatati enoriasii ca sa o primeasca pe ea cu credinta spre marele folos al lor.

Preotul, binecuvantand, face inceput: Binecuvantat este Dumnezeul nostru..., Slava Tie, Dumnezeul nostru..., Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Ca a Ta este Imparatia..., Doamne miluieste (de 12 ori), Slava..., Si acum..., Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori) si

PSALMUL 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata, intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Slava..., Si acum..., Aliluia (de 3 ori), apoi Dumnezeu este Domnul..., glasul al 4-lea si troparele acestea:

Catre Nascatoarea de Dumnezeu, acum cu osardie sa alergam noi pacatosii si smeritii si sa cadem cu pocainta, strigand din adancul sufletului: stapana, ajuta-ne, milostivindu-te spre noi; grabeste ca pierim sub multimea pacatelor; nu intoarce pe robii tai deserti, ca pe tine, singura nadejde te-am castigat. Slava..., acelasi. Si acum..., a Nascatoarei:

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii. Ca de n-ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi izbavit din atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

PSALMUL 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea, mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu este inaintea mea pururea. Tie unuia am gresit, si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit, si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. intoarce fata Ta de catre pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide, si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat. Arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna-voirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Apoi se canta troparele acestea, glasul al 6-lea:

Irmosul:

Ceea ce ai primit bucurie prin inger si ai nascut pe Ziditorul tau, Fecioara, miluieste pe cei ce te maresc pe tine (de doua ori).

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Laudam pe Fiul tau, Nascatoare de Dumnezeu, si strigam, preacurata stapana: de toata nevoia izbaveste pe cei ce se roaga tie.

Tu, cea fara de prihana, esti lauda imparatilor, proorocilor, apostolilor si mucenicilor si aparatoarea lumii.

Toata limba drept-credinciosilor lauda, fericeste si slaveste preacurata nasterea ta, Marie, dumnezeiasca mireasa.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Da-mi, Hristoase al meu, ca un indurat, si mie nevrednicului, iertarea datoriilor, rogu-ma, pentru rugaciunile celeia ce Te-a nascut.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Intru tine mi-am pus nadejdile mele, Nascatoare de Dumnezeu; miluieste-ma cu rugaciunile tale si-mi daruieste mie iertare gresalelor.

Viaza-ma, ceea ce ai nascut pe Datatorul de viata si Mantuitorul, si ma miluieste cu rugaciunile tale, cea binecuvantata, nadejdea sufletelor noastre.

Ceea ce ai zamislit in pantecele tau pe Ziditorul tuturor, Fecioara cu totul fara prihana, cu rugaciunile tale, miluieste sufletele noastre.

Nascatoare de Dumnezeu, cu totul laudata, ceea ce prin cuvant ai nascut mai presus de cuvant pe Cuvantul, pe Acela roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Cu rugaciunile tale, stapana, milostiv fa pe Judecatorul si Fiul tau mie celui ce am gresit mai mult decat orice om.

Noi cei ce ne rugam sa fim mantuiti cu rugaciunile tale, dupa datorie strigam tie: bucura-te Nascatoare de Dumnezeu, curata, pururea Fecioara.

Izbaveste-ma de focul cel vesnic si de chinurile ce-mi sunt puse inainte, Nascatoare de Dumnezeu, ca sa te fericesc pe tine.

Nu trece cu vederea rugaciunile robilor tai, rugamu-ne, intru tot laudata stapana, ca sa ne izbavim de toata nevoia.

Slobozeste-ne de boli, de toate durerile si de primejdii pe noi care scapam la acoperamantul tau cel sfintit.

Minune straina s-a savarsit intru tine, Nascatoare de Dumnezeu; ca pentru noi, precum suntem noi, S-a nascut din tine Ziditorul tuturor si Dumnezeul nostru.

Biserica ta, Nascatoare de Dumnezeu, s-a aratat locas de tamaduire fara plata a bolilor si mangaiere sufletelor celor scarbite.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ai nascut pe Mantuitorul, izbaveste de primejdii si de toata nevoia pe robii tai.

Preacurata stapana, scoate pe robii tai din toata mania cea viitoare si din toata vatamarea sufleteasca si trupeasca.

Miluieste cu rugaciunile tale, Fecioara, de Dumnezeu Nascatoare, pe toti care alearga la tine, si-i scoate din toata nevoia si necazul.

Cine vine la Biserica ta, Nascatoare de Dumnezeu, si nu ia degrab tamaduire sufletului, impreuna si trupului, Preacurata?

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Fiind rugat de toti sfintii, indurate, si de cetele cele de sus, curateste-ma pe mine, pentru ceea ce Te-a nascut.

Doamne, odihneste cu dreptii pe adormitii robii Tai.

Iarta, Mantuitorule, sufletele fratilor nostri celor adormiti intru nadejdea vietii, slabeste si le lasa gresalele.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Bucura-te, curatirea lumii, Fecioara; bucura-te nastrapa si candela cea cu totul de aur a manei celei dumnezeiesti si a luminii, mireasa dumnezeiasca.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Cantam Tie, Dumnezeului celui in Treime, strigand cantarea cea intreit sfanta si rugandu-ne ca sa luam mantuire.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

O, Fecioara, ceea ce ai nascut pe Mantuitorul si Stapanul lumii si Domnul, pe Acela roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Bucura-te munte, bucura-te rug, bucura-te usa, bucura-te scara, bucura-te masa dumnezeiasca, bucura-te ajutatoarea tuturor, stapana.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Milostive, pentru rugaciunile Maicii Tale celei preacurate si ale tuturor sfintilor Tai, daruieste milele Tale poporului Tau.

Sfintilor arhangheli si ingeri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi.

Cu rugaciunile maritilor Tai arhangheli si ingeri si ale cetelor celor de sus, bine-pazeste pe robii Tai, Mantuitorule.

Sfinte Ioane, Proorocule si inaintemergatorule, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pentru rugaciunile cinstitului si maritului Proorocului, Inaintemergatorului si Botezatorului Tau, Hristoase, Mantuitorul meu, pazeste pe robii Tai.

Sfintilor maritilor apostoli, mucenicilor si toti sfintii, rugati-va iui Dumnezeu pentru noi.

P entru rugaciunile maritilor apostoli, ale mucenicilor si ale tuturor sfintilor Tai, daruieste milele Tale poporului Tau.

Sfintilor celor fara de arginti, rugati-va Iui Dumnezeu pentru noi.

Pentru rugaciunile sfintilor celor fara de arginti, Nascatoare de Dumnezeu, pazeste pe robii tai ca o aparatoare si sprijinitoare a lumii.

Slava...

Slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, zicand: Treime Sfanta, mantuieste sufletele noastre.

Si acum..., a Nascatoarei:

Ceea ce in vremile mai de pe urma in chip minunat ai zamislit si ai nascut pe Ziditorul tau, Fecioara, mantuieste pe cei ce te maresc pe tine.

Apoi:

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.

Diaconul: Domnului sa ne rugam

Iar preotul zice:

Ca sfant esti Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Apoi troparele acestea, glasul al 6-lea:

Acum a sosit vremea, care sfinteste pe toti, si ne asteapta Dreptul Judecator; ci te intoarce, suflete, catre pocainta, ca desfranata care cu lacrimi striga: Doamne, miluieste-ma.

Hristoase, Cel ce ai revarsat, cu curgeri mari, izvorul tamaduirilor in Biserica cea preacurata a Fecioarei, Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, indeparteaza astazi, prin stropirea binecuvantarii Tale, toate bolile celor neputinciosi.

Fecioara, ai nascut neispitita de nunta si fecioara ai ramas; Maica nenuntita, Nascatoare de Dumnezeu, Marie, roaga pe Hristos, Dumnezeul nostru, sa ne mantuiasca pe noi.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, indrepteaza lucrurile mainilor noastre si cere iertare pacatelor noastre, cand cantam noi cantarea cea ingereasca:

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de trei ori).

Diaconul: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

Prochimen, glasul al 3-lea:

Domnul este luminarea mea si Mantuitorul meu, de cine ma voi teme?

Stih: Domnul este pazitorul vietii mele, de cine ma voi infricosa?

APOSTOLUL

Diaconul: Intelepciune.

Din Epistola catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel, citire:

(II, 11-18)

Fratilor, cel ce sfinteste si cei ce se sfintesc, dintr-Unul sunt toti; de aceea nu se rusineaza sa-i numeasca pe ei frati, zicand: Spune-voi fratilor mei numele Tau. In mijlocul bisericii Te voi lauda. Si iarasi: Eu voi fi increzator in El; si iarasi: Iata eu si pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu. Deci, de vreme ce pruncii s-au facut partasi sangelui si trupului, in acelasi fel si El S-a impartasit de acestea, ca sa surpe prin moartea Sa pe cel ce are stapanirea mortii, adica pe diavolul, si sa izbaveasca pe acei pe care frica mortii ii tinea in robie toata viata. Caci, intr-adevar, nu a luat firea ingerilor, ci samanta lui Avraam a luat. Pentru aceea, dator era intru toate sa Se asemene fratilor, ca sa fie milostiv si credincios arhiereu in cele catre Dumnezeu, pentru curatirea pacatelor poporului. Caci prin ceea ce a patimit, fiind el insusi ispitit, poate si celor ce se ispitesc sa le ajute.

Preotul: Pace tie...Citetul: Aliluia, glasul 1.

Stih: Raspuns-a inima mea cuvant bun.

EVANGHELIA

Diaconul: Intelepciune drepti...

Din Sfanta Evanghelie de la Ioan, citire:

(V, 1-4)

In vremea aceea S-a suit Iisus la Ierusalim. Iar in Ierusalim, langa Poarta oilor, era o scaldatoare, care se numea pe evreieste Vitezda, avand cinci pridvoare. in acestea zacea multime multa de bolnavi: orbi, schiopi, uscati, asteptand miscarea apei, caci un inger al Domnului se cobora la vreme in scaldatoare si tulbura apa; si cine intra intai, dupa tulburarea apei, se facea sanatos, ori de ce boala era tinut.

Apoi diaconul zice ectenia aceasta:

Cu pace Domnului sa ne rugam.

Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.

Pentru pacea a toata lumea si pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.

Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.

Pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, [pentru (inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)], pentru cinstita preotime si intru Hristos diaconime si pentru tot clerul si poporul, Domnului sa ne rugam.

Pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si satelor si pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului sa ne rugam.

Pentru orasul si tara aceasta, pentru toate orasele si satele si pentru cei ce cu credinta locuiesc intr-insele, Domnului sa ne rugam.

Pentru buna intocmirea vazduhului, pentru imbelsugarea roadelor pamantului si pentru vremuri pasnice, Domnului sa ne rugam.

Pentru cei ce calatoresc pe ape, pe uscat si prin aer, pentru cei bolnavi, pentru cei ce patimesc, pentru cei robiti si pentru mantuirea lor, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se sfinteasca apa aceasta, cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se pogoare peste apa aceasta lucrarea cea curatitoare a Treimii celei mai presus de fire, Domnului sa ne rugam. Pentru ca sa fie apa aceasta tamaduitoare sufletelor si trupurilor, si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica, Domnului sa ne rugam. Pentru ca sa se trimita ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului, Domnului sa ne rugam.

Pentru toti care au trebuinta de ajutor si folosinta de la Dumnezeu, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa ne luminam noi cu luminarea cunostintei, prin Treimea cea de o fiinta, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca Domnul Dumnezeul nostru sa ne arate pe noi fii si mostenitori ai Imparatiei Sale, prin gustarea si stropirea cu apa aceasta, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa fim izbaviti noi de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu darul Tau.

Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii pomenind-o. Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra, lui Hristos Dumnezeu sa o dam.

Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

Iar preotul zice aceasta

Rugaciune

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, cel mare intru sfat si minunat in lucruri, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta; Cel ce pazesti asezamantul Tau si dai mila Ta celor ce Te iubesc pe Tine si pazesc poruncile Tale; Cel ce primesti lacrimile cele de umilinta ale tuturor celor din nevoi, ca pentru aceasta ai venit in chip de rob, nu cu naluciri infricosandu-ne pe noi, ci dand adevarata tamaduire trupului si zicand: iata te-ai facut sanatos, de acum sa nu mai gresesti. inca si din tina ai facut ochi sanatosi si poruncind sa se spele, prin cuvant ai facut sa se salasluiasca lumina; Cel ce opresti valurile patimilor celor potrivnice si potolesti marea cea sarata a acestei vieti si imblanzesti pornirile cele greu de purtat ale placerilor; insuti, Iubitorule de oameni Imparate, Cel ce ne-ai dat noua sa purtam vesmant luminat ca zapada din apa si din Duh (aici preotul, afundand de trei ori mana dreapta in apa, face semnul crucii, zicand de fiecare data):

Si acum trimite harul Preasfantului si de-viata-facatorului Tau Duh, care sfinteste toate, si sfinteste apa aceasta.

Si prin gustarea si stropirea cu apa aceasta, trimite noua binecuvantarea Ta, care spala intinaciunea patimilor. Asa ne rugam, cerceteaza neputinta noastra, Bunule, si tamaduieste cu mila Ta bolile noastre cele sufletesti si trupesti. Pentru rugaciunile preacuratei, preabinecuvantatei stapanei noastre, Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor, cerestilor si celor fara de trup Puteri; pentru rugaciunile cinstitului si maritului Proorocului, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor apostoli; ale celor intre sfinti parintii nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; ale celor intre sfinti parintii nostri: Atanasie, Chirii si Ioan cel Milostiv, patriarhii Alexandriei; ale celor intre sfinti parintii nostri: Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, si Spiridon al Trimitundei, facatorii de minuni; ale sfintilor ierarhi: Calinic de la Cernica, Nifon, patriarhul Constantinopolului, Iosif cel Nou de la Partos, Iorest si Sava de la Alba Iulia; ale sfintilor, maritilor si marilor mucenici: Gheorghe, purtatorul de biruinta, Dimitrie, izvoratorul de mir, Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Ioan cel Nou de la Suceava, Serghie si Vah, Ioan Valahul si Nicolae; ale sfintelor mucenite: Filofteea de la Curtea de Arges si Tatiana de la Craiova si ale tuturor sfintilor, bunilor biruitorilor mucenici si mucenite; ale sfintilor, maritilor si facatorilor de minuni fara de arginti: Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, Samson si Diomid, Mochie si Anichit, Talaleu si Trifon; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostri: Grigorie Decapolitul, Nicodim de la Tismana, Dimitrie cel Nou, Visarion si Sofronie; ale preacuvioasei maicii noastre Parascheva; ale sfantului (N), a carui pomenire o savarsim; ale sfintilor si dreptilor si dumnezeiestilor parinti Ioachim si Ana si ale tuturor sfintilor Tai. Si pazeste, Doamne, pe dreptcredinciosii robii Tai, dandu-le lor sanatate sufletului si trupului, si implineste toate cele de trebuinta obstii acesteia crestine, care slujeste Tie, si fii ei in toate milostiv. Adu-Ti aminte, Doamne, de toata episcopia dreptcredinciosilor care drept invata cuvantul adevarului Tau si de tot cinul preotesc si calugaresc si de mantuirea lor. Adu-Ti aminte, Doamne, de cei ce ne urasc si de cei ce ne iubesc pe noi; de fratii nostri care slujesc si stau de fata; de cei ce pentru binecuvantate pricini nu s-au intamplat aicea si de cei ce ne-au poruncit noua, nevrednicilor, sa ne rugam pentru dansii. Adu-Ti aminte, Doamne, si de parintii si fratii nostri care sunt in robie si in suparari, si-i miluieste pe dansii dupa mare mila Ta, izbavindu-i de toata nevoia.

Ca Tu esti izvorul tamaduirilor, Hristoase Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preotul; Pace tuturor. Diaconul: Capetele voastre, Domnului sa Ie plecati.

Iar preotul citeste in taina aceasta

Rugaciune

Pleaca, Doamne, urechea Ta si ne auzi pe noi, Tu, Cel ce ai primit a Te boteza in Iordan, si ai sfintit apele; si ne binecuvinteaza pe noi pe toti, care prin plecarea capului nostru aratam semnul supunerii. Si ne invredniceste a ne umple de sfintenia Ta prin gustarea si stropirea cu apa aceasta. Si sa ne fie noua, Doamne, spre sanatatea sufletului si a trupului.

Cu glas:

Ca Tu esti sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre, si Tie slava si multumire si inchinaciune inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Dupa aceea, luand preotul Sfanta Cruce o afunda in apa crucis, de trei ori, in timp ce se canta (de trei ori) troparul acesta, glasul 1:

Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau (se canta o data de preot si de doua ori de cantaret).

Apoi preotul, stropind cu apa cea sfintita, in chipul crucii, altarul sl biserica (sau casa), canti troparul acesta, glasul al 2-lea:

Darurilor tale, fa-ne pe noi vrednici, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, trecand pacatele noastre si dand tamaduire celor ce cu credinta primesc binecuvantarea ta, preacurata.

Apoi preotul si tot poporul saruta Sfanta Cruce; dupa aceea preotul stropeste pe toti cu apa cea sfintita, in care timp se canta stihirile acestea, glasul al 4-iea;

Izvorul tamaduirilor avand, sfintilor cei fara de arginti, dati tamaduiri tuturor celor ce au trebuinta, ca cei ce v-ati invrednicit de mari daruri de la izvorul cel pururea curgator al Mantuitorului nostru. Caci a zis Domnul catre voi, ca cei se sunteti de aceeasi ravna cu apostolii: Iata v-am dat voua putere asupra duhurilor celor necurate ca sa le scoateti si sa tamaduiti toata boala si toata neputinta. Pentru aceasta, dupa poruncile Lui, bine-vietuind, in dar ati luat, in dar dati, tamaduind patimile sufletelor si ale trupurilor noastre.

Slava...

Cauta spre rugaciunea robilor tai, ceea ce esti cu totul fara prihana, potolind pornirile cele rele impotriva noastra si izbavindu-ne pe noi de tot necazul. Ca pe tine singura te avem nadejde tare si neclintita si apararea ta am dobandit. Sa nu fim rusinati, stapana, noi cei ce te chemam pe tine. Grabeste spre rugaciunea celor ce striga catre tine cu credinta: bucura-te, stapana, ajutatoarea tuturor, bucuria, acoperamantul si mantuirea sufletelor noastre.

Si acum..., a Nascatoarei, glasul a! 8-lea:

Stapana, primeste rugaciunea robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

Si dupa sfarsitul stropirii, diaconul zice ectenia aceasta:

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

Strana: Doamne miluieste (de trei ori)

Inca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea cercetarea, lasarea si iertarea pacatelor robilor Tai (N), si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie.

Inca ne rugam ca sa se pazeasca sfant locasul acesta (sau casa aceasta) si toate orasele si satele de boala, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de navalirea altor neamuri si de razboiul cel dintre noi, si pentru ca milostiv, bland si lesne iertator sa fie noua bunul si iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, si sa indeparteze si sa imprastie toata mania, care se porneste asupra noastra, si sa ne izbaveasca pe noi de mustrarea Lui cea dreapta, care este asupra noastra, si sa ne miluiasca pe noi.

Strana: Doamne miluieste (de 40 de ori).

Preotul zice:

Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, si milostiv fii noua, Stapane, pentru pacatele noastre si ne miluieste pe noi. Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Diaconul: Intelepciune. Strana: Binecuvinteaza. Preotul: Slava Tie, Hristoase Dumnezeule... Si sfarsitul acesta:

Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, pentru rugaciunile sfintilor si intru tot laudatilor apostoli, ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostri, si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

Strana: Amin.

RANDUIALA PENTRU AGHIASMA MICA

asa cum se face dupa Pasti, in toata Saptamana Luminata, pana la duminica Tomii

Dupa ce binecuvinteaza preotul, canta el insusi: Hristos a Inviat... (se canta o data de preot si de doua ori de cantareti). Apoi stih: Inviaza Dumnezeu risipindu-se vrajmasii Lui...toate pe rand. Si iarasi preotul: Hristos a Inviat…Cantaretii: Si celor din morminte viata daruindu-le (de trei ori). Apoi zice diaconul sau preotul cel mai mare ectenia mare si ecfonisul. Dupa aceea canonul Pastilor pe 8 sau pentru graba pe 6. La Cantarea a 3-a, ectenia mica si ipacoi: Venit-au mai inainte de dimineata cele ce au fost cu Maria...

La Cantarea a 6-a, ectenia mica, condacul Pastilor si icosul. Apoi prochimenul, Apstolul si Evanghelia. Invierea lui Hristos vazand...(de 3 ori) si Inviind Iisus din mormant...(de 3 ori). Apoi urmeaza Cantarea a 7-a, pana la sfarsit. Si dupa toate cantarile se zice: Hristos a Inviat...(de 3 ori). Asemenea si dupa Cantarea a 9-a, iar ectenia si luminanda (de trei ori). Apoi rugaciunile Aghiasmei si dupa rugaciuni, in loc de: Mantuieste, Doamne poporul Tau... cand afunda preotul Sfanta Cruce in apa canta: Hristos a Inviat...(o data preotul si de doua ori cantaretii). Dupa aceea stihirile Pastilor cu stihurile lor si dupa sfarsitul stihirei, Slava..., tot: Hristos a Inviat pana se boteaza tot poporul. Iar de este Litie afara din manastire, la intoarcere, se canta canonul Pastilor sau numai irmoasele, cum va fi voia celui mai mare.

09 Octombrie 2009

Vizualizari: 52323

Voteaza:

Sfestania sau slujba Aghiasmei mici 5.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • dumitrescu catalina Postat la 2016-02-15 08:55

    comentariul meu este o replica a mesajului trimis de dl.savu,mai sus.datoria mirenilor crestini e sa termine cu mizeriile despre banii pe care ii cer preotii.un adevarat crestin nu ar deschide NICIDOATA gura si sa emita asemenea rautati.in primul rand,crestinii ar trebui sa se ocupe de biserica.cine plateste utilitatile,cheltuielile in sarbatori,ajutarea saracilor si a orfanilor,a vaduvelor si a feilor cu copii singure? ce mirean s-a dus de curand la biserica sa ofere bani pt.sprijinul tinerilor ce ratacesc prin viata? cine s-a oferit sa pun aun aer conditionat in biserica pe banii lui? cat timp mirenii nu s-au ocupat deloc ,cu dragoste,de biserica,cum isi permit sa umple lumea de gunoialel gandurilor lor rele? daca nuv or sa fie crestini,pot pleca,oricum nu inteleg nimic din religia ortodoxa,dar sa termine cu mizeriile ce smitesc altii,mai putin rai.

  • MirceaMugurel SAVUPostat la 2010-10-02 23:17

    Doamne ajuta ! Va rugam sa faceti cunoscut si indatoririle MIRENILOR, respectiv SE PLATESTE ? Si CAT ??? avem convingerea ca, raspunsul Domniilor Voastre, fiind cele mai indreptatite de crezare, sunt de importanta fundamentala, existentiala ~ parte componenta a Fiintei Crestinului ORTODOX si a vietii acestuia. Practica, "Viata", ca sa citam un Preot: "Viata nu o puteti pacali!" Cu Admiratie, Respect si Loialitate, Fratii ROMANI ! ! !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE