Canon de pocainta pentru cel intemnitat

Canon de pocainta pentru cel intemnitat Mareste imaginea.

Canon de pocainta a celui intemnitat

Rugaciunile incepatoare

Doamne miluieste (de 12 ori)

Veniti sa ne inchinam (de 3 ori).

Psalmul 50

Cantarea 1

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Milostive Doamne, prea mult am pacatuit, prea mult m-am tavalit in tina pacatului. Dar raza Dumnezeiestii Tale milostiviri s-a atins de inima mea si m-a indemnat sa ma ridic din cadere si sa alerg cu inima indurerata catre Tine.

Miluieste-maDumnezeule, miluieste-ma! Duhul deznadejdii ispiteste fara incetare sufletul meu, impiedicandu-ma sa vad calea spre Dumnezeiescul liman. Oare cine ma va izbavi? Oare cine ma va lua de mana? Si cine ma va povatui cu blandete pe calea mantuirii?

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Povara singuratatii ma zdrobeste si nu este nimeni care sa imi inteleaga framantarile si durerile. De ce ai ajuns aici, suflete? De ce nu ai stiut sa fugi de pacat, ca sa nu fii nevoit sa rabzi osanda aceasta?

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Nimeni din cei care alearga la Tine, Nascatoare de Dumnezeu, nu iese rusinat; pentru aceasta Te rog sa nu treci cu vederea durerile mele, ci ca Grabnica Ocrotitoare sa imi vii in ajutor.

Cantarea a 3-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Marele Pavel zicea ca nici o suferinta nu il poate desparti de Tine. Eu nu gasesc in mine atata credinta, dar cred Tie ca nu vei ingadui sa trec prin incercari pe care sa nu le pot duce.

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Pacatul este viu in inima mea si am obosit sa ma lupt cu cugetele pacatoase. Dar de fiecare data cand simt adierea Harului Tau, stiu ca nu sunt singur in razboiul pe care il port. Iti multumesc Iubitorule de oameni, ca nu Te-ai scarbit de pacatele mele si ca nu m-ai lepadat de la fata Ta.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Inainte de a parasi aceasta temnita, Te rog sa ma ajuti sa parasesc gandurile mele cele rele si obiceiurile cele pacatoase. Care mi-ar fi folosul daca as pleca de aici pentru a ma intoarce la rautatile de dinainte? Ce as castiga daca as mari povara pacatelor mele?

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Celor neputinciosi acoperamant fiind, Preacurata, Tie ma rog: Grabeste de mijloceste inaintea Stapanului sa ma invredniceasca de Mila Sa.

Cantarea a 4-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Nu stiu sa ma rog Tie, Doamne, nu stiu sa cad inaintea Ta. Si cine oare m-ar putea invata sa fiu al Tau, asa cum pacatul m-a invatat sa fiu al celui rau? Cine, daca nu Tu, punand in inima mea duhul pocaintei si al indreptarii, duhul umilintei si al smereniei?

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Ajuta-ma Doamne, ajuta-ma! E tot ce poate spune sufletul meu. Si chiar daca rugaciunea mea este lipsita de putere, nadajduiesc ca o vei auzi, pentru ca mare este iubirea Ta de oameni. Ajuta-ma Doamne, ajuta-ma!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!

Mandria si iubirea de sine m-au asuprit ca niste tirani si m-au facut surd fata de cuvintele Bisericii Tale. Am cautat voia mea si am cazut in prapastie, am cazut intre talharii cei nevazuti. Ajuta-ma Doamne, ajuta-ma! Vino Doamne! -precum bunul samarinean si ranile fara de numar ale sufletului meu oblojeste-le.

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Intristat fiind si lipsit de cei apropiati sufletului meu, indraznesc Maica Multmilostiva, sa Te rog sa imi fii Povatuitoare pe calea mantuirii. O, intoarce tristetea mea in bucurie! Preasfanta Fecioara, intoarce tulburarea mea in liniste!

Cantarea a 5-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Talhar sunt si talhar as fi ramas pana la sfarsitul vietii, daca nu ai fi binevoit sa bati la usa inimii mele. Intra, Dumnezeule, intra Imparate al Slavei! Si cum nu Te-ai scarbit de ieslea Viflaimului, asa nu Te scarbi nici de ieslea sufletului meu, care Te asteapta ca pe ultima scapare.

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Nu imi este de nici un folos sa masor multimea pacatelor altora si sa ma vad mai curat decat alti hoti, ucigasi sau pacatosi care se desfata acum de placerile trupesti. Ci voi vedea numai noianul faradelegilor mele, pastrand in sufletul meu nadejdea ca prin cainta mea voi primi iertarea lor.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!

Multi au intrat in temnita sa fie pedepsiti pentru pacatele lor, dar au iesit mai rai si mai pacatosi decat au intrat. Ar fi trebuit sa le fie loc de ispasire, dar au nimerit intre dascalii faradelegii, carora le-au urmat in rautate. Sa nu fiu partas acestei caderi Doamne! Sa fiu pazit prin Harul Tau si prin mila Ta!

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Cu stralucirea luminii Tale Fecioara, lumineaza sufletul meu cel impilat cu necuratia, ca intorcandu-ma precum fiul cel risipitor sa primesc iertarea Parintelui Ceresc.

Cantarea a 6-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Oare voi sti sa duc aceasta grea cruce a suferintei si sa culeg roadele rabdarii? Mi-e teama Doamne, ca nu cumva din pricina nepriceperii mele durerea mea sa nu ramana fara folos.

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! De ma voi indulci in mintea mea cu amintirea lumestilor dezmierdari, de voi primi gandurile spurcate care incearca sa goneasca cugetarea la cele sfinte, cum se va mai curata sufletul meu?

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!

Prea mult m-am afundat in faradelegi, prea mult am trait ca un necredincios. Destul iti este, suflete al meu! Pana cand vei mai bea din paharul pe care ti-l intind puterile intunericului?

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Imparateasa a neamului crestinesc, in pustie ai ajutat-o pe Sfanta Maria Egipteanca sa rabde arsita soarelui si ispitele diavolesti. Asa ajuta-ma si pe mine in ceasul acesta, inteleptindu-ma si intarindu-ma in rabdare.

Cantarea a 7-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Vreau sa pun inceput bun mantuirii! Vreau sa ma caiesc de pacatele mele! Lumineaza Doamne, mintea mea cea intunecata, ca prin Sfanta Spovedanie sa primesc iertare de pacate, si prin pocainta sa primesc tamaduirea sufletului meu bolnav!

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Mai devreme sau mai tarziu moartea va pune stapanire pe trupul meu. Mi-e frica de moarte, Datatorule de viata, dar ma rog Tie sa sadesti in sufletul meu nadejdea ca pacatele mele vor fi iertate si ca ma voi bucura de frumusetile Ceresti.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!

Daca voi muri inainte de a fi izbavit de lanturile robiei trupesti? Oare sunt pregatit sa vin inaintea Ta pentru a fi judecat? Nu, Doamne, de aceea ma rog Tie sa imi dai vreme de pocainta! Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma!

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, am auzit ca pe multi i-ai scapat din primejdia mortii, dupa ce au cerut cu zdrobire de inima ajutorul Tau. Asa scapa-ma si pe mine de primejdiile care m-au inconjurat, ca Tu esti nadejdea mea in ceasul de grea incercare.

Cantarea a 8-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Avand inima impietrita nu am venit la Tine mai devreme si in desert ma chinui sa dau timpul inapoi. Am stat departe de Lumina Ta, Doamne, si am iubit intunericul. Te rog primeste-ma la Tine precum i-ai primit pe cei ce au venit in al unsprezecelea ceas.

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Iarta-ma! Dumnezeule, iarta-ma! Stiu ca Tu l-ai fi iertat si pe Iuda, cel nevrednic de numele de apostol, daca s-ar fi pocait de faradelegea sa. Si cred ca ma poti ierta si pe mine, daca ma caiesc de pacatele mele. Iarta-ma! Dumnezeule, iarta-ma!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!

Nu am lacrimi de pocainta, si nici nu stiu daca pocainta mea covarseste pacatele mele. Dar nu nadajduiesc in multimea pocaintei mele, ci in multimea iubirii Tale. Iarta-ma! Dumnezeule, iarta-ma! Si nu contenesc sa ma rog Tie: Invata-ma Tu, Doamne, sa ma pocaiesc asa cum trebuie!

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Maica Domnului, alerg la Tine ca la Izbavitoarea celor necajiti, usureaza-ma de povara pacatelor mele si iarta-ma, Ceea ce dai dezlegare de pacate celor ce se roaga Tie.

Cantarea a 9-a

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Pomeneste-ma Doamne, cand vei veni in Imparatia Ta! -a strigat catre Tine talharul de pe cruce, si rugaciunea sa i-a fost socotita drept pocainta. Si eu strig catre Tine, pomeneste-ma, Doamne, ca talhar sunt si nimic in afara de mila Ta nu ma poate ajuta! Iarta-ma! Dumnezeule, iarta-ma!

Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in Rai! - i-ai raspuns talharului, aratand prin aceasta ca ai venit sa ii mantuiesti nu pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, care vin la pocainta. Dupa mantuirea Ta, Doamne, suspina sufletul meu. Mantuieste-ma, asa cum l-ai mantuit si pe acela si pe toti cei care s-au lepadat de faradelegile lor. Iarta-ma! Dumnezeule, iarta-ma!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!

Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Fiul Lui Dumnezeu, care ai vaenit in lume ca sa ii mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu! La picioarele Tale cazand, ca oarecand desfranata, ma rog Tie cu zdrobire de inima: Mantuieste-ma, Fiule al Lui Dumnezeu, mantuieste-ma!

Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!

Bucura-Te, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Aparatoare si scapare a neamului crestinesc. Bucura-Te, strig Tie, rugandu-Te sa ceri Dumnezeiescului Tau Fiu sa faca si cu mine precum a facut cu talharul si sa imi randuiasca locas in Imparatia Sa cea Cereasca.

Rugaciunea celui intemnitat

Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce ai primit a Te rastigni pentru mantuirea noastra, a pacatosilor, intinde mana Ta cea tare si bratul Tau cel milostiv peste mine, pacatosul Tau rob. Iarta-ma Doamne! Am pacatuit, Doamne, si povara pacatelor ma apasa. Iarta-ma Doamne! Am facut faradelegi, si nu sunt vrednic sa ridic ochii mei spre Tine. Dar cine altul ma va ridica si se va milostivi de mine, daca nu Tu, Doamne? Iarta-ma Doamne! Cad in genunchi inaintea Ta si Te rog: vezi durerea mea, vezi prapastia in care am cazut si ridica-ma ca un Iubitor de oameni! Iarta-ma Doamne! Mantuieste-ma, Dumnezeule, mantuieste-ma! Indrepteaza pasii mei pe calea mantuirii. Fereste-ma de caderea in pacat. Iarta-ma Doamne! Ajuta-ma sa traiesc sub pavaza Sfantului Inger Pazitor, care ma ocroteste de la Sfantul Botez. Intareste-ma sa merg pe calea cea stramta a virtutii si sa am puterea de a respinge ispita care ma trage pe calea cea larga a pacatului. Iarta-ma Doamne! Mult am gresit fata de altii, Preabunule Doamne. La Tine toate sunt cu putinta. Indrepteaza Tu, Doamne, ceea ce am stricat eu. Iarta-ma Doamne! - si curata Tu ceea ce am intinat eu si vindeca ceea ce am ranit eu. Ca vazand lucrarea Ta cea binecuvantata sa-Ti multumesc pentru Milostivirea Ta si sa Te slavesc in toate zilele vietii mele, pana la suflarea mea cea mai de pe urma. Slava Tie Doamne, Slava Tie! Amin!

17 Februarie 2010

Vizualizari: 8000

Voteaza:

Canon de pocainta pentru cel intemnitat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE