Impartasirea

Impartasirea Mareste imaginea.


Impartasirea

Randuiala impartasirii grabnice a celui bolnav

  

Preotul, ajungand la bolnav si luand pe sine epitrahilul si felonul, zice: Binecuvantat este Dumnezeul nostru., Sfinte Dumnezeule.

, Preasfanta Treime., Tatal nostru., Doamne miluieste (de 12 ori). Slava., Si acum., Veniti sa ne inchinam. (de 3 ori). Si Simbolul credintei: Cred intru unul Dumnezeu. Apoi aceste tropare:

 

Cinei Tale celei de taina, astazi, Fiul lui Dumnezeu, partas ma primeste, ca nu voi spune vrajmasilor Tai taina Ta, nici sarutare Iti voi da ca Iuda; ci ca talharul, marturisindu-ma, strig Tie: pomeneste-ma, Doamne, intru Imparatia Ta.

 

Slava.

 

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti; Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Pe Dumnezeu L-am cunoscut prin intruparea din tine, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara; pe Acela roaga-L sa mantu­iasca sufletele noastre.

 

Doamne miluieste (de 40 de ori).

 

Apoi citeste rugaciunile acestea:

  

Rugaciunea intai:

 

Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Mantuitorul nostru, singurul Care ai puterea a ierta pacatele oamenilor, ca un bun si iubitor de oameni, Dumnezeule, treci cu vederea toate gresealele robului Tau (N), cele cu stiinta si cu nestiinta; si fara osanda invredniceste-l sa ia preacuratele Tale Taine, nu spre osanda, nici spre adaugirea pacatelor, ci spre curatirea sufletu­lui si a trupului si spre arvunirea Imparatiei Tale. Caci Tu esti ajutor si zid tare si aparare impotriva potrivnicului, si tu dai iertare si curatire gresealelor lui. Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  

Rugaciunea a doua:

  

Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperamantul casei sufletului meu, pentru ca este pustie si toata surpata, si nu afli in mine loc vrednic ca sa-Ti pleci capul; ci fiindca voiesti a fi cuprins de noi si a petrece cu noi, ca un iubitor de oameni, curateste pe robul Tau  (N),  de intinaciunea trupeasca  si sufleteasca si invredniceste-l pe dansul sa se impartaseasca cu preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor lui si spre curatirea sufletului si a trupului; pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, care din veac au bineplacut Tie. Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchi­naciunea, impreuna si Tatalui si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  

Rugaciunea a treia:

 

Domnul Dumnezeu,  preamilostivul,  sa  te  miluiasca. Domnul Iisus Hristos sa-ti implineasca toate cererile cele bune. Domnul, Cel in toate puternic, sa te izbaveasca de tot necazul si de toata boala. Domnul sa te invete pe tine. Domnul sa te intelepteasca. Domnul sa-ti ajute. Domnul sa te mantu­iasca. Domnul sa te apere. Domnul sa te pazeasca. Domnul sa te curete. Domnul sa te umple de bucurie duhovniceasca. Domnul sa-ti fie sprijinitor sufletului si trupului tau. Domnul, ca un bun, milostiv si de oameni iubitor, sa-ti dea iertare de pacate. Domnul Dumnezeu, Iisus Hristos, la ziua judecatii sa te miluiasca si sa te binecuvinteze in toate zilele vietii tale. Ca Aceluia se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impre­una si Parintelui Celui fara de inceput si Preasfantului, bunului si de-viata-facatorului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

 

Amin.

 

Si de va fi fost marturisit bolnavul mai inainte, indata sa fie impartasit cu Sfintele Taine; iar de nu, sa se marturiseasca. Dupa marturisire, citeste

  

Rugaciunea

 

Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai iertat pacatele lui Petru si ale desfranatei, prin lacrimi, si ai indreptat pe vamesul care si-a cunoscut gresealele sale, primeste marturisirea robului Tau (N), si cele ce a gresit de voie si fara de voie, cu cuvantul, cu fapta, sau cu gandul, ca un bun, iarta-i-le; pen­tru ca Tu singur ai putere a ierta pacatele. Ca Tu esti Dumnezeul milelor si al indurarilor si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Sa zici si aceasta rar, ca sa o poata zice si bolnavul dupa tine, sau macar sa o inteleaga:

 

Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. Inca cred ca acesta este Insusi preacurat Trupul Tau si acesta este Insusi scump Sangele Tau. Deci ma rog Tie, miluieste-ma, si-mi iarta gresalele mele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul sau cu lucrul, cele cu stiinta si cu nestiinta; si ma invredniceste fara de osanda sa ma impartasesc cu preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Amin.

 

Cinei Tale celei de taina, astazi, Fiul lui Dumnezeu, partas ma primeste, ca nu voi spune vrajmasilor Tai taina Ta, nici sarutare Iti voi da ca Iuda; ci ca talharul, marturisindu-ma, strig Tie: pomeneste-ma, Doamne, intru Imparatia Ta.

 

Nu spre judecata sau spre osanda sa-mi fie mie impartasirea cu preacuratele Tale Taine, Doamne, ci spre tamaduirea sufle­tului si a trupului.

  

Dupa aceea ia o particica din Sfintele Taine si o pune in lingurita, in care toarna putin vin, cat ii este cu putinta celui bolnav sa ia mai lesne.

 

Si asa il impartaseste cu Sfintele Taine. Iar dupa aceea sa zici aceasta: Slava Tie, Dumnezeule. (de 3 ori). Si de este vreme, sa citesti rugaciunile de multumire, iar

 

de nu, macar aceasta:

 

Trupul Tau cel sfant, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, sa-mi fie spre viata de veci, si Sangele Tau cel scump, spre iertarea pacatelor. Si sa-mi fie mie impartasirea aceasta spre bucurie, spre sanatate si spre veselie. Si la infricosatoarea si a doua venire a Ta, invredniceste-ma pe mine pacatosul sa stau de-a dreapta slavei Tale, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai. Amin.

 

Apoi: Acum libereaza pe robul Tau., Sfinte Dumnezeule., Preasfanta Treime., Tatal nostru., Ca a Ta este Imparatia. Si troparul zilei.  Slava., Si acum., al Nascatoarei:

 

Pentru rugaciunile tuturor sfintilor, Doamne, si ale Nasca­toarei de Dumnezeu, pacea Ta da-ne-o noua si ne miluieste pe noi, ca un indurat.

 

Doamne miluieste (de 3 ori) si otpustul zilei. 

 

SLUJBA LA IESIREA CU GREU A SUFLETULUI

 

Trebuie sa stie preotul ca mare datorie are sa se ingrijeasca de bolnavi; pentru aceea, indata ce va auzi ca cineva dintre credinciosii incredintati lui este bolnav, sa nu astepte a fi chemat, ci singur, nechemat, sa se duca, chiar de mai multe ori de va fi trebuinta. Sa spuna inca si credinciosilor sai, ca sa-i dea de stire cand ar fi cine­va bolnav, si mai ales de boala grea.

 

Preotul, binecuvantand face inceput: Binecuvantat este Dumnezeul nostru., Sfinte Dumnezeule., Preasfanta Treime., Tatal nostru., Ca a Ta este Imparatia., Doamne miluieste (de 12 ori). Veniti sa ne inchinam. (de 3 ori) si urmeaza 

 

PSALMUL 69

 

Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte! Doamne, sa-mi ajuti mie grabeste-Te! Sa se rusineze si sa se infrunte cei ce cauta sufletul meu; sa se intoarca inapoi si sa se rusineze cei ce-mi voiesc mie rele. Intoarca-se indata rusinati cei ce-mi graiesc mie: «bine, bine». Sa se bucure si sa se veseleasca de Tine toti cei ce Te cauta pe Tine, Dumnezeule, si sa zica pururea cei ce iubesc mantuirea Ta: "Slavit sa fie Domnul!". Iar eu sarac sunt si sarman, Dumnezeule, ajuta-ma! Ajutorul meu si Izba­vitorul meu esti Tu; Doamne, nu zabovi!

 

Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea. si Psalmul 50:  Miluieste-ma,

 

Dumnezeule. Apoi

 

CANONUL Alcatuire a lui Andrei al Cretei, Ierosolemitul

 

Cantarea 1, glasul al 6-!ea:

 

Irmos: Ca pe uscat umbland Israel.

 

 

Veniti sa va adunati toti, care cu dreapta credinta in viata ati trait, si plangeti sufletul care s-a instrainat de la slava lui Dumnezeu, si cu toata staruinta a slujit demonilor celor rai.

 

Acum toata vremea vietii mele ca fumul a trecut si iata stau inainte-mi ingeri trimisi de la Dumnezeu, cerand fara mila ticalosul meu suflet.

 

Slava.

 

Iata s-au infatisat multime de duhuri viclene, tinand zapisul pacatelor mele, si striga foarte, cerand fara rusine umilitul meu suflet.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

De acum catre cine voi striga? Cine-mi va primi plangerea cea cu durere si suspinarea inimii, daca nu tu, Preacurata Fecioara, nadejdea credinciosilor si a tuturor pacatosilor?

 

Cantarea a 3-a:

 

Irmos: Nu este Sfant precum Tu, Doamne, Dumnezeul meu.

 

Bunii mei prieteni si cunoscutilor, pentru ce nu plangeti pe prietenul si fratele cel oarecand iubit, iar acum instrainat de Dumnezeu si de voi toti?

 

Iubitii mei frati, vazand pacatele mele vadite prin cumpana cea dreapta, rugati pe Hristos, Dumnezeul tuturor, sa fie mie indurator.

 

Slava.

 

Aducandu-va aminte, iubitilor, de prietenia mea catre voi, rugati pe Hristos sa caute spre mine cel ce sunt lipsit in chip rusinos de viata si sunt chinuit.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Pleaca urechea ta spre mine, Maica Dumnezeului meu, din inaltimea slavei tale celei mari, ceea ce esti buna, si asculta-mi suspinele cele din urma si-mi intinde mana.

 

Cantarea a 4-a:

 

Irmos: Hristos este puterea mea.

 

Vai mie, desfranatul! Amar mie, ticalosul! Caci mainile-mi tind catre prietenii mei si lacrimi vars din ochi, dar nu este nimeni sa ma miluiasca.

 

Lupta cea cu totul pierzatoare de suflet mi-a sosit si, ridicand ochii catre ingerii lui Dumnezeu cei luminati, strig: lasati-ma putin sa vietuiesc; dar nimeni nu ma aude.

 

Slava.

 

Plangeti-ma pe mine, tanguiti-ma, cete ingeresti si voi toti iubitorii de Hristos pamanteni, ca fara indurare sufletul meu este despartit de trup.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Stapana, stapana, miluieste acum sufletul meu cel stramtorat, care cauta numai catre acoperamantul tau, si nu ma lasa, ceea ce esti buna, sa fiu dat demonilor.

 

Cantarea a 5-a:

 

Irmos: Cu dumnezeiasca stralucirea Ta.

  

Fa sa lumineze peste mine lumina cea duhovniceasca, pen­tru ca sa Te vad macar cat de putin, Hristoase; caci de acum nu Te voi mai vedea, ca ceata mare de diavoli, fara de veste, a venit asupra mea, si multimea faptelor mele cele rusinoase ma acopera.

 

Izbaviti-ma voi toti, iubitilor, care neindurati va aratati spre mine cel ticalos si cu totul nenorocit. Ca daca toti ati fi grait macar un cuvant catre Stapanul meu, m-ati fi izbavit de intuneric.

 

Slava.

 

Mantuieste-ma, mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, capetenia ingerilor, ca de acum nu voi mai chema in ajutor numele tau cel sfant, ca buzele mi-au tacut si limba mi s-a legat.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Mantuieste-ma si tu, Stapana preacurata, Maica Hristosului si Dumnezeului meu, ca de acum eu ticalosul nu voi mai vedea chipul tau, din pricina gresealelor mele; caci s-a stins lumina mea si noaptea ma acopera.

  

Cantarea a 6-a:

 

Irmos: Marea vietii vazand-o inaltandu-se.

  

Plecati urechea voastra catre mine, fratilor, si cu luare-aminte ascultati sunetul slab al graiurilor mele celor umilite si nu cumva sa nu le dati ascultare, caci toti veti lua plata de la Domnul.

 

Iata, acum se desparte cu durere sufletul de ticalosul meu trup. Deci sa nu-l ingropati in pamant, caci nu este vrednic de aceasta; ci, tarandu- afara, sa-l aruncati la caini.

 

Slava.

 

Caci ce folos am eu, daca sufletul meu este tras la infrico­satoarele chinuri, iar trupul este cantat de voi! Lasati-l nein­gropat, ca sa manance cainii inima mea.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Trecand, poate, cei straini si vazandu-mi oasele tarate de caini, milostivindu-se, vor striga din suflet: ajuta, stapana, sufletului acestui trup nenorocit

  

Cantarea a 7-a:

 

Irmos: Datator de roua cuptorul.

 

Iata, tragand, au smuls cu durere din trup, fara de veste, ticalosul meu suflet si-l duc la Judecatorul de Care trebuie sa te temi si sa te infricosezi. Deci,  aducandu-va aminte, iubitilor, de petrecerea mea impreuna cu voi, faceti pomenire pentru mine.

 

Miluiti-ma pe mine, ingeri preasfinti ai lui Dumnezeu atottiitorul, si ma izbaviti din toate vamile celor vicleni, caci n-am fapte bune sa indreptez cumpana faptelor celor rele.

 

Slava.

 

Cand va veti sui, sfintii mei ingeri, sa stati inaintea scaunului lui Hristos, plecand genunchii, cu plangere sa strigati Lui: miluieste, Facatorule al tuturor, faptura mainilor Tale, Bunule, si nu o lepada de la Tine.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Inchinandu-va Stapanei si preacuratei Maicii Dumnezeului nostru, rugati-o sa plece genunchii impreuna cu voi, si-L va intoarce spre mila; caci fiind Maica si hranitoare, va fi ascul­tata.

  

Cantarea a 8-a:

 

Irmos: in vapaie, cuviosilor roua ai izvorat.

  

Acum suspinati, pentru mine ticalosul, toate marginile pamantului si impreuna lacrimati, caci a venit de sus hotarare cumplita: sa mi se lege mainile si picioarele si sa fiu lepadat afara.

 

Ratacind in toate, suspinand strig cu amar catre tine, pazitorul ticaloasei mele vieti: vezi rautatea vesnicelor mele legaturi si nu inceta a te ruga pentru mine.

 

Slava.

 

Pentru ca am fost dat demonilor si sunt coborat cu sila in adancul iadului, stiu ca acum toti ma vor uita; tu insa, ingerul Domnului, pomeneste-ma.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Maica Hristosului meu, cum m-ai uitat? Cum n-ai plecat spre indurare pe Cel ce a izvorat sange din coasta, ca sa mantuiasca pe cei pe care i-a zidit? O, amar mie! Cum s-a incuiat milostivirea Hristosului meu!

 

Cantarea a 9-a:

 

Irmos: Pe Dumnezeu a-L vedea nu este cu putinta oamenilor.

 

De acum nu-mi voi mai aduce aminte de Dumnezeu, pen­tru ca in iad nu este nici o aducere-aminte de Domnul; ci voi zacea acoperit in chip cumplit de intuneric, asteptand Invierea, cand voi fi aruncat in foc de Judecatorul tuturor pamantenilor.

 

Dumnezeu de acum nu-Si va mai aduce aminte de mine, nici multimea ingerilor, nici adunarea arhanghelilor, nici cetele proorocilor si ale apostolilor, nici multimile mucenicilor si ale tuturor dreptilor, ci singur voi suferi relele pe care le-am adunat.

 

Slava.

 

Plangeti-ma de acum si ma tanguiti: adancul iadului si amar, viermele si tartarul si toate chinurile; suspinati pentru mine, pentru ca numai eu singur am fost adus si am fost dat voua, ca sa fiu chinuit amarnic.

 

Si acum. a Nascatoarei:

 

Maica a lui Dumnezeu, cauta intru adanc si vezi un suflet dat chinurilor spre pedeapsa; si plecandu-ti genunchii, lacrimeaza, ca Cel ce Si-a dat sangele pentru mine sa Se plece la rugaciunile tale si sa ma cheme pe mine.

 

Apoi: Cuvine-se cu adevarat.

  

RUGACIUNE

 

pentru sufletul cel osandit

 

Domnului sa ne rugam.

  

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Atottiitorule, Cel ce voiesti ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului; Care nu voiesti moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu, ne rugam si cu umilinta cerem Tie: sufletul robului Tau (N), dezleaga-l de toata legatura si-l slobozeste de tot blestemul, caci Tu esti Cel ce dezlegi pe cei legati si ridici pe cei cazuti, nadejdea celor deznadajduiti. Porunceste, dar, Stapane, sa se dezlege in pace sufletul robului Tau si sa se odihneasca in locasurile cele vesnice cu toti sfintii Tai, prin Unul-Nascut Fiul Tau cu Care impreuna bine esti cuvantat, cu Preasfantul si bunul si de-viata-facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

ALTA   RUGACIUNE

 

pentru cel ce greu se lupta cu moartea

 

Domnului sa ne rugam.

  

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu intelepciunea Ta cea negraita ai zidit pe om din tarana si, intocmindu-l dupa chipul si dupa asemanarea Ta, l-ai impodobit cu infatisare si frumusete, ca pe o cinstita faptura cereasca, spre maretia si stralucirea slavei si a Imparatiei Tale; dar el calcand cuvantul poruncii Tale si nepazind chipul Tau, de care era impartasit - pentru ca rautatea sa nu fie fara de moarte - din iubire de oameni, ca un Dumnezeu al parintilor nostri ai poruncit amestecului si impreunarii acesteia si acestei negraite legaturi a Ta - prin vrerea Ta cea dumnezeiasca - sa se desfaca si sa se risi­peasca, pentru ca sufletul sa mearga acolo de unde fiinta si-a luat, pana la obsteasca inviere, iar trupul sa se desfaca in cele dintru care a fost alcatuit. Pentru aceasta ne rugam Tie, Parin­telui fara de inceput si fara de moarte si Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfantului Tau Duh, ca sa faci fara durere dezlegarea din trup a sufletului robului Tau (N). Si orice a gresit bunatatii Tale cu stiinta sau cu nestiinta, sau sub blestem preotesc a fost, sau pe parintii sai i-a amarat, sau vreun juramant a calcat, sau a cazut in naluciri diavolesti si in farmece de rusine prin pizma vicleanului diavol, iarta-i, imblanzit fiind de bunatatea Ta cea negraita. Asa, Stapane Doamne, Dumnezeule, auzi-ma pe mine pacatosul si nevrednicul slujitorul Tau in acest ceas, si dezleaga pe robul Tau (N), de aceasta durere nesuferita si de aceasta neputinta amara ce-l tine, si-l odihneste pe dansul, unde sunt sufletele dreptilor. Ca Tu esti odihna sufletelor si a trupurilor noastre si Tie slava inaltam, impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

.

05 Octombrie 2006

Vizualizari: 7244

Voteaza:

Impartasirea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE