Paraclisul Sfantului Cosma Etolianul

Paraclisul Sfantului Cosma Etolianul Mareste imaginea.

 Paraclisul Sfantului sfintit Mucenic si intocmai cu Apostolii Cosma Etolianul  (Etolul) - 24 august

Facerea monahului Gherasim Micraghiananitul

“Dupa ce preotul binecuvanteaza: "Doamne, auzi rugaciunea mea”, dupa care "Dumnezeu este Domnul”  ca de obicei si urmatoarele:

Glas 2.

Ca un ravnitor al Sfintilor Apostoli ai primit luminarea Duhului si propovaduitor dumnezeiesc al dreptei-credinte te-ai aratat; de aceea intareste-ne si pe noi pe temelia dumnezeiasca a credintei ortodoxe si a sfintelor dogme, Cosma sfintite mucenicule slavite, cerand pentru noi ierta­re greselilor.

Slava. Si acum. A Nascatoarei.

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a grai minunile tale noi, nevrednicii, caci de n-ai fi stat tu inainte solind pentru noi, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atatea primejdii? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, caci tu izbavesti pe robii tai pururea din toate cele cumplite.

Psalmul 50 si Canonul, al carui acrostih este: “Impodobeste-ne, Cosma, cu cuvant dumnezeiesc. Al lui Gherasim”

Cantarea intaia. Glas 8.

Impodobind cu invataturile tale dumnezeiesti inimile credinciosilor, minunate intocmai cu Apostolii, izbaveste-ne cu rugaciunile tale la Dumnezeu din necuratiile pati­milor.

Cu sfantul cuvant de invatatura ai calauzit spre Hristos inimile credinciosilor, si pe noi indreapta-ne spre darul desavarsit al virtutii, Cosma, de-Dumnezeu-cugetatorule.

Stralucind cu intelepciunea duhovniceasca a Evanghe­liei, te-ai aratat propovaduitor cu chip dumnezeiesc, intru care, Parinte Cosma, intelepteste-ne pe noi toti sa vietuim cu vrednicie.

A Nascatoarei.

Dumnezeu se intrupeaza din preacuratul tau sange nearzand salasul tau curat, la care fii solitoare, tu singura de Dumnezeu Nascatoare, ca sa se indure de cei ce te fericesc pe tine.

Cantarea a III-a

Cu ravna Apostolilor te-ai imbogatit, cuvioase; de aceea cureti inimile cu dumnezeiasca propovaduire; si acum dezradacineaza, cu rugaciunile tale, din Biserica lui Hristos toate neghinele.

Impodobindu-te in Athos cu stralucirile cele mai presus de minte, stralucesti in toata Elada lumina credintei, prin care, sfinte, ai alungat intunecimea ereticilor cea pierza­toare care ne ameninta pe noi.

Cel ce cu puterea cuvantului si harurile invataturilor ai izbavit pe multi din adancul desertaciunii, izbaveste-ne si pe noi, ca un mare Parinte intocmai cu Apostolii, din adancul cumplitelor naluciri.

A Nascatoarei.

Tu, care ai nascut purtator de trup pe Cel ce este Pri­cina a toate intr-un singur ipostas, dar in doua firi, pe Acesta roaga-L sa omoare, Preacurata, patimile trupului nostru cu bogatia bunatatii Sale.

Sedealna, glas 2.

Cuvantul tau s-a aratat prin Duhul Cel dumnezeiesc ca o roua cereasca sufletelor secatuite; dar, o, Cosma, de-Dumnezeu-inteleptite, roureaza si inimile noastre aprinse de carbunii patimilor cu ploaia invataturilor tale.

Cantarea a IV-a

Ca un ucenic de-Dumnezeu-inteleptit al Evangheliei ha­rului, Parinte, daruieste har sufletelor noastre prin invatatura buzelor tale.

Din primejdii, necazuri si din tot felul de nevoi slobozeste-ne, fericite intocmai cu Apostolii, prin ocrotirile tale.

Cere ispasire si iertarea greselilor noastre, sfinte, pace si intelegere celor ce cu sinceritate te fericesc pe tine.

A Nascatoarei.

Tu, care ai dat trup lui Dumnezeu si dupa nastere ai ramas nestricata ca mai inainte de Nastere, Pururea Fecioa­ra, din toata stricaciunea izbaveste-ne.

Cantarea a V-a

Ca un mare invatator al credintei izbaveste-ne pe noi de toata flecareala si intoarcerea cumplitilor paruti intelepti.

De sus pazeste pururea, prin mijlocirile tale Biserica lui Hristos din cumplite si grele eresuri, tu cel intocmai cu Apostolii.

Gura a lui Dumnezeu facandu-te, Cosma fericite, da-ne pricepere sa cugetam la cuvintele lui Dumnezeu si intelep­ciune ca sa ne mantuim.

A Nascatoarei.

Tron al lui Dumnezeu te-ai aratat, Fecioara Maica, ca una care l-ai purtat in maini ca pe un Prunc; pe Care roaga-L sa miluiasca sufletele noastre.

Cantarea a VI-a

In toata Elada a iesit cuvantul tau mantuitor, de-trei-ori-fericite, caci te-ai aratat trambita Evangheliei; de ace­ea, Cosma, trambiteaza in urechile sufletelor noastre frica de Dumnezeu, ca sa traim o viata placuta lui Dumnezeu.

Tamaduiri ai savarsit, de-Dumnezeu-graitorule, si in viata si dupa fericitul tau sfarsit, de aceea si inima noastra bolnava si durerile trupului tamaduieste-le, Cosma, Apos­tole al lui Hristos, prin harul cel dat tie de sus.

Ca unul ce ai indrazneala catre Hristos Cosma de-Dumnezeu-purtatorule cel intocmai cu Apostolii, nu inceta sa solesti necontenit, cuvioase, ca si nu fie atrasi credin­ciosii spre invataturi nou-aratate, ci ele sa se departeze din randul acestora.

A Nascatoarei

Sfesnic de aur te-ai aratat, ca una ce ai nascut stralu­cirea Tatalui intru asemanare omeneasca, Maica Preacurata, izbavind firea omeneasca din blestemul lui Adam; de aceea te lau­dam pe tine, Stapana.

Condac, glas 2.

Propovaduitorule sfntite, Cosma, cel intocmai cu Apos­tolii, temelie nefranta a Bisericii, intareste pe piatra cre­dintei inimile clatinate de necazuri, cerand pentru toti mila dumnezeiasca.

Prochimen: "Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosului Sau”.

Stih: "Minunat este Dumnezeu intre sfintii Lui”.

Evanghelia de la Matei 10,1. 5-8.

Slava…

Pentru rugaciunile cuviosului Tau, Milostive, sterge mul­timea greselilor noastre!

Si acum…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, sterge multimea greselilor noastre!

Stih. "Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta”.

Stihira, glas 6

Podoaba preadumnezeiasca a Bisericii te-ai aratat, Cosma cel intocmai cu Apostolii, pe care ai impodobit-o cu cuvantul tau cel dumnezeiesc; cu care si acum lumineaza inimile noastre cu sa vietuim virtuos, ca sa ne ferim de orice sminteala a celui rau, si sa staruim neclintiti in dumnezeiestile si cinstitele predanii ale de-Dumnezeu-graitorilor Parinti, ca sa aflam viata cea vesnica, sfinte, prin rugaciunile tale.

Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau…

Cantarea a VII-a

Din cer primind chemarea ta, ai propovaduit Evanghelia si implinind dumnezeiestile ei cuvinte si invataturi dai putere sufletelor dreptcredinciosilor, Cosma de-Dumnezeu purtatorule.

Ai lucrat cu intelepciune cu plugul cuvantului ogorul sufletelor; invredniceste-ne si pe noi prin plugaria dumnezeiestilor tale invataturi, sfinte, sa odraslim in inimile noastre frica cea dumnezeiasca.

Ca pe un semn de biruinta dumnezeiesc ai asezat cru­cea Domnului, cuvioase; de aceea da-ne putere prin ruga­ciunile tale catre Dumnezeu, Cosma de-trei-ori-fericite sa ne omoram in Hristos trupul si sa ducem o viata sfanta.

A Nascatoarei.

Cuget intelept si strapungere a inimii si minte de-Dumnezeu-cugetatoare da, Fecioara, celor ce cauta cu credinta la cinstitul tau acoperamant, Nascatoare-de-Dumnezeu prealaudata si cere pentru noi, Curata, iertarea greselilor.

Cantarea a VIII-a

Aflatu-te-a, Parinte, Biserica lui Hristos intarire dum­nezeiasca in anii robiei, izbavind sufletele din inselaciunea robiei.

Cu raurile soliilor tale, Cosma de-Dumnezeu-graitorule, curata inimile noastre de murdariile rautatii si intinaciunile pacatului.

Amagirea eresurilor nou-aparute care ameninta sa po­topeasca intreaga Biserica a lui Hristos ai sters-o, Parinte.

A Nascatoarei.

Acoperamant si scapare mare a neamului crestinilor esti, Pururea-fecioara; de aceea acopera-ne si pe noi de toata rautatea.

Cantarea a IX-a

Da-ne putere impotriva oricarei rataciri si pacat, Cosma cel intocmai cu Apostolii, si izbavire de tot felul de ispite.

Impodobit fiind cu cununa mucenicilor ca un sfintit mucenic, Cosma cel intocmai cu Apostolii, incununeaza-ne cu chipurile virtutilor tale.

Noule sfesnic si stalp al Bisericii, intareste pe temelia Ortodoxiei inimile drept-credinciosilor, Cosma fericite.

A Nascatoarei.

Preacurata Marie, ceea ce esti singura de-Dumnezeu-Nascatoare, alunga descurajarea din mine si umple-ma de veselie dumnezeiasca, Fecioara.

Cuvine-se cu adevarat si Marimurile

Bucurate, imitatorul Apostolilor si invatatorul de-Dum­nezeu-graitor al Evangheliei; bucura-te, invatatorul cel dumnezeiesc al vietii cinstite, Cosma de-Duh-purtatorule, gura harului.

Organ al Duhului te-ai facut curatindu-te pe tine prin nevointa sfanta in Muntele Athosului, si ai iesit cu porunca dumnezeiasca si ai propovaduit tuturor cuvantul harului.

Ca Pavel strabatand, Parinte, cetati si sate, inimile drept-credinciosilor le-ai aprins de flacara sfintei credinte si ai ars toata neghina ratacirii.

Bucura-te, dumnezeiasca odrasla a Etoliei, palmierul cu mult rod si cinstit al Athosului; bucura-te, dumnezeiescule talcuitor al dreptei-credinte cu fapta si cu cuvantul, Cosma fericite.

Ai facut alergari necontenite pentru mantuirea aproa­pelui, Parinte Cosma, si suferind cu tarie sfarsit prin su­grumare, te-ai invrednicit stralucit de slava muceniceasca.

De orice navala de durere si glasuire desarta in credinta vatamatoare de suflet pazeste neranita Biserica lui Hristos, Cosma, prin soliile tale la Cel Iubitor de oameni.

Toate ostirile ingerilor, Inainte-mergatorule al Domnu­lui, cei doisprezece Apostoli si toti sfintii impreuna cu Nas­catoarea de Dumnezeu mijlocire ca sa ne mantuim toti.

Sfinte Dumnezeule si troparele urmatoare, glas 6.

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns…

Doamne, miluieste-ne ne noi, ca intru Tine am nadajduit…

Si acum. A Nascatoarei.

Usa milostivirii, deschide-ne-o noua…

Ectenie si apolis, dupa care cantam urmatoarele, glas 3.

Pe toti cei ce alearga cu credinta spre mijlocirea ta la Hristos, Cosma fericite, izbaveste-i din toata mania si ne­cazul, si roaga-te sa li se dea iertare greselilor, indreptare vietii si mila dumnezeiasca, ca vietuind in fapte ale virtutii sa ne facem dupa sfarsit partasi ai vietii fara de sfarsit.

Stapana, primeste rugaciunile robilor tai, si ne izbaves­te pe noi de toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea noastra spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ne pe noi sub acoperamantul tau.

Distih: Cu fapte de virtute impodobeste, Cosma, pe Gherasim care alearga la ajutorul tau!”

24 August 2012

Vizualizari: 4517

Voteaza:

Paraclisul Sfantului Cosma Etolianul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE