Te- Deum la intronizarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel

Te- Deum  la  intronizarea  Prea  Fericitului Parinte  Patriarh  Daniel Mareste imaginea.

 

Te- Deum  la  intronizarea  Prea  Fericitului Parinte  Patriarh  Daniel

 

Diaconul  Daniel Flonta:

Binecuvantati, Inalt Prea Sfintite Stapane !

 

I.P.S. Mitropolit LAURENTIU:

Slava Sfintei si Celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, totdeauna acum si pururea si in vecii vecilor.

 

Corul:

Amin.

 

Diaconii rostesc ectenia mare:

Cu pace Domnului sa ne rugam.

Corul:

Doamne miluieste.

 

Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra si se roaga intr-insa, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru Inalt Prea Sfintitul Parintele nostru DANIEL, care acum se intronizeaza Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru Prea Fericitii Intaistatatori, pentru Inalt Prea Sfintitii Arhiepiscopi si Mitropoliti, pentru Inalt Prea Sfintitii Arhiepiscopi, pentru Prea Sfintitii Episcopi, Episcopi - Vicari si Arhierei - Vicari, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si ai Bisericilor Ortodoxe surori, pentru cinstita preotime si cea intru Hristos diaconime, pentru tot clerul si poporul, Domnului sa ne rugam.

 

 

Pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si ai satelor si pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru sfant locasul acesta, tara aceasta si pentru toate orasele si satele si pentru cei ce cu credinta vietuiesc intr-insele, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru buna intocmire a vazduhului, pentru imbelsugarea roadelor pamantului si pentru vremuri pasnice, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru cei ce calatoresc pe uscat, pe ape si prin aer, pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc, pentru cei robiti si pentru mantuirea lor, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa primeasca cu milostivire, in sfantul cel mai presus de ceruri si duhovnicescul Sau Jertfelnic, aceasta multumire si rugaciune a noastra, a nevrednicilor robilor Sai, si cu milostivire sa ne miluiasca, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa nu se intoarca de la multumirea noastra, a nevrednicilor robilor Sai, pe care o aducem cu inima smerita, pentru binefacerile primite de la Dansul; ci sa-I fie bineprimita, ca tamaia cea binemirositoare, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa auda si acum glasul rugaciunii nevrednicilor robilor Sai, si buna dorinta a credinciosilor Sai totdeauna sa o implineasca si sa-i indrepteze spre bine, si ca un milostiv pururea sa ne faca bine noua si Sfintei Sale Biserici, si tuturor credinciosilor Sai sa le daruiasca cererile cele spre mantuire, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa izbaveasca Sfanta Sa Biserica, tara aceasta, pe Inalt Prea Sfintitul Parintele nostru DANIEL care acum se intronizeaza Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, si pe noi de tot necazul, mania, primejdia si nevoia si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti; si pe binecredinciosii crestini totdeauna sa-i intareasca cu sanatate si cu lungime de zile, in pace, si cu ocrotirea ingerilor Sai totdeauna sa ne ocroteasca pe noi, credinciosii Sai robi, Domnului sa ne rugam.

 

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.

 

Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, slavita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.

 

Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.

 

I.P.S. Mitropolit BARTOLOMEU:

Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

 

Corul:

Amin.

 

Soborul Arhiereilor canta troparul pogorarii Duhului Sfant:

Binecuvantat esti, Hristoase Dumnezeul nostru, Cel ce preaintelepti pe pescari i-ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant; si printr-insii lumea ai vanat, Iubitorule de oameni, slava Tie.

 

In timp ce se canta Troparul, P.S. Episcop Vicar Patriarhal VINCENTIU PLOIESTEANU, Secretarul Sfantului Sinod, il invita pe P.F. Patriarh DANIEL in mijlocul bisericii, sub policandru.

 

I.P.S. Arhiepiscop NIFON, Presedintele Comisiei de organizare a ceremoniilor legate de intronizare, da citire Gramatei Sfantului Sinod de instalare a P.F. Patriarh DANIEL, dupa care il invita pe solee, unde are loc:

 

ACORDAREA INSEMNELOR PATRIARHALE

 

II.PP.SS. Mitropoliti slujitori aduc si ofera P.F. Patriarh DANIEL insemnele patriarhale:

 

1.Mantia - II.PP.SS. Mitropoliti IOSIF si SERAFIM;

 

I.P.S. Mitropolit SERAFIM: Vrednic este!

Corul:

Vrednic este!

 

2.Crucea  - I.P.S. Mitropolit PETRU: Vrednic este!

 

Corul:

Vrednic este!

 

3. Engolpionul cu Maica Domnului - I.P.S. Mitropolit NICOLAE:

 

Vrednic este!

Corul:

Vrednic este!

 

4. Engolpionul cu Mantuitorul - I.P.S. Mitropolit TEOFAN:

 

Vrednic este!

Corul:

Vrednic este!

 

Camilafca alba - I.P.S. Mitropolit BARTOLOMEU: Vrednic este!

 

Corul:

Vrednic este!

 

Oferind Carja Patriarhala - I.P.S. Mitropolit LAURENTIU zice:

 

In numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, primiti aceasta carja patriarhala, ca sa pastoriti turma cuvantatoare a lui Hristos, a Prea Sfintei Biserici Ortodoxe Romane, cea incredintata Prea Fericirii Voastre, si celor ascultatori sa le fie toiag de sprijin si intarire, iar pentru cei neascultatori si nestatornici  -  toiag de desteptare si indreptare. 

 

I.P.S. Mitropolit LAURENTIU:

Vrednic este!

 

Corul:

Vrednic este!

 

I N T R O N I Z A R E A

 

II.PP.SS. Mitropoliti LAURENTIU si BARTOLOMEU il conduc pe P.F. Patriarh DANIEL in tronul patriarhal.

 

Diaconul Sorin Otomega:

Sa luam aminte.

 

I.P.S. Mitropolit BARTOLOMEU rosteste:

Cu ajutorul Atotputernicului si Milostivului Dumnezeu, Care poarta grija sfintelor Sale Biserici, Va inaltam si Va asezam, de Hristos iubitorule si al nostru prea iubit frate in Domnul, Prea Fericite Parinte DANIEL, in tronul de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

Corul:

Amin.

 

I.P.S. Mitropolit BARTOLOMEU: Vrednic este!

 

Corul:

Vrednic este!

 

P.F. Patriarh DANIEL binecuvinteaza cu  dichero-tricherele aduse de Diaconii Daniel Flonta si Sorin Otomega.

 

Corul:

Intru multi ani, Stapane!

 

Diaconul  Stefan Gherasim:

Domnului sa ne rugam.

 

Corul:

Doamne miluieste.

 

I.P.S. Mitropolit TEOFAN:

Stapane Doamne Atottiitorule, Parinte al indurarilor si Dumnezeule a toata mangaierea, pazeste pe pastorul nostru, pe Prea Fericitul Parinte DANIEL, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane,  impreuna cu turma sa cea cuvantatoare, ca Tu esti puterea si ajutorul tuturor, Tu esti doctorul sufletelor si al trupurilor, viata si invierea si Cel ce toate spre mantuire ne-ai adus noua. Tu toate le poti cate le voiesti. Mantuieste-ne, pazeste-ne, acopera-ne si ne ocroteste pe noi, ca Tu esti Domnul domnilor si Stapanul stapanilor. Pentru aceasta si slujitorului Tau, Prea Fericitului Parintelui nostru Patriarh DANIEL, ce sta inainte, da-i putere si har, ca sa lege si sa dezlege cele ce se cuvine a lega si dezlega, iar Biserica Ta, prin alesul Tau, o intelepteste si o pazeste.

Ca sfant esti Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in veci vecilor.

 

Corul:

Amin.

 

Diaconul Traian Diaconu:

Sa luam aminte!

 

P.F. Patriarh DANIEL:

Pace tuturor!

 

Diaconul Dan Aurel citeste APOSTOLUL (Evrei 13, 17-21):

Si duhului tau.

 

Canta-voi Domnului, binefacatorului meu, si voi canta numele Domnului, celui Preainalt.

Stih: Bucura-se-va inima mea de mantuirea Ta.

 

Diaconul Cristian Todireanu:

Intelepciune.

Diaconul Dan Aurel:

Din Epistola catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

Diaconul Stefan Gherasim:

Sa luam aminte.

 

Diaconul Dan Aurel:

Fratilor, ascultati pe conducatorii vostri si va supuneti lor, fiindca ei privegheaza pentru sufletele voastre, avand sa dea de ele seama, ca sa faca aceasta cu bucurie si nu suspinand, lucru care n-ar fi spre folosul vostru. Rugati-va pentru noi, caci suntem incredintati ca avem un cuget bun, dorind ca intru toate cu cinste sa traim. Va rog insa sa faceti aceasta cat mai degraba pentru ca sa pot veni la voi cat mai curand. Iar Dumnezeul pacii, Cel ce, prin sangele unui testament vesnic, a inviat din morti pe Pastorul Cel mare al oilor, pe Domnul nostru Iisus Hristos, sa va intareasca in orice lucru bun, ca sa faceti voia Lui, si sa lucreze in noi ceea ce e bineplacut Lui, prin Iisus Hristos, Caruia fie slava in vecii vecilor. Amin.

 

P.F. Patriarh DANIEL:

Pace tie, sfintite cititorule.

 

Corul:

Aliluia.

 

Diaconul Daniel Flonta:

Intelepciune ! Drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie.

 

P.F. Patriarh DANIEL:

Pace tuturor!

Corul:

Si duhului tau.

 

E V A N G H E L I A

I.P.S. Mitropolit LAURENTIU:

Din Sfanta Evanghelie de la Ioan, citire:

 

Corul:

Slava Tie, Doamne, slava Tie.

Diaconul Traian Diaconu:

Sa luam aminte.

 

I.P.S. Mitropolit LAURENTIU citeste Evanghelia (Ioan 10, 9-16) "Pastorul cel bun"

 

Corul:

Slava Tie, Doamne, slava Tie.

Diaconul Stefan Gherasim:

Domnului sa ne rugam.

 

Corul:

Doamne miluieste.

 

I.P.S. Mitropolit NICOLAE citeste rugaciunea:

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeul indurarilor si a toata bunatatea, a Carui mila este nemasurata si iubire de oameni negraita, catre a Ta mila cazand cu frica si cu cutremur, ca niste robi netrebnici, cu umilinta acum aducem multumire milostivirii Tale, pentru binefacerile ce ai daruit Bisericii Tale si Prea Fericitului Parintelui nostru DANIEL, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane; si, ca pe Domnul si Stapanul si Facatorul nostru de bine Te slavim, Te laudam, Iti cantam si Te preamarim. Si inaintea Ta cazand, iarasi multumim, rugand cu umilinta nemasurata si nespusa Ta milostivire, ca, precum ai binevoit a primi pana acum rugaciunile robilor Tai, si i-ai invrednicit cu mila a le vedea implinite, asa si de acum inainte invredniceste-i a spori in dreapta credinta, in dragostea cea catre Tine si catre aproapele, si in toate faptele cele bune, si a dobandi ale Tale binefaceri, impreuna cu toti credinciosii Tai.

 

Izbaveste, Doamne, Dumnezeul nostru, tara aceasta, in care se preaslaveste preasfant numele Tau, orasul acesta, pe Prea Fericitul Parintele nostru Patriarh DANIEL, si pe toti cei ce s-au adunat spre slava si multumirea proniei Tale celei sfinte, si-i apara de toata reaua intamplare, daruindu-le pace si liniste. Si-i invredniceste totdeauna multumire a aduce, cele preabune a grai  si a canta Tie  si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Bunului si de viata facatorului Duh, Dumnezeului celui inchinat si slavit intru o fiinta: Slava Tie, Dumnezeului nostru, Datatorului de bine, in vecii vecilor.

 

Corul:

Amin.

 

I.P.S. Mitropolit PETRU:

Slava Tie, Hristoase, Dumnezeule, nadejdea noastra, slava Tie.

 

Corul:

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in  vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Inalt Prea Sfintite Stapane binecuvinteaza.

 

I.P.S. Mitropolit PETRU zice otpustul:

Cel ce a inviat din morti, Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli, ale Sfintilor Imparati, intocmai cu Apostolii Constantin si mama sa Elena, ocrotitorii acestei catedrale, ale Sfantului Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei, a carui pomenire o savarsim astazi, ale Sfantului Preacuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou, ale carui sfinte moaste sunt cinstite in acest sfant lacas, ale sfintilor, dreptilor  si dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

 

Corul:

Amin.

 

Cuvantul rostit de I.P.S. Laurentiu, in numele Sfantului Sinod.

 

 Cuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh DANIEL.

 

P O L I H R O N I U

 

Diaconul Daniel Flonta:

Prea Fericitului Parintelui nostru DANIEL, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, da-i Doamne zile indelungate si buna sporire in dreapta propovaduire a cuvantului adevarului Tau si intru carmuirea turmei celei cuvantatoare pe calea mantuirii, si-l pazeste intru multi ani.

 

I.P.S. Mitropolit LAURENTIU:

Multi ani traiasca !

 

Corul:

Imnul Patriarhal.

 

 

Diaconul Traian Diaconu:

Prea Fericitilor Intaistatatori si Inalt Prea Sfintitilor Mitropoliti reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe surori, Inalt Prea Sfintitilor Arhiepiscopi si Mitropoliti, Inalt Prea Sfintitilor Arhiepiscopi, Prea Sfintitilor Episcopi, Episcopi - Vicari si Arhierei - Vicari, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, da-le Doamne zile indelungate si buna sporire in dreapta propovaduire a cuvantului adevarului Tau si intru carmuirea turmei celei cuvantatoare pe calea mantuirii, si-i pazeste intru multi ani.

 

P.F. Patriarh DANIEL:

Multi ani traiasca!

 

Corul:

Multi ani traiasca!

 

Diaconul Sorin Otomega:

Cucernicului cler, binecredinciosului popor roman de pretutindeni, carmuitorilor tarii noastre, mai marii oraselor si ai satelor si iubitoarei de Hristos oaste, da-le Doamne, zile bune si indelungate, cu viata pasnica, sanatate, mantuire  si intru toate buna sporire, si-i pazeste intru multi ani.

 

P.F. Patriarh DANIEL:

Multi ani traiasca!

 

Corul:

Multi ani traiasca!

 

I.P.S. Mitropolit IOSIF:

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi.

 

Corul:

Amin.

 

Are loc iesirea  din Catedrala, in procesiune, spre Palatul Patriarhiei.

 

.

29 Septembrie 2007

Vizualizari: 9440

Voteaza:

Te- Deum la intronizarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE