Slujba Botezului

Slujba Botezului Mareste imaginea.


Slujba Botezului

Intrand preotul in biserica, se imbraca in sfita alba, punand si manecutele; aprinzand toate luminarile in sfesnice, ia cadelnita si vine la cristelnita tamaind imprejur; dupa aceea, dand cadelnita, se inchina.

 

Apoi diaconul zice: Binecuvanteaza, parinte; iar preotul, facand semnul sfintei cruci cu sfanta Evanghelie deasupra cristelnitei, zice cu glas:

 

Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

  

Strana: Amin.

 

Diaconul: Cu pace Domnului sa ne rugam.

 

Strana: Doamne miluieste.

  

Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, [pentru (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)], pentru cinstita preotime si intru Hristos diaconime si pentru tot clerul si poporul, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si satelor si pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se sfinteasca apa aceasta cu puterea, cu lucrarea si cu venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se trimita ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa vina peste apa aceasta lucrarea cea curatitoare a Treimii Celei mai presus de fire, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa ne luminam noi cu luminarea cunostintei si a dreptei credinte prin venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se arate apa aceasta izgonitoare de toata bantuiala vrajmasilor celor vazuti si a celor nevazuti, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca vrednic sa se faca de Imparatia cea nestricacioasa acesta ce se boteaza intr-insa, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru acesta ce vine acum la sfanta luminare si pentru mantuirea lui, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se arate el fiu al luminii si mostenitor al vesnicelor bunatati, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se faca el impreuna sadit si partas mortii si Invierii lui Hristos, Dumnezeul nostru, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa-si pazeasca el haina botezului si logodirea duhului neintinata si fara prihana in ziua cea infricosatoare a lui Hristos, Dumnezeul nostru, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se faca lui apa aceasta baie nasterii de-a doua, spre iertarea pacatelor si spre imbracaminte in nestricaciune, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa auda Domnul Dumnezeu glasul rugaciunii noastre, Domnului sa ne rugam. Pentru ca sa fie izbavit el si noi de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.

 

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.

 

Pe preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita, stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii pomenind-o.

 

Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.

 

Si in timp ce diaconul zice acestea, preotul citeste in taina aceasta

 

Rugaciune

  

Indurate si Milostive Dumnezeule, Cel ce cercetezi inimile si rarunchii si cele ascunse ale oamenilor singur le stii, caci nu este lucru ascuns inaintea Ta, ci toate sunt goale si descoperite inaintea ochilor Tai; Care stii si cele ce sunt despre mine, sa nu Te scarbesti de mine, nici sa-Ti intorci fata Ta de la mine, ci treci gresealele mele in ceasul acesta, Cel care treci cu vederea pacatele oamenilor cand se pocaiesc. Si-mi spala necuratia trupului si intinaciunea sufletului si pe mine intreg cu totul ma sfinteste, cu puterea Ta cea nevazuta si cu dreapta cea duhovniceasca; ca nu cumva, propovaduind eu altora slobozirea si fagaduind-o cu deplina incredintare in iubirea Ta de oameni cea negraita, sa nu ma arat eu insumi netrebnic rob al pacatului; nu, Stapane, Cel ce singur esti bun si iubitor de oameni, sa nu ma intorc umilit si infruntat, ci-mi trimite mie putere de sus si ma intareste spre slujba acestei Taine mari si ceresti. Si fa sa ia chip Hristosul Tau in acesta ce se va naste din nou prin a mea nevrednicie si-l zideste pe dansul pe temelia Apostolilor si a proorocilor Tai; si sa nu-l surpi, ci sadeste-l pe dansul sadire a adevarului in sfanta Ta soborniceasca si apostoleasca Biserica si sa nu-l smulgi, ca, sporind el in dreapta credinta, sa se slaveasca si printr-insul preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Se cuvine a sti: sa nu zici tare si, sfarsind rugaciunea, insuti sa zici: Amin.

 

Apoi citeste rugaciunea aceasta cu glas mare:

 

Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale (de trei ori).

 

Ca Tu de bunavoie toate aducandu-le dintru nefiinta intru fiinta, cu puterea Ta tii faptura si cu purtarea Ta de grija chivernisesti lumea. Tu din patru stihii ai asezat faptura, cu patru vremi ai incununat curgerea anului. De Tine se cutremura toate puterile ingeresti. Pe Tine Te lauda soarele. Pe Tine Te slaveste luna. Tie se pleaca stelele. Pe Tine Te asculta lumina. De Tine se ingrozesc adancurile. Tie slujesc izvoarele. Tu ai intins cerul ca un cort. Tu ai intarit pamantul peste ape. Tu ai ingradit marea cu nisip. Tu spre rasuflare ai revarsat aerul. Puterile ingeresti Tie slujesc si cetele arhanghelilor Tie se inchina; heruvimii cei cu ochi multi si serafimii cei cu cate sase aripi, imprejur stand si zburand, de frica slavei Tale celei necuprinse se acopera. Ca Tu, Dumnezeu fiind, necuprins de gand si de cuvant, si fara de inceput, ai venit pe pamant, chipul nostru luand, intru asemanare omeneasca facandu-Te; ca n-ai rabdat, Stapane, pentru indurarile milei Tale, sa vezi neamul omenesc chinuit de diavolul, ci ai venit si ne-ai mantuit pe noi. Marturisim harul Tau, vestim mila Ta, nu tainuim facerea Ta de bine. Toata firea omeneasca ai izbavit-o; pantecele Fecioarei l-ai sfintit cu nasterea Ta. Toata faptura Te lauda pe Tine, Cel ce Te-ai aratat, ca Tu, Dumnezeul nostru, pe pamant Te-ai aratat si cu oamenii ai petrecut; Tu, trimitand din cer Duhul Tau cel Sfant, ai sfintit curgerile Iordanului si capetele balaurilor care se incuibasera acolo le-ai zdrobit.

 

Aici afundand preotul mana in apa, face semnul crucii, de trei ori, zicand de fiecare data:

 

Tu insuti dar, Iubitorule de oameni Imparate, vino si acum cu pogorarea Sfantului Tau Duh si sfinteste apa aceasta (de trei ori).

 

Si-i da ei harul izbavirii, binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe ea izvor de nestricaciune, har de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsa, plina de putere ingereasca. Sa fuga de la ea pizmasii zidirii Tale, ca am chemat, Doamne, numele Tau cel minunat, slavit si infricosator pentru cei potrivnici.

 

Si sufla asupra apei in chipul crucii de trei ori, zicand rugaciunea aceasta:

 

Sa se zdrobeasca sub semnul chipului Crucii Tale toate puterile cele potrivnice (de trei ori).

 

Sa se departeze de la noi toate nalucirile cele din vazduh si nearatate, si sa nu se ascunda in apa aceasta duhul cel intunecat, rugamu-ne Tie, Doamne, nici sa se pogoare la acesta ce se boteaza duh viclean, care aduce intunecare gandurilor si tulburare cugetului. Ci Tu, Stapane a toate, arata apa aceasta, apa de izbavire, apa de sfintire, curatire trupului si sufletului dezlegare legaturilor, iertare pacatelor, luminare sufletului, baie de-a doua nastere, innoire duhului, har de infiere, imbracaminte de nestricaciune, izvor de viata. Ca Tu, Doamne, ai zis: spalati-va si va curatiti, scoateti viclesugurile din sufletele voastre. Tu ne-ai daruit noua de sus a doua nastere prin apa si prin Duh. Arata-Te, Doamne, in apa aceasta si da acestuia ce se boteaza sa se schimbe prin ea, sa lepede pe omul cel vechi, stricat de poftele inselaciunii, si sa se imbrace in cel nou, ce este innoit dupa chipul Ziditorului sau, ca, fiind impreuna-sadit cu asemanarea mortii Tale prin Botez, sa se faca partas invierii Tale si pazind darul Sfantului Tau Duh si sporind asezamantul harului, sa ia plata chemarii celei de sus si sa se numere cu cei intai-nascuti inscrisi in cer, intru Tine, Dumnezeul si Domnul nostru Iisus Hristos. Ca Tie se cuvine slava, puterea, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte si cu Preasfantul si bunul si de-viata-facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Preotul: pace tuturor. Diaconul: Capetele voastre Domnului sa le plecati.

 

Si tinand diaconul vasul cu untdelemn, sufla preotul peste untdelemn in chipul crucii, binecuvantand de trei ori. Apoi diaconul zice:

 

Domnului sa ne rugam.

  

Iar preotul citeste aceasta

  

Rugaciune

 

Stapane Doamne, Dumnezeul parintilor nostri, Care celor ce erau cu Noe in corabie le-ai trimis porumbelul, avand in gura ramura de maslin, semnul impacarii si al mantuirii din potop, si ai inchipuit prin acelea taina harului; si ai dat rodul maslinului spre plinirea Sfintelor Tale Taine; Care prin el ai umplut de Duh Sfant pe cei ce erau in Lege, iar pe cei ce sunt in Har ii faci desavarsiti, insuti binecuvinteaza si acest untdelemn cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Tau Duh, ca sa se faca acesta: ungere de nestricaciune, arma dreptatii, innoire sufletului si trupului, izgonire a toata lucrarea diavoleasca, spre inlaturarea tuturor rautatilor pentru cei ce se ung cu credinta sau vor si gusta din el, spre slava Ta si a Unuia-Nascut Fiului Tau si a Preasfantului si bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Apoi diaconul zice: Sa luam aminte.

 

Si preotul canta impreuna cu cei ce se vor afla Aliluia facand o data cruce cu untdelemn in mijlocul apei.

 

Diaconul: Sa luam aminte.

 

Preotul: Aliluia - si face a doua cruce cu untdelemn in apa.

 

Diaconul: sa luam aminte.

 

Preotul: Aliluia - si face a treia cruce cu untdelemn.

 

Apoi preotul zice:

 

Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce lumineaza si sfinteste pe tot omul ce vine in lume, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Si este adus cel ce vrea sa se boteze; iar preotul ia din untdelemnul sfintit cu doua degete si-i face chipul crucii pe frunte, zicand:

 

Se unge robul lui Dumnezeu (N) cu untdelemnul bucuriei, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Pe piept: Spre tamaduirea sufletului. Pe spate: Si a trupului. La urechi: Spre ascultarea credintei. La maini: Mainile Tale m-au facut si m-au zidit. La picioare: Ca sa umble pe caile Tale. Si dupa ce-l unge cu untdelemn peste tot trupul, il ia in maini si tinandu-l drept, cautand spre rasarit, il boteaza, afundandu-l de trei ori, zicand la intaia afundare:

 

Se boteaza robul lui Dumnezeu (N) in numele Tatalui. Amin.

 

La a doua afundare: Sl al Fiului. Amin. Iar la a treia afundare: si al Sfantului Duh. Amin; acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Apoi il imbraca in haina curata, zicand:

 

Se imbraca robul lui Dumnezeu (N) in haina dreptatii, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Apoi isi spala preotul mainile, iar cantaretul citeste de trei ori

  

PSALMUL 31

  

Fericiti carora s-au iertat faradelegile si carora s-au acoperit pacatele. Fericit barbatul caruia nu-i va socoti Domnul pacatul, nici nu este in gura lui viclesug. Ca am tacut, imbatranit-au oasele mele cand strigam toata ziua. Ca ziua si noaptea s-a ingreunat peste mine mana Ta, si am cazut in suferinta cand ghimpele Tau ma impungea. Pacatul meu l-am cunoscut si faradelegea mea n-am ascuns-o, impotriva mea.

 

Zis-am: «Marturisi-voi faradelegea mea Domnului»; si Tu ai iertat nelegiuirea pacatului meu. Pentru aceasta se va ruga catre Tine tot cuviosul la vreme potrivita, iar potop de ape multe de      el nu se va apropia. Tu esti scaparea mea din necazul ce ma cuprinde, bucuria mea; izbaveste-ma de cei ce m-au inconjurat. intelepti-te-voi si te voi indrepta pe calea aceasta, pe care vei merge; atinti-voi spre Tine ochii mei. Nu va fi ca un cal si ca un catar, la care nu este pricepere; cu zabala si cu frau falcile lor voi strange, ca sa nu se apropie de tine. Multe sunt bataile pacatosului; iar pe cel ce nadajduieste in Domnul, mila il va inconjura. Veseliti-va in Domnul si va bucurati, dreptilor, si va laudati toti cei drepti la inima.

 

Apoi binecuvantand preotul lumanarea,» di in mana nasului, cantand troparul acesta, glasul al 8-lea:

 

Da-mi mie haina luminoasa, Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina, mult-Milostive Hristoase, Dumnezeul nostru.

  

Apoi preotul se roaga, zicand aceasta

 

Rugaciune

 

Domnului sa ne rugam.

 

Binecuvantat esti Doamne Dumnezeule, Atottiitorule, Izvorul bunatatilor, Soarele dreptatii, Care celor ce erau intru intuneric le-ai stralucit lumina mantuirii prin aratarea Unuia-Nascut Fiului Tau si Dumnezeului nostru si ne-ai daruit noua nevrednicilor fericita curatire prin Sfantul Botez si dumnezeiasca sfintire prin ungerea cea facatoare de viata; Care si acum ai binevoit a naste din nou pe robul Tau acesta nou luminat, prin apa si prin Duh si i-ai daruit lui iertarea pacatelor celor de voie si celor fara de voie. insuti Stapane, Preaindurate Imparate al tuturor, daruieste-i lui si pecetea darului Sfantului si intru tot puternicului si inchinatului Tau Duh si cuminecarea sfantului Trup si a scumpului Sange al Hristosului Tau. Pazeste-l pe dansul intru sfintenia Ta. intareste-l in credinta ortodoxa. Izbaveste-l de cel rau si de toate uneltirile lui. Si pazeste sufletul lui in frica Ta cea mantuitoare, in curatire si in dreptate, ca, in tot lucrul si cuvantul bineplacand Tie, sa se faca fiu si mostenitor cerestii Tale imparatii. Ca Tu esti Dumnezeul nostru, Dumnezeu care miluiesti si mantuiesti, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Si dupa rugaciune, unge cu luare-aminte pe cel botezat cu Sfantul Mir, facand chipul crucii: la frunte, la ochi, la nari, la gura, la amandoua urechile, pe piept, pe spate, la maini si la picioare, zicand:

 

pecetea darului Sfantului Duh.

 

Dupa aceasta preotul impreuna cu nasul si cu pruncul inconjoara cristelnita si analogul, cadind si cantand de trei ori.

 

Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat. Aliluia.

 

Apoi prochimenul, glasul al 3-lea: Domnul este luminarea mea si Mantuitorul meu; de cine ma voi teme?

 

Stih: Domnul este aparatorul vietii mele; de cine ma voi infricosa?

  

Slujba Botezului - APOSTOLUL

 

Din Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(VI, 3-11)

  

Fratilor, nu stiti ca toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat? Deci ne-am ingropat cu El, in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii. Pentru ca de vreme ce am fost impreuna odrasliti cu asemanarea mortii Lui, deci vom fi partasi si Invierii Lui. Cunoscand aceasta, ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, ca sa se nimiceasca trupul pacatului, pentru a nu mai fi robi ai pacatului. Caci Cel care a murit a fost curatit de pacat. Iar daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si vietui impreuna cu El, stiind ca Hristos, inviat din morti, nu mai moare. Moartea nu mai are stapanire asupra Lui. Caci ce a murit, a murit pacatului o data pentru totdeauna, iar ce traieste, traieste lui Dumnezeu. Asa si voi, socotiti-va ca sunteti morti pacatului, dar vii pentru Dumnezeu, in Hristos Iisus, Domnul nostru.

 

Apoi Aliluia (de 3 ori)

  

Slujba Botezului - EVANGHELIA

  

Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire:

 

(XXVIII, 16-20)

  

In vremea aceea cei unsprezece ucenici au mers in Galileea, la muntele unde le poruncise lor Iisus. Si vazandu-L, s-au inchinat, ei care se indoisera. Si, apropiindu-Se, Iisus le-a vorbit lor, zicand; Datu-Mi-sa toata puterea in cer si pe pamant. Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua; si iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana ia sfarsitul veacului. Amin.

 

Si indata preotul zice:

 

Rugaciunile la spalarea pruncului

  

Domnului sa ne rugam.

  

Cel ce ai daruit robului Tau izbavire de pacate prin Sfantul Botez si i-ai dat lui innoirea vietii, insuti, Stapane, Doamne, binevoieste sa straluceasca pururea lumina fetei Tale in inima lui; apara pavaza credintei lui nebantuita de vrajmasi; pazeste intr-insul nespurcata si neintinata haina nestricaciunii cu care s-a imbracat, pastrand intr-insul, cu harul Tau, nestricata pecetea cea duhovniceasca; si fii milostiv acestuia si noua, dupa multimea indurarilor Tale. Ca s-a binecuvantat si s-a preaslavit preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  

Domnului sa ne rugam.

  

Stapane, Doamne, Dumnezeul nostru, Care prin spalarea botezului dai stralucire cereasca celor botezati; Cel ce a doua oara ai nascut pe robul Tau acesta nou luminat prin apa si prin Duh si i-ai daruit lui iertarea pacatelor celor de voie si a celor fara de voie, pune peste dansul mana Ta cea puternica si-l pazeste pe el cu puterea bunatatii Tale. Fereste-i arvuna nefurata, si-l invredniceste pe dansul de viata de veci si de cele bine-placute Tie. Ca Tu esti sfintirea noastra si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Preotul: Pace tuturor. Diaconul: Capetele voastre Domnului sa le plecati.

  

Iar preotul citeste rugaciunea aceasta in taina:

  

Cel ce s-a imbracat intru Tine, Hristoase, Dumnezeul nostru, Tie dimpreuna cu noi si-a plecat capul sau; pazeste-l sa ramana ostas nebiruit impotriva celor ce poarta in zadar dusmanie asupra lui si asupra noastra; si cu cununa Ta cea nepieritoare arata-ne pe toti biruitori pana la sfarsit.

 

Cu glas:

 

Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui si Tie slava inaltam dimpreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte, cu Preasfantul si bunul si de-viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Dupa aceasta luand preotul fasa pruncului, uda amandoua capetele si stropeste fata lui, zicand:

 

Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Si luand un burete nou, udat in apa, sterge pe prunc pe toate partile pe unde l-a miruit, zicand:

 

Botezatu-te-ai, luminatu-te-ai, miruitu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunile la tunderea parului

 

Domnului sa ne rugam.

 

Stapane, Doamne, Dumnezeul nostru, Care cu chipul Tau ai cinstit pe om, intocmindu-l din suflet cugetator si din trup bine alcatuit, ca trupul sa slujeasca sufletului si, punand capul peste celelalte madulare, ai asezat in el mai multe simtiri, care nu se impiedica una pe alta, si ai acoperit capul cu peri, ca sa nu se vatame de schimbarile vremii; si toate madularele lui spre trebuinta le-ai sadit, ca pentru toate sa-Ti multumeasca Tie, preabunule mester, Insuti Stapane, Cel ce prin vasul Tau cel ales, Apostolul Pavel, ne-ai poruncit noua ca toate sa le facem spre slava Ta, pe robul Tau (N), care incepe a-si tunde parul capului sau, binecuvinteaza-l impreuna cu nasii lui. Si le da lor sa gandeasca toate intru legea Ta si sa faca cele bineplacute Tie. Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Preotul: Pace tuturor. Diaconul: Capetele voastre Domnului sa le plecati.

 

Iar preotul citeste aceasta

 

Rugaciune

  

Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce prin savarsirea tainei Sfantului Botez, cu bunatatea Ta, ai sfintit pe cei ce cred in Tine, binecuvinteaza pe pruncul acesta, si sa se pogoare peste capul lui binecuvantarea Ta. Si, precum ai binecuvantat prin proorocul Samuel pe imparatul David, binecuvinteaza si capul robului Tau acestuia (N), prin mana mea a pacatosului, insotindu-l pe el cu Duhul Tau cel Sfant, ca, sporind cu cresterea si cu caruntetile batranetilor, sa-Ti inalte slava si sa vada bunatatile Ierusalimului in toate zilele vietii sale. Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Si preotul il tunde pe dansul in chipul crucii, zicand:

 

Se tunde robul lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Si punand parul in cristelnita, zice:

  

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

 

Inca ne rugam pentru acest nou botezat, robul Tau (N), pentru sanatatea si mantuirea lui.

 

Inca ne rugam pentru robii Tai (aici pomeneste pe nasi), care au primit pe pruncul acesta, pentru sanatatea si mantuirea lor.

 

Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Apoi: Slava Tie Hristoase Dumnezeule., Slava. Si acum., Doamne miluieste (de 3 ori), Binecuvinteaza. Si sfarsitul acesta:

 

Cel ce in Iordan de la Ioan a binevoit a Se boteza pentru a noastra mantuire, Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, si pentru rugaciunile tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

 

Si indata sa-l impartasesti cu Sfintele Taine, caci intamplandu-se a se savarsi din viata neimpartasit, gresesti de moarte.

.

16 Septembrie 2008

Vizualizari: 38903

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE