Biserica Rusa, din nou la cutite cu Patriarhia Ecumenica


Biserica Rusa, din nou la cutite cu Patriarhia Ecumenica

Biserica Ortodoxa Rusa a reluat disputa cu Patriarhia de Constantinopol privind recunoasterea unei Biserici Ortodoxe Estoniene independente.

Actualmente, liderii ortodocsi din Estonia se pregatesc pentru numirea de noi episcopi si pentru infiintarea Sinodului Ortodox Estonian. In acest context, Patriarhia Moscovei a dat o declaratie de presa in care subliniaza ca Biserica Ortodoxa Estoniana "nu este recunoscuta nici de Biserica Ortodoxa Rusa si nici de vreo alta Biserica Ortodoxa". Infiintarea unei jurisdictii ortodoxe independente in Estonia - unde Biserica Ortodoxa era pe vremea regimului sovietic sub controlul Patriarhiei Moscovei - a fost o tema delicata pentru Biserica Ortodoxa Rusa si un punct de divergenta cu Patriarhia Ecumenica de Constantinopol. In 1996, Constantinopolul a oferit recunoastere canonica ierarhiei estoniene independente.

In mod obisnuit, recunoasterea Constantinopolului este suficienta pentru acceptarea de catre celelalte Biserici Ortodoxe. Dar in acest caz Moscova s-a opus ferm. Anul trecut, delegatia rusa a parasit lucrarile de la Ravenna-Italia, de dialog teologic international catolico-ortodox, ca protest fata de prezenta unei delegatii a Bisericii Ortodoxe Estoniene. Biserica Ortodoxa Rusa sustine ca infiintarea unei ierarhii estoniene independente "nu corespunde in deplina masura dezvoltarii istorice si situatiei actuale a Ortodoxiei din Estonia". Patriarhia Moscovei si-a exprimat dezacordul fata de decizia Constantinopolului de a recunoaste noua Biserica Ortodoxa "in teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse". Afirmand ca oficialii ortodocsi rusi au cautat sa discute cu Constantinopolul despre conflictul legat de Estonia, Patriarhia Moscovei acuza acum faptul ca numirea de noi episcopi e o provocare inoportuna, blocand calea spre rezolvarea disputei. Acuze grave la adresa Patriarhiei Ecumenice a adus si  Arhiepiscopul rus din Germania. "Pare ca in relatiile cu Patriarhia de Moscova, Constantinopolul duce un fel de lupta, care face rau si contrazice spiritul Ortodoxiei. Ea discrediteaza Ortodoxia inaintea lumii non-ortodoxe. Nimeni nu castiga de pe urma acestei lupte", a declarat Arhiepiscopul Marcu de Berlin, al intregii Germanii, intr-un interviu publicat de revista NG Religii. "Trebuie sa ne fie clar daca Constantinopolul are drepturi speciale in Biserica si care sunt bazele ca el sa guverneze peste intreaga Ortodoxie din diaspora si sa joace rolul de "Papa de Est" ortodox in intreaga lume," a spus acesta. "Chiar daca cineva nu intelege nimic din politica Bisericii, este usor sa ajunga la concluzia ca are loc o cursa pentru putere.
" Arhiepiscopul a declarat ca Biserica de peste hotare, atat in Europa de Vest, cat si in America, a trait in pace cu Constantinopolul si a exprimat speranta sa ca aceasta tendinta va fi pastrata.

Dumitru Manolache

.

23 Iunie 2008

Vizualizari: 1118

Voteaza:

Biserica Rusa, din nou la cutite cu Patriarhia Ecumenica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE