Bolnava, maica Leonida, nepoata lui Alexandru Arsinel, a fost data afara din manastire


Tragedia de la Tanacu s-ar fi putut repeta in Manastirea Robaia din judetul Arges. Pentru ca a fost diagnosticata cu schizofrenie, maica Leonida, nepoata celebrului actor Alexandru Arsinel, a fost urcata cu bagaje cu tot intr-o masina a lacasului de cult si dusa la familie, in Bucuresti. Dupa ce a aflat de boala, conducerea manastirii a refuzat sa o mai tina pe calugarita si a motivat ca nu doreste ca Robaia sa devina un al doilea Tanacu. Calugarita a incercat, in urma cu o jumatate de an, sa se sinucida, inghitind un pumn de somnifere. Familia femeii sustine ca aceasta fusese sanatoasa cand a ales calea slujirii lui Dumnezeu si ca s-a imbolnavit in manastire.


Bucuresteanca Leonida Balacescu, in varsta de 37 de ani, a ales sa se calugareasca in urma cu 11 ani. Desi familia s-a opus categoric, iar mama ei chiar a implorat-o sa renunte la aceasta decizie, tanara nu s-a razgandit si a venit la Manastirea Robaia din judetul Arges. Potrivit AM Press, pe 24 februarie a.c., maica Leonida a vrut sa-si puna capat zilelor si a inghitit un pumn de somnifere. Nimeni nu a putut sa-si explice gestul maicutei. Mama fetei, Silvia Balacescu, este disperata si lupta cu toate puterile sa-si recupereze copilul. "In urma cu o jumatate de an a fost o tentativa de suicid cu medicamente. Ea le-a anuntat pe maicute despre ce a facut, abia in momentul in care si-a dat seama ca adoarme si le-a spus ca-i este rau. Maicutele nu i-au dat nici macar lapte, ci apa. Apoi au dus-o la spital, la Pitesti, unde i s-au facut perfuzii si i s-a pus diagnosticul de schizofrenie. Maicile m-au sunat si mi-au spus ce i s-a intamplat fetei mele. De la Pitesti, copila mea a fost adusa la Bucuresti si supusa unui tratament de specialitate, dupa care a revenit in manastire. In urma cu doua saptamani, conducerea manastirii a urcat-o intr-o masina cu lucruri cu tot si a adus-o acasa. Am internat-o la Spitalul Doctor Marinescu la Psihiatrie II, unde urmeaza un tratament. O sa mai stea putin, dupa care o voi lua acasa”.


Era sanatoasa cand s-a calugarit

Mama maicutei Leonida a mai povestit cum a fost cand fiica sa a hotarat sa se calugareasca: ”In urma cu 11 ani, fata mea a decis sa renunte la cele lumesti. Am implorat-o sa nu faca asta, sa-si intemeieze o familie, sa aiba copii, dar nu a vrut. Era o tanara frumoasa, culta, educata, o fata deosebita. A fost alegerea ei si pana la urma am respectat-o. Atunci nu si-a motivat in nici un fel gestul, decat prin dragoste fata de Dumnezeu. Asa ca a plecat la Robaia, unde s-a calugarit. Cand a facut acest pas, Leonida era perfect sanatoasa. Sunt convinsa ca in manastire i s-a intamplat ceva, pentru ca un om nu devine schizofrenic dintr-o data. Vreau sa aflu ce s-a intamplat acolo”.


«Noi am tratat-o bine»

Psihiatrii spun ca schizofrenia este o boala cu care te nasti si care se declanseaza in tinerete de cele mai multe ori. Comportamentul unui schizofrenic este atipic: pare un om calm, echilibrat, dupa care isi pierde ratiunea si poate recurge la gesturi grave, pe care, dupa ce trece criza, nici macar nu si le aminteste. Actorul Alexandru Arsinel, unchiul calugaritei, frate cu mama acesteia, nu vrea sa se implice deocamdata in aceasta poveste. "Daca e sa intervin, eu intervin in forta. Vreau ca deocamdata fata sa fie bine tratata, dupa care sa aflu ce s-a intamplat". Maica Petronia, stareta Manastirii Robaia, pastreaza tacerea in cazul fetei. ”Lasati-o in pace, este un om bolnav. Noi am tratat-o bine, cu medicamente si dragoste duhovniceasca”.


Episcopul Husilor: Daniel Corogeanu si maicutele nu vor locui in chiliile Manastirii Tanacu

Fostul preot Daniel Corogeanu si cele patru maicute de la Tanacu, acuzati de moartea Irinei Cornici, au adresat o scrisoare Episcopului Husilor, Ioachim Vasluianu, prin care solicitau atat audierea lor de catre organele interne ale Bisericii Romane Ortodoxe, cat si posibilitatea de a locui in chiliile manastirii, pana la finalizarea procesului. Scrisoarea a fost trimisa imediat dupa ce fostul monah si maicutele au fost pusi in libertate, ca urmare a deciziei luate de Curtea de Apel Bucuresti, care a stabilit ca mandatul de arestare trebuie rejudecat, intrucat procedura nu a fost respectata. Nu a intarziat sa vina si raspunsul din partea reprezentantilor Episcopiei, care nu a fost unul tocmai favorabil. Episcopul Husilor, Ioachim Vasluianu, ne-a declarat ca cei cinci calugari nu vor fi primiti de BOR si nu vor primi un canon special: "Raspunsul meu este unul negativ. Acestia nu vor fi primiti nici de Biserica Ortodoxa Romana si nici nu vor locui in chiliile manastirii, si asta pana cand justitia isi va spune cuvantul si se va dovedi ca sunt nevinovati”. (Ramona Lica)

.

08 August 2005

Vizualizari: 4732

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE