Potrivit legislatiei in vigoare, moartea Patriarhului Teoctist este suspecta

 

Potrivit legislatiei in vigoare, moartea Patriarhului Teoctist este "suspecta"

 

Conducerea Spitalului Fundeni trebuia sa sesizeze Parchetul cu privire la moartea Intaistatatorului BOR

 

Moartea Patriarhului Teoctist este catalogata de legislatia in domeniu drept "suspecta"

 

Acest lucru este prevazut clar intr-un Ordin comun al Ministerului Justitiei si cel al Sanatatii

 

Potrivit legii, imediat dupa decesul Patriarhului, conducerea Spitalului Fundeni trebuia sa sesizeze Parchetul

 

Mai mult, eliberarea certificatului medical de constatare a mortii nu putea fi facuta decat dupa efectuarea autopsiei medico-legale

 

Conducerea Spitalului Fundeni nu a respectat niciuna dintre aceste prevederi, in prezent Parchetul si Politia efectuand cercetari pentru lamurirea acestor aspecte

 

PS Varsanufie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, isi mentine declaratia data ziarului "Ziua", conform careia a observat pe trupul Patriarhului o taietura in zona abdominala

 

In ancheta privind moartea Patriarhului Teoctist, autoritatile merg pe varianta nerespectarii unui Ordin Intern, emis in anul 2000 si care se refera la normele procedurale privind efectuarea expertizelor, constatarilor si altor lucrari medico-legale. Ordinul, care poarta numarul 1134/C/ 25.05.2000, reprezinta o norma obligatorie comuna a Ministerului Justitiei si a Ministerului Sanatatii. Potrivit acestuia, orice deces care survine in urma unei interventii chirurgicale este considerat "moarte suspecta", iar conducerea unitatii medicale este obligata sa sesizeze organele de urmarire penala.

In acest caz, nici medicul chirurg care l-a operat pe Patriarh, nici conducerea Spitalului Fundeni nu au respectat prevederile obligatorii ale Ordinului in cauza. Acelasi act normativ mai prevede obligatoriu faptul ca, in cazul deceselor suspecte, se impune efectuarea autopsiei, singura institutie abilitata in a elibera certificatul de deces fiind Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", dupa efectuarea autopsiei. Singura posibilitate a procurorilor de a afla cu exactitate cauza mortii Patriarhului Teoctist (daca a fost moarte naturala sau a avut loc o culpa medicala) ramane autopsierea cadavrului. Si asta, numai dupa ce trupul Patriarhului va fi exhumat.

 

Asa cum deja ziarul nostru a anuntat, Parchetul a dispus o ancheta pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor mortii Patriarhului Teoctist. Ancheta a fost demarata in urma sesizarii Asociatiei Civic Media, sesizare inregistrata la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 7 august 2007. Civic Media a solicitat procurorilor sa verifice "imprejurarile neclare in care a fost internat si a decedat subit, in Spitalul Clinic Fundeni, in timpul sau in urma unei interventii chirurgicale executate de echipa doctorilor Ionel Sinescu si Dan Tulbure". Totodata, in aceeasi sesizare, Civic Media mai cere "clarificarea urgenta a acestor aspecte pe calea unei cercetari temeinice, intrucat consideram ca evenimentele s-au produs de o maniera precipitata, cu elemente de contradictorialitate care alimenteaza suspiciuni dintre cele mai diverse" si, in special, "verificarea momentelor premergatoare spitalizarii Patriarhului Teoctist".

 

Dosarul, plimbat de la Parchet la Politie

 

La inceputul acestei saptamani, Parchetul General a preluat oficial aceasta sesizare, i-a acordat un numar de dosar, dupa care a declinat speta catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2 Bucuresti, spre competenta solutionare. Surse judiciare au precizat, pentru ziarul "Gardianul", ca dosarul nu a poposit prea mult pe masa procurorilor, fiind declinat Politiei sectorului 2 – Biroul de Cercetari Penale. Ofiterii vor face, astfel, toate verificarile cerute in sesizarea Civic Media, dupa care vor pune concluziile intr-un referat, pe care il vor inainta Parchetului Judecatoriei sectorului 2, care, de altfel, supravegheaza intreaga ancheta. Aceleasi surse sustin ca, in cazul in care referatul Politiei va contine elemente care sa conduca la ipoteza unei erori medicale care sa fi condus la moartea Patriarhului Teoctist, atunci dosarul va imbraca elementele unei "morti suspecte", urmand ca ancheta sa se axeze exact pe acest aspect. Numai ca, privind lucrurile prin ochii specialistilor criminalisti, in acest moment este practic imposibil de stabilit daca Patriarhul Teoctist a fost victima unei erori medicale. Deoarece nu exista un certificat medico-legal de efectuare a necropsiei care sa stabileasca cu exactitate cauza mortii.

 

Legislatia este clara: Moarte suspecta!

 

Aceleasi surse judiciare au precizat ca, cel mai probabil, ancheta privind decesul Patriarhului Teoctist se va finaliza cu o sanctiune administrativa a conducerii Spitalului Fundeni. Potrivit Ordinului comun al Ministerului Justitiei si al Ministerului Sanatatii, cu numarul 1134/C255/2000, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 459/2000, privind normele procedurale pentru efectuarea experizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale, autopsia era obligatorie in cazul mortii Patriarhului Teoctist. La Sectiunea 5 privind "Constatarea si expertiza medico-legala pe cadavre", Art. 34, al (2) se prevede: "Autopsia medico-legala a cadavrului se efectueaza la solicitarea organelor judiciare, numai de catre medicul legist, fiind obligatorie in urmatoarele cazuri: (.) daca cauza mortii este suspecta. Un deces este considerat "moarte suspecta" in urmatoarele situatii: (.) (i) daca decesul pacientului a survenit in timpul sau la scurt timp dupa o interventie diagnostica sau terapeutica medico-chirurgicala".

 

Medicii au evitat implicarea legistilor

 

Ceea ce s-a intamplat dupa moartea Patriarhului Teoctist nu a respectat nimic din prevederile prezentului ordin. Mai mult, nici medicul Sinescu, nici conducerea Spitalului Fundeni nu au respectat prevederile art. 44 si 47 al aceluiasi act normativ. Astfel, Ordinul precizeaza cu titlu obligatoriu, la art, 44 (1), faptul ca "Conducerea unitatilor sanitare are obligatia de a sesiza in primele 24 de ore organele de urmarire penala cu privire la decesele care au survenit in unitatea sanitara, in conditiile prevazute de prezentul ordin. In aceste cazuri nu se elibereaza certificat medical constatator al decesului. (.) (2) In aceste cazuri, cadavrul se va pune la dispozitia institutiilor medico-legale in vederea efectuarii autopsiei, in cel mult 24 de ore de la sesizarea organelor de urmarire penala".

 

Legea este mai mult decat clara in astfel de situatii. La Art 47, ordinul precizeaza ca "in cazurile prevazute la Art. 44 (.) certificatul medical constatator al decesului va fi eliberat numai de un medic legist, dupa efectuarea autopsiei medico-legale."

 

(Ion Alexandru,Eduard Pascu)

 

Voci din lumea medicala confirma sangerarea abundenta drept cauza mortii Patriarhului

Dezvaluirile si ipotezele publicate in ziarul "Gardianul", referitoare la cauza mortii Patriarhului, au inceput sa fie confirmare de tot mai multe voci din lumea medicala. Ceea ce s-a intamplat in sala de operatii razbate, incet-incet, dincolo de ziduri, ipoteza unei sangerari abundente, pe care medicii nu au mai putut sa o opreasca, fiind din ce in ce mai credibila.

 

Ziarul "Gardianul" primeste aproape zilnic confirmari ale celor publicate despre imprejurarile mortii lui Teoctist. Vocile din lumea medicala nu vor insa sa-si asume declaratii oficiale, de teama razbunarii profesorului Sinescu. Ultimele informatii pe care le-am primit in acest mod, povestite intre medicii anestezisti, arata ca Patriarhul nu a fost, cu adevarat, pregatit de medici pentru operatie. Ca, in conditiile in care Teoctist urma un tratament cu Plavix, un medicament anticoagulant, hemoragia in timpul operatiei era inevitabila. Insa testele de coagulare si agregare trombocitara nu s-au efectuat. Sursele afirma ca, pana la urma, a fost efectuata o operatie deschisa si ca, la o ora dupa incheierea acesteia, Patriarhul ar fi sangerat si pe gura, din cauza sangerarii la plamani, si in zona operatiei. Avand in vedere varsta inaintata a lui Teoctist, sangerarea nu se mai oprea. Medicii s-au speriat atunci si l-au dus din nou in sala de operatii, dar nu au mai apucat sa-l redeschida, caci Preafericitul Teoctist a murit. In aceste cazuri trebuiau administrate foarte multe pungi cu sange, insa acestea nu erau pregatite pentru o asemenea hemoragie. Se pare ca directorul Institutului Fundeni nu fusese anuntat ca Patriarhul urmeaza sa fie operat in acea zi fatidica, desi era obligatorie instiintarea acestuia, avand in vedere ca era vorba despre o personalitate importanta. In cazul Basescu, s-a intrunit o comisie formata din 11 profesori universitari, care au discutat cu acesta timp de doua ore si jumatate, expunandu-i riscurile si variantele. In cazul Patriarhului, cuvantul de ordine a fost "graba", profesorul Sinescu si echipa sa fiind foarte nerabdatori sa anunte o operatie de succes, fara minime masuri de precautie.

 

Ancheta este in curs

 

Cercetarile demarate de Ministerul Sanatatii au fost sistate din cauza faptului ca profesorul Dan Tulbure a plecat din tara imediat dupa moartea Patriarhului. Acesta trebuie audiat de reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a se putea finaliza ancheta. In timp ce Tulbure a disparut, profesorul Ionel Sinescu, autorul operatiei reusite cu pacientul mort, conduce o campanie in presa prin care incearca cu disperare sa-si demonstreze inocenta. Acesta sustine, sus si tare, ca interventia a fost endoscopica, desi au existat martori care au declarat ca Patriarhul avea cicatricea unei operatii deschise. Sinescu a afirmat, insa, intr-un interviu acordat "Jurnalului National", ca "toata conduita lui medicala a fost corecta". Acesta a precizat ca adenomul de prostata trebuia tratat corect si competent la momentul oportun, incercand astfel sa sugereze urgenta interventiei chirurgicale in cazul Patriarhului. "La solicitarea Preafericitului Patriarh, mi-am asumat toata responsabilitatea profesionala, morala si legala pentru redresarea starii de sanatate, ce se impunea imperios, decizand, efectuand si urmarind toate etapele de diagnostic", a declarat Sinescu in interviul citat. In acest moment, profesorul Sinescu este cercetat de Ministerul Sanatatii, de Colegiul Medicilor din Romania, precum si de Procuratura. Dupa plangerea inaintata de organizatia Civic Media, care a solicitat cercetarea imprejurarilor in care a murit Patriarhul, Parchetul General a "pasat", in urma cu doua zile, dosarul catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2. Acesta va intocmi actele premergatoare, iar de cercetare, conform procedurilor in acest caz, se va ocupa Politia sectorului 2. Insa Parchetul de pe langa judecatoria de sector nu se ocupa de morti suspecte, ci doar Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti are astfel de atributii. Este de asteptat astfel ca singurele greseli care ar putea fi descoperite de catre politisti sa fie cele de ordin administrativ in cazul profesorului Sinescu.

 

(Claudia Marcu)

 

Directorul Institutului Fundeni il va sanctiona pe Sinescu

 

Constantin Popa, directorul Institutului Fundeni, ne-a declarat ca s-a gandit sa-l sanctioneze pe profesorul Sinescu pentru ca acesta nu l-a informat despre internarea Patriarhului. "Exista un regulament de ordine interioara care obliga medicii sa anunte internarea unor personalitati publice si a inaltilor functionari publici. Eu nu am fost anuntat. Vom aplica sanctiuni, dar asteptam intoarcerea profesorului Tulbure din concediu, pentru a audia toate partile implicate. Daca exista situatii care ridica suspiciuni, serviciul de anatomie patologica trebuie sa anunte IML-ul, care va stabili unde se va face autopsia celui decedat", ne-a declarat Constantin Popa.

 

Episcopul Vicar Varsanufie isi mentine declaratia: pe trupul Patriarhului Teoctist exista o taietura

 

Patriarhia Romana a dat publicitatii ieri o precizare cu privire la "speculatiile din presa centrala, in legatura cu interventia chirurgicala la care a fost supus Parintele Patriarh Teoctist". Este vorba in speta de un raspuns la un material aparut in cotidianul "Ziua", in data de 16 august, in care se sustine faptul ca Parintele Patriarh a fost supus unei operatii deschise, nicidecum unei interventii endoscopice.

 

Ceea ce reproseaza Patriarhia colegilor de la "Ziua" este faptul ca ar fi acreditat "un neadevar privind o presupusa "lege a tacerii" atribuita gratuit si tendentios Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh, in legatura cu interventia chirurgicala".

 

Audieri la Patriarhie

 

Tacerea Patriarhiei, pana la urma, este de inteles. In acest moment, exista o ancheta in derulare privind conditiile in care s-a desfasurat operatia, in urma careia a survenit decesul PFP Patriarh Teoctist, si orice antepronuntare pe aceasta tema poate influenta, intr-o forma sau alta, bunul mers al anchetei. De altfel, acest lucru este clar exprimat si in precizarea mentionata mai sus: "Patriarhia Romana isi exprima speranta ca toate aspectele legate de acest subiect, inclusiv cele ridicate de mass-media, vor primi raspuns in urma cercetarii-aflate inca in derulare - intreprinsa de Colegiul Medicilor din Romania". De altfel, in aceste zile, Colegiul Medicilor efectueaza audieri in randul persoanelor din Patriarhie care au avut tangenta cu tragicul eveniment anchetat.

 

Este de asemenea de crezut si faptul ca, "in cele doua saptamani de la trecerea la Domnul a Parintelui Patriarh Teoctist, in niciuna din sedintele convocate la Patriarhia Romana si nici in particular nu s-a discutat despre "taietura cusuta" de pe trupul acestuia", de vreme ce Biserica respecta 40 de zile de doliu pentru Patriarh.

 

Slujitorii Domnului spun numai adevarul

 

Precizarea Patriarhiei nu face insa nici o referire la declaratia PS Varsanufie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, prin care acesta afirma ca a observat o taietura pe trupul Patriarhului, in momentul in care a fost pregatit pentru inmormantare.

 

Nu pomeneste nimic pentru ca declaratia PS Varsanufie este mentinuta, chiar daca reporterul unui alt ziar central a tinut cu tot dinadinsul sa o infirme, atribuindu-i acestuia cuvinte pe care nu le-a rostit.

 

Declaratia Episcopului Vicar Varsanufie, precum si cele ale calugarilor care au pregatit trupul Parintelui Patriarh pentru inmormantare, conform carora pe trupul Patriarhului au observat o taietura in zona abdominala, sunt mai presus de orice indoiala.

 

Spunem aceasta pentru ca ne este greu sa credem ca un ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane si niste monahi, toti slujitori ai altarului, si-ar permite sa denatureze adevarul, incalcand juramantul fata de Dumnezeu, de dragul unei publicitati ieftine, asa cum se intampla, din pacate, cu multi mireni. Aceasta este si explicatia faptului ca PS Varsanufie s-a simtit jignit de atribuirea unei false declaratii in care ar fi negat ceea ce spusese jurnalistilor de la "Ziua".

 

Sa speram ca ancheta privind circumstantele in care Parintele Patriah Teoctist a trecut in lumea celor drepti va descoperi adevarul pe care il dorim cu totii, inclusiv Patriarhia Romana.

 

(Dumitru Manolache)

 

.

17 August 2007

Vizualizari: 2153

Voteaza:

Potrivit legislatiei in vigoare, moartea Patriarhului Teoctist este suspecta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE