Profetul Ilie a fost ridicat la ceruri din apropierea locului Botezului Domnului


Profetul Ilie a fost ridicat la ceruri din apropierea locului Botezului Domnului

Duminica 20 iulie, crestinatatea il praznuieste pe Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, personajul din Vechiul Testament cel mai drag si mai familiar constiintei crestine de pretutindeni. El este considerat profet in toate cele trei religii monoteiste: crestinism, iudaism si islamism. Va prezentam in continuare cateva informatii legate de locul in care proorocul a fost ridicat la ceruri intr-un car de foc, in imediata apropiere a Iordanului, unde Insusi Iisus Hristos a fost botezat, pe teritoriul de astazi al Iordaniei.

Numele sau are o inalta semnificatie religioasa: continuator al numelui biblic "Elijahu", alcatuit din cele doua numiri predilecte ale lui Dumnezeu in limba ebraica, "El" si "Jahve", are intelesul de "Domnul e adevaratul Dumnezeu". Sfantul Ilie este pomenit in Vechiul Testament in "Prima carte a regilor", apoi, in Noul Testament, Iisus face referire la el spunand despre Ioan Botezatorul ca este Ilie care trebuia sa vina.

Despre Ilie se vorbeste in Evangheliile lui Matei, Luca si Marcu. El este odrasla de preot al Legii Vechi - Sovac, din neamul lui Aaron - originar di n Tesva Galaadului, de unde si numele de Tesviteanul. Ilie este cel care a crezut in Dumnezeul Cel Adevarat, care a savarsit multe minuni cu putere de sus, de la pogorarea din cer a focului sau ploii si pana la invierea fiului vaduvei. Se spune despre el ca nu a murit ca toti oamenii, ci a fost ridicat la cer intr-un car de foc, chiar de sub ochii ucenicului sau Elisei. A fost prezent alaturi de Moise pe Muntele Tabor, la Schimbarea la fata a Mantuitorului. Asa cum spune traditia, Ilie va reveni la sfarsitul veacurilor ca martor vestitor al Parusiei, deci ca inainte-mergator al celei de-a doua veniri a Domnului.

Minunea si darul indoit acordat ucenicului Elisei
Povestea ajungerii lui Ilie la Iordan, intr-o zona apropiata de Ierihon, Marea Moarta si chiar de Ierusalim, s-a petrecut dupa 15 ani de profetii. Ajuns pe malul Iordanului, venind dinspre Ierihon, Ilie si-a luat haina de piele de oaie, a infasurat-o si a lovit apele, trecand pe malul celalalt. Cand ucenicul sau Elisei a cerut sa primeasca parte indoita din harul sau profetic, Ilie i-a raspuns: "Daca ma vei vedea pe cand voi fi inaltat la cer, asa ti se va da". Si pe cand mergeau ei impreuna prin pustiu vorbind, un car de foc tras de cai scaparatori l-a luat pe Ilie si l-a urcat la cer, intr-un rotocol, in timp ce Elisei striga :"Parinte, parinte, carul lui Israel si caii sai !". Ucenicul a luat haina profetului care cazuse peste el si lovind apele de doua ori a traversat Iordanul salutat de Fiii Profetului care strigau: "Duhul lui Ilie s-a lasat asupra lui Elisei !".

Pelerinii consemneaza locul ridicarii la ceruri in car de foc
Toate aceste fapte s-au petrecut, asa cum aratam mai sus, pe malul Iordanului, in imediata apropiere a locului unde a fost botezat Insusi Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul. Astazi, locul se afla pe teritoriul Iordaniei. Pe la anul 333 d.Hr., pelerinii din Bordeaux spuneau: "La cinci mile de Marea Moarta, langa Iordan, este locul unde Domnul a fost botezat de Ioan si deasupra malului indepartat al aceluiasi loc este dealul de unde Ilie a fost ridicat la ceruri." Ceva mai tarziu, pe la anul 530 d.Hr.", Teodosius, referindu-se la acelasi loc, spunea: "Unde Domnul a fost botezat, dincolo de Iordan, este un mic munte numit Hermon. Acolo a fost Sfantul Ilie, ajuns din urma. Sunt cinci mile de locul unde a fost botezat Domnul pana la varsarea Iordanului in Marea Moarta". Cam acelasi lucru scria si Antonius din Piacenza, in jurul anului 570 d.Hr.: "Acesta este locul unde Ilie a fost ridicat la ceruri. In acest loc este micul deal mentionat in Psalm". La 1106, pelerinul rus, staretul Daniel, impresionat de acelasi loc, scria si el : "Nu departe de rau, la o distanta de doua aruncaturi de sageti, este locul unde profetul Ilie a fost ridicat la ceruri in car de foc".

Papa Ioan Paul al II-lea a identificat si el locul de la Iordan
In anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat zona, iar pe baza informatiilor pe care serviciile specializate ale Vaticanului i le-au pus la dispozitie, a indicat si el locul respectiv, ca fiind cel de unde a fost ridicat la ceruri Ilie. Sapaturile arheologice desfasurate in ultimii ani in intreaga zona au scos la iveala ruinele unor asezaminte crestine care, impreuna cu acelea ridicate la locul botezului Mantuitorului, dovedesc o prezenta foarte timpurie in memoria credinciosilor a celor doua importante locuri din istoria Vechiului si Noului Testament.
Referitor la ridicarea la ceruri a lui Ilie, in versiunea Septuagintei se spune ca Ilie nu a fost ridicat cu trupul la cer, fapt imposibil inainte de Invierea lui Hristos, dar ca a scapat mortii, precum Enoh, si a fost tinut de Dumnezeu intr-un loc necunoscut, pana in ultima zi.

Dumitru Manolache

.

19 Iulie 2008

Vizualizari: 5432

Voteaza:

Profetul Ilie a fost ridicat la ceruri din apropierea locului Botezului Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE