Rugaciunea discordiei. Evreii cred ca Vaticanul vrea sa-i converteasca la crestinism

 

Rugaciunea discordiei. Evreii cred ca Vaticanul vrea sa-i converteasca la crestinism

Vaticanul a dat recent o declaratie in care subliniaza ca modificarea rugaciunii traditionale din Vinerea Mare, pentru evrei, nu trebuie vazuta ca o schimbare in invatatura catolica despre rolul poporului evreu. Declaratia de patru paragrafe a Secretariatului de Stat raspunde protestelor unor lideri evrei aparute dupa ce Papa Benedict al XVI-lea a aprobat revizuirea rugaciunii din Misalul Roman din 1962. Desi s-a eliminat referinta la "orbirea" evreilor, textul in limba latina pastreaza rugaciunea pentru convertirea lor.

Unii lideri evrei si-au exprimat ingrijorarea ca rugaciunea modificata ar reprezenta noi eforturi de convertire a poporului iudeu la crestinism, contrazicand astfel declaratia Nostra Aetate care a stabilit baza unei noi prietenii intre catolici si evrei.

Rabinul David Rosen, un lider implicat activ in discutiile cu Vaticanul, se astepta ca declaratia sa afirme "opozitia totala a Bisericii fata de prozelitism". In fapt, textul Vaticanului nu abordeaza direct problema convertirii. Cardinalul Walter Kasper, care conduce comisia vaticana pentru dialogul cu evreii, sustine ca rugaciunea pentru convertirea evreilor trebuie inteleasa ca referindu-se la sfarsitul veacurilor, cand intreaga omenire va ajunge la cunoasterea lui Iisus ca Domn. Cardinalul explica faptul ca Vaticanul nu are vreun plan de convertire a evreilor. Factorul-cheie in dezbaterea privind rugaciunea Vinerii Mari este diferenta in intelegerea catolica si respectiv iudaica a termenului evanghelizare. Pentru liderii evrei, acesta este inteles ca presupunand un efort agresiv de convingere a evreilor sa isi schimbe credinta. Catolicii in schimb considera ca este dreptul si datoria fiecarui credincios sa evanghelizeze, adica sa raspandeasca vestea cea buna a Evangheliei tuturor popoarelor lumii.

Dumitru Manolache

.

13 Aprilie 2008

Vizualizari: 1055

Voteaza:

Rugaciunea discordiei. Evreii cred ca Vaticanul vrea sa-i converteasca la crestinism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE