Sacrilegiu: Voronin, omul rusilor, ataca Biserica romaneasca din Basarabia

 

Autoritatile de la Chisinau au decis expulzarea din Republica Moldova a doi preoti ai Mitropoliei Basarabiei originari din Romania. Motivul invocat: acestia, fiind cetateni romani, au incalcat regimul de sedere pe teritoriul moldovean. Celor doi preoti li se reproseaza ca nu au permis de munca din partea autoritatilor centrale si autorizare din partea autoritatilor locale pentru a activa ca preoti in parohie. Preotul Iulian Budescu, care din 2001 este paroh al bisericii din satul Manta, raionul Cahul, din sudul Republicii Moldova, a declarat ca a fost informat de politie despre o decizie a Ministerului de Interne prin care este obligat sa paraseasca in termen de zece zile teritoriul Republicii, cu interdictie de trei ani de a intra in tara. Preotul a fost avertizat ca daca nu se va conforma deciziei, va fi expulzat cu forta de catre politie.

Iulian Budescu a declarat ca o masura similara a fost aplicata si parohului din satul Vadul-lui-Isac, raionul Cahul, si el cetatean roman, caruia granicerii moldoveni i-au interzis sambata, 29 decembrie, sa revina din Romania in Republica Moldova.

 

Dreptul la aparare, nerespectat in Moldova
Decizia de expulzare survine la scurt timp dupa ce o instanta de judecata din raionul Cahul i-a gasit pe cei doi preoti vinovati de incalcarea unor prevederi ale legislatiei referitoare la munca si migratie. Preotul spune insa ca intentiona sa atace aceasta decizie in instanta superioara, dar a fost lipsit de dreptul la aparare de catre Ministerul moldovean de Interne. Preotul Iulian Budescu califica masurile luate impotriva sa drept joc politic in cadrul campaniei de denigrare si prigonire a Mitropoliei Basarabiei initiate de autoritatile comuniste de la Chisinau. El mai spune ca a fost avertizat asupra faptului ca "exista ordin de sus" pentru ca politia sa gaseasca nereguli la bisericile subordonate Mitropoliei Basarabiei si ca daca "ar fi suierat pur si simplu in biserica si ar fi fost reclamat de cineva, oricum i se facea proces-verbal si era chemat in judecata". "Se face totul pentru a demonstra ca Mitropolia Basarabiei incalca legile Republicii Moldova. In felul acesta are de suferit si Mitropolia, dar si preotii, care nu fac nimic politic, si enoriasii, care vin la biserica", a mai spus parintele Iulian Budescu. Surse din cadrul Mitropoliei Basarabiei au declarat ca politia ar fi inceput de curand verificarea in masa a parohiilor sale si mai ales a preotilor cu cetatenie romana.

Mitropolia Basarabiei va face apel la CEDO
Diaconul Andrei Deleu, seful cancelariei Mitropoliei Basarabiei, a calificat aceste actiuni, dar si decizia de expulzare a preotilor romani, drept o rafuiala politica si prigoana asupra Mitropoliei Basarabiei. Incidentul se inscrie in linia mai multor operatiuni efectuate de politie impotriva preotilor bisericilor Mitropoliei Basarabiei. Un alt incident din aceeasi serie, spune parintele Andrei Deleu, a avut loc pe 25 decembrie la Cahul, unde preotul a fost dat afara din biserica in timpul slujbei de catre politie. "Mitropolia Basarabiei condamna actiunile Ministerului de Interne si va sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului asupra faptului ca decizia sa din 2001 care obliga autoritatile moldovene sa puna in legalitate Mitropolia Basarabiei nu este indeplinita pe deplin, ba chiar din contra, prigoana a devenit si mai mare", a spus Preotul Andrei Deleu.

Mitropolitul, cautat de droguri
Incidentul survine la doar cateva zile dupa ce IPS Petru Paduraru, mitropolitul Basarabiei, a fost retinut la Vama Sculeni, cand se intorcea dintr-o deplasare de la Iasi. Mitropolitul a fost perchezitionat timp de doua ore de catre granicerii moldoveni si i s-a impus sa semneze un act prin care sa confirme ca nu detine asupra sa droguri. Expulzarea celor doi preoti romani are loc la doua saptamani dupa ce Chisinaul a expulzat doi diplomati din cadrul Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, in urma unor declaratii facute de ambasadorul Filip Teodorescu pe care autoritatile moldovene le-au considerat a fi o contestare a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si a actualei frontiere moldo-romane.

In 2001 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dispus recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, pe care autoritatie moldovene nu au vrut sa-o recunoasca de la reactivarea ei in 1992. In prezent, in Republica Moldova activaza doua mitropolii - Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei, subordonate canonic Bisericii Ruse, si, respectiv, Bisericii Romane. Dupa adoptarea, la sfarsitul lunii octombrie, de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a deciziei de a reactiva trei eparhii istorice pe teritoriul Republicii Moldova, presedintele Vladimir Voronin a anuntat ca ar putea examina posibilitatea de a nu mai aplica hotararea CEDO de recunoastere a Mitropoliei Basarabiei.

Patriarhia Romana incearca sa nu escaladeze conflictul
Dupa ce a declarat ca gestul autoritatilor de la Chisinau este "un act de intimidare regretabil", purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a revenit asupra afirmatiilor. El a spus ca, din informatiile pe care le-a obtinut ulterior, reiese ca cei doi preoti expulzati, parohii bisericilor din satele Manta si respectiv Vadul-lui-Isac, raionul Cahul, aveau probleme cu actele de sedere in Republica Moldova. Stoica a precizat ca Mitropolia Basarabiei, de care apartin cei doi preoti, va emite cel mai probabil o declaratie oficiala in legatura cu incidentul, dupa Craciunul pe stil vechi, celebrat pe 7 ianuarie.

(NI)

 

.

03 Ianuarie 2008

Vizualizari: 915

Voteaza:

Sacrilegiu: Voronin, omul rusilor, ataca Biserica romaneasca din Basarabia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE