Un document neoficial pentru judecarea preotului de la Tanacu a fost inmanat unui membru al Sfantului Sinod


Avocatul Antonie Popescu, aparatorul lui Daniel Corogeanu, preotul de la Manastirea Tanacu, a trimis pe faxul Patriarhiei un document adresat Prea Fericitului Patriarh al BOR, Teoctist, in care este solicitata judecarea preotului de catre forul Bisericii Ortodoxe Romane. De asemenea, o credincioasa a inmanat o scrisoare unui membru al Sfantului Sinod prin care se cerea iertarea preotului Daniel Corogeanu, fiind semnata de zeci de persoane. Preotul Daniel Corogeanu si cele patru maicute de la Manastirea “Sfanta Treime”, din localitatea Tanacu,judetul Vaslui acuzati de moartea maicutei Irina Cornici au fost arestati preventiv pentru 29 de zile. Potrivit procurorilor instantei supreme, cei cinci sunt acuzati ca au provocat moartea maicutei Irina Cornici dupa ce, in cadrul unui ritual de exorcizare, au tinut-o trei zile pe o cruce din lemn, fara mancare si fara apa, legata cu lanturi la maini si la picioare si cu un calus in gura.


“Patriarhul BOR, Prea Fericitul Teoctist nu a primit oficial insa nici un document din partea preotului Manastirii Tanacu, Daniel Corogeanu, si nici din partea altor persoane cu privire la situatia acestuia.

Avocatul lui Corogeanu a trimis doar un fax la Patriarhie, dar avand in vedere importanta cazului era normal sa vina sa-l inregsitreze personal”, a declarat, ieri, Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.


“In schimb, un membru al Sfantului Sinod a primit, in timp ce urca Dealul Mitropoliei, indreptandu-se spre Palatul Patriarhal, o scrisoare din partea unei credincioase. Scrisoarea cuprindea un text si mai multe pagini cu semnaturi, veridicitatea acestora fiind pusa la indoiala de catre inaltii prelati”, a mai spus parintele Stoica. “Nu trebuie sa fii grafolog ca sa iti dai seama ca toate semnaturile erau facute de aceeasi persoana, a adaugat purtatorul de cuvant.

Sfantul Sinod a dezbatut deja cazul de la manastirea Tanacu, insa punctul de vedere oficial urmeaza sa fie facut public azi.


Corogeanu isi cere iertare pentru tulburarea creata

Cei cinci, aflati in arest, au fost obligati sa dezbrace hainele monahale. Prea Sfintitul Ioachim Vasluianul, Episcopul Husilor, a trimis Inspectoratului de Politie al judetului Vaslui o informare prin care se arata ca cei cinci acuzati de moartea maicutei Irina Cornici au fost exclusi din viata monahala, fiind trecuti in randul laicilor.


In scrisoarea remisa patriarhului BOR, “ca fiu si preot al Bisericii stramosesti”, Daniel Corogeanu isi cere iertare “pentru tulburarea ce s-a pornit” de la “incercarea nevinovata” de a face tot posibilul pentru a ajuta un suflet necajit si greu incercat, care fusese supus unui “tratament nepotrivit” in timpul internarii in spital, dupa o prima criza inceputa chiar la manastirea din Tanacu, inainte de Pasti.


“Mila pentru suferinta Irinei ne-a facut sa o primim in obste, sa o ajutam doar dupa randuielile prevazute in Molitvenic si in Biserica Ortodoxa Romana. Tulburarea se rasfrange acum asupra clerului si asupra intregii noastre eparhii”, mai scrie, Daniel Corogeanu, la finalul scrisorii semnand “Daniel pacatosul”. Scrisoarea se vrea a fi o spovedanie in fata patriarhului si a PS Ioachim, cel despre care autorul scrisorii sustine ca l-a hirotonit.


Preotul Corogeanu mai arata in scrisoare ca Irina era violenta si de nestapanit, de aceea fiind nevoie ca maicuta sa fie imobilizata pe “o targa improvizata, cu un suport la fel de improvizat si pentru brate” (nici vorba despre vreo legare de o cruce) pentru a nu-si putea face singura rau, asa cum se intampla in asemenea cazuri. “Noi, eu, cel ce semnez dupa aceste randuri, dar si maicile din obstea manastirii nu am avut niciodata intentia de a ne sustrage ascultarii pe care o datoram episcopului locului, PS Ioachim fiind cel care m-a hirotonit intru preotie si nici ierarhiei Bisericii noastre, dar presiunea televiziunilor, ziarelor, interventiile politiei si presei au fost smintitoare si pentru noi si pentru credinciosii aflati de fata”, explica Corogeanu.


“Ne vom supune judecatii consistoriale. Mi-as fi dorit din inima sa fiu chemat sa dau intai socoteala in fata Bisericii, dupa a carei lege si randuieli am slujit din clipa hirotoniei mele pana astazi. Apelez la dragostea Preafearicirii Voastre de a fi cercetat de catre Preasfintia Sa, Ioachim, dimpreuna cu ceilalti reprezentanti ai Bisericii, dupa canoanele Sfintilor Parinti si, de voi fi gasit vinovat, voi primi sa mi se aplice oricare dintre pedepse. Va cer iertare inca o data si imi pare nespus de rau ca, legat de mine si de sfanta manastire Tanacu, s-a petrecut acest scandal care afecteaza clerul si intreaga Biserica Ortodoxa. Nadajduim insa ca bunul Dumnezeu va face lumina si se va descoperi si va triumfa adevarul”, se arata in finalul scrisorii.

 

.

07 Iulie 2005

Vizualizari: 1888

Voteaza:

Un document neoficial pentru judecarea preotului de la Tanacu a fost inmanat unui membru al Sfantului Sinod 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE