Un judecator din cei trei de la Curtea de Apel s-a pronuntat pentru eliberarea fostilor monahi de la Tanacu


Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ieri respingerea cererii procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare emise pe numele celor cinci fosti monahi, pentru ca perioada de detentie expirase inca din 22 iulie, astfel ca solicitarea acuzarii era lipsita de temei. Fostul preot, Petre Daniel Corogeanu, si cele patru maicute de la Tanacu au fost pusi in libertate, miercuri seara, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti care a hotarat ca cererea acuzarii de mentinere a fostilor calugari in detentie trebuie rejudecata. Sentinta data de instanta de Apel a fost motivata de faptul ca incheierea de sedinta pronuntata in 15 iulie de Tribunalul Bucuresti, in dosarul 4386/2005 a fost lipsita de "considerente justificatorii”. Corogeanu impreuna cu cele patru maicute care a parasit, miercuri, in jurul orei 22.20, arestul Directiei Cercetari Penale Rahova, a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor, transmitandu-le doar: "Dumnezeu sa va binecuvanteze !".


In 15 iulie, Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatele de arestare a fostilor calugari din Tanacu, cu incepere de la 22 iulie pana la 20 august. Avocatii fostului preot Petru Daniel Corogeanu si a celor patru foste maicute, Nicoleta Arcalianu, Adina Ciopraga, Elena Otelea si Simona Bardanas, de la manastirea "Sfanta Treime" au facut recurs care s-a judecat, marti, la Curtea de Apel Bucuresti. Completul format din trei judecatori ai Curtii s-a pronuntat, miercuri, si a stabilit rejudecarea cererii acuzarii, intrucat motivarea Tribunalului Bucuresti a fost considerata "succinta".


Tribunalul a avut o motivare lapidara

Conform incheierii de sedinta a Curtii de Apel, prima instanta nu s-a pronuntat din punct de vedere al temeiniciei si legalitatii arestarii initiale, ea punand in discutie doar posibilitatea prelungirii ulterioare, cu toate ca existau unele "cauze de nulitate ce afectau actele de urmarire efectuate in cauza". Un alt motiv pentru care magistratii instantei de Apel au desfintat hotararea Tribunalului Bucuresti, trimitand-o spre rejudecare, a fost ca pericolul public ce-l reprezentau fostul preot si cele patru maicute de la Tanacu, a fost apreciat de prima instanta, fara a se tine cont de anumite aspecte, respectiv conduita avuta de "inculpati inainte de formularea acuzatiilor de fata", starea de sanatate a acestora, varsta si ocupatia. "Numai in urma acestei analize putandu-se stabili daca masura preventiva se impunea pentru a asigura buna desfasurare a procesului penal".


Astfel, Curtea de Apel a considerat ca motivarea hotararii Tribunalului Bucuresti nu constituie o motivare suficienta a solutiei pronuntate, intrucat ea a fost redusa numai la enuntarea textului de lege, cu toate ca "instanta era datoare sa procedeze la un examen propriu al pricinii, sa faca o apreciere personala asupra cauzei si sa se pronunte in mod expres asupra apararilor formulate de inculpati, indicand motivele pentru care acestea au fost implicit inlaturate".


Doi judecatori s-au abtinut

Unul dintre cei trei magistrati s-a pronuntat pentru eliberarea imediata a celor cinci, in timp ce ceilalti doi judecatori nu au facut referire la acest aspect. Avocatii fostilor calugari sustin ca, prin solutia CAB de rejudecare a cererii de prelungire a mandatelor de arestare preventiva, practic preotul si cele patru maici nu mai sunt in puterea mandatului de detentie, el expirand pe data de 22 iulie deoarece, prin "casarea" deciziei Tribunalului Bucuresti din 15 iulie, efectele juridice ale sentintei respective au fost "lovite de nulitate".


Invinuitii de la Tanacu regreta tot ce s-a intamplat

La iesirea din sediul Tribunalului Bucuresti, fostul preot Daniel Corogeanu si cele patru maicute au declarat presei ca regreta tot ce s-a intamplat. "Regretam, iar pe viitor, Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa infiinteze o comisie mixta formata din preoti si doctori, pentru a rezolva cazurile de exorcism. Astfel, se vor impiedica evenimentele tragice de genul acesta. Nu credeam vreodata ca vom ajunge in arest, dar consideram ca a fost o incercare de-a lui Dumnezeu pentru a vedea cum traiesc si oamenii de acolo. Metodele folosite de noi au fost corecte, se folosesc la fel in toata Biserica, iar noi nu am facut nimic iesit din comun. Speram sa ne reprimeasca Biserica", au spus cei cinci fosti calugari.

.

29 Iulie 2005

Vizualizari: 1524

Voteaza:

Un judecator din cei trei de la Curtea de Apel s-a pronuntat pentru eliberarea fostilor monahi de la Tanacu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE