Bisericile de lemn din Maramures vor fi restaurate

Bisericile de lemn din Maramures se afla pe lista de prioritati a Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National in ceea ce priveste reabilitarea acestora. Cel putin asta sustine ministrul Cultelor, Theodor Paleologu care a mentionat in timpul vizitei in Baia Mare faptul ca bisericile de lemn din judet ce apartin patrioniului national vor fi reabilitate cit de curand din banii ministerului.

Decizia vine dupa ce reprezentantii ministerului au constatat ca obiectivele respective, monumente nationale, prezinta un grad de degradare ridicat. „Sunt monumente extraordinare de care lumea nu stie sau care nu au cai de acces bune. Vom avea in vedere colaborari si cu alte ministere. Cel care ar avea cel mai mult de beneficiat este cel al turismului. Implicit numarul turistilor in zona respectiva ar fi mai mare”, spune Paleologul.

Bisericile ce sunt propuse pentru restaurare sunt biserica de lemn din Borsa, cea de la Ieud-Ses si catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare. Ele vor fi reabilitate in acest an din finantarile venite de la Ministerul Culturii. Biserica de lemn din Borsa dateaza din 1700, cea din Ieud din ses sau din vale a fost construita in 1712. Interiorul a fost decorat in stil bizantin in 1765 de catre pictorul Alexandru Ponehalschi.

Bisericile de lemn din Maramures reprezinta o urgenta

Cele trei cladiri au fost luate in calcul pentru o posibila finantare dupa ce reprezentantii mininsterului au facut o lista cu monumentele din Romania ce prezinta un risc ridicat de degradare. „Banii de care dispune ministerul sunt putini, iar situatia patrimoniului este dramatica”, precizeaza Paleologul. „Am stabilit ca regula generala sa intervenim acolo unde degradarea este iminenta. Cautam rezultate cat mai vizibile in cel mai scurt timp”, adauga ministrul.

Astfel, unele monumente importante din tara sunt lasate la o parte in detrimentrul bisericilor de lemn din Maramures. In aceasta categorie intra si Mitropolia de la Iasi. „Necesita lucrari de lunga durata, dar nu este o urgenta ca o biserica de lemn, care, intr-un an, poate sa dispara”, spune Paleologul despre Mitropolia din Iasi. Nu doar Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare este monument ce apartine patrimoniului national. In resedinta de judet exista inca opt astfel de obiective ce au fost aprobate spre finantare de Ministerul Culturii.

Castelul Pocol, un alt monument istoric

Pe lista Ministerului Culturii apare ca monument istoric ce necesita restaurat si Casa Pocol de pe Valea Borcutului din Baia Mare. Acesta a fost construit in 1903 de catre Alexiu Pocol, un invatator care a deschis aici prima scoala primara. In 1948 cladirea a fost nationalizata, fiind folosita apoi ca si gradinita, scoala sau mai tarziu, locuinta pentru angajatii IPEG. Dupa 1989, acolo a functionat o casa de copii, dupa care a ajuns in patrimoniul Consiliului Judetean Maramures.

Adina Codrean

Sursa: adevarul.ro
 

01 Aprilie 2009

Vizualizari: 1089

Voteaza:

Bisericile de lemn din Maramures vor fi restaurate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE