Clopote cu GPS la Catedrala Patriarhala


Clopote cu GPS la Catedrala Patriarhala


Catedrala Patriarhala va inaugura, in 27 octombrie, la sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, cinci noi clopote, care vor functiona pe baza unui sistem GPS. Cu aceeasi ocazie, lacasul de cult, aflat in renovare din luna mai, va fi resfintit.

Cele patru clopote actuale ale catedralei vor fi inlocuite cu unele fabricate la Innsbruck, in Austria. Functionarea acestora va fi supravegheata de un computer cu receptor GPS, pentru a da o precizie atomica ceasului care programeaza declansarea lor.

Pe langa clopotele cu GPS, Catedrala Patriarhala a mai primit noi instalatii termice, electrice, de sonorizare si de climatizare.

Lucrarile exterioare vizeaza restaurarea acoperisului de plumb, tencuiala, treptele catedralei si aleea din piatra din jurul lacasului. Costul lucrarilor de reconstructie este estimat la un milion de euro, suportat din donatii si de Ministerul Culturii si Cultelor.

Recent, si la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia au fost montate clopote cu GPS. Acestea nu vor mai fi trase cu franghia, ci vor fi actionate prin intermediul unei telecomenzi. Clopotele vor putea fi actionate si de pe telefonul mobil, prin tastarea unui cod special.

Sorin Ghica 

.

19 August 2008

Vizualizari: 580

Voteaza:

Clopote cu GPS la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE